Etteplan Oyj

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty Etteplan Oyj. 

Yhtiö on suomalainen asiantuntijayritys, jonka palveluihin kuuluu teollisuuden- ja laitossuunnittelun, ohjelmisto- ja sulautettujen järjestelmien sekä teknisen dokumentoinnin ratkaisut. Yhtiön asiakkaita ovat kone- ja laitevalmistajat sekä muut valmistavan teollisuuden yritykset. Yhtiöllä on noin 3 440 työntekijää.

Etteplanin historia ulottuu vuoteen 1983, jolloin 4 suunnittelutoimiston vetäjää päättivät perustaa yhtiön. Perustajajäsenten etunimistä muodostui yhtiön nimen alkuosa Ette (Ensio, Tero, Tapani ja Esko). Yhtiö on kasvanut vajaassa 40 vuodessa pienestä insinööritoimistosta nykyiseksi seitsemässä eri maassa toimivaksi suunnittelualan pörssiyhtiöksi.

Yhtiö jakaa toimintansa kolmeen eri segmenttiin, joita ovat

 • Suunnitteluratkaisut: Uusien tuotteiden tuotekehitystä, tuotantolaitosten suunnittelua, toimitussuunnittelua yms.
 • Ohjelmisto- ja sulautetut ratkaisut: Tuotekehityspalveluita, digitalisaation hyödyntämistä, ohjelmisto- ja teknologia ratkaisuja, joilla koneita ja laitteita ohjataan yms.
 • Teknisen dokumentoinnin ratkaisut: Tuotteiden teknisten ominaisuuksien dokumentointia, ohjeistuksia, oppaita yms.

Kasvu ja tuloksentekokyky

Etteplanin taloudellisena tavoitteena on 15 prosentin vuotuinen liikevaihdon kasvu, missä merkittävänä kasvun tukijana on laajentuminen yritysjärjestelyin. Vuoden 2019 kasvu jäänee noin 11 prosentin tuntumaan, mutta joka tapauksessa yhtiön kasvu on viime vuosien aikana ollut voimakasta.

Yhtiön liiketulosmarginaali on noussut aiemmasta noin 5 – 6 prosentista nykyiselle noin 8 – 9 prosentin tasolle. Yhdessä kasvaneen liikevaihdon kanssa euromääräinen liiketulos on tuplaantunut yli 20 miljoonaan euroon.

Arvioin tilikauden 2019 liiketuloksen olevan noin 22 – 24 miljoonaa euroa, mikä pitäisi marginaalin noin 9 prosentin tasolla. Vuoden 2019 lukuihin vaikuttaa jarruttavasti yleisen epävarmuuden lisääntyminen, mikä on näkynyt jo Etteplanin kysyntätilanteessa. Lisäksi Saksan liiketoimintojen jo vuoden jatkuneet haasteet ovat rasittaneet yhtiön tuloskehitystä.

Osingon kestävyys

Viime vuosina osinkoa on jaettu keskimäärin 50 prosenttia tuloksesta sekä noin 35 – 45 prosenttia vapaista rahavirroista. Rahavirtojen perusteella yhtiön osinko on kestävällä tasolla.

Arvioin kevään 2020 osingon nousevan 0,33 euroon (kevät 2019: 0,30 EUR), joka antaisi noin 3,3 prosentin osinkotuoton (osake 9,98 EUR). Markkinoiden osinkoennuste on omaa ennustettani korkeampi eli 0,37 euroa.

Velkojen hoitokyky

Lukuisat yritysjärjestelyt ovat nostaneet velan määrää viime vuosien aikana, minkä lisäksi vuonna 2019 velkaisuutta nosti myös IFRS 16 -standardi. Kasvanut velan määrä ei kuitenkaan näy velkaisuuden tunnusluvuissa, sillä ne ovat edelleen hyvällä tasolla: omavaraisuusaste on noin 45 prosentissa ja nettovelkaantumisaste eli gearing on noin 40 – 60 prosentissa.

Osinkojen sekä IFRS 16 vuokrasopimusvelkojen lyhennysten jälkeen vapaata rahavirtaa jäisi noin 5 miljoonaa euroa yritysjärjestelyihin sekä velkojen hoitoon. Q3/2019 lopussa korollisia nettovelkoja (ilman IFRS 16:n vuokrasopimusvelkoja) oli noin 40 miljoonaa euroa. Nykyisenkaltaisilla rahavirroilla Etteplan pystyisi hoitamaan velkansa noin 8 vuodessa. Voidaan todeta, että Etteplanin velkojen hoitokyky on hyvällä tasolla.

Arvostus

Etteplan julkisti uudet taloudelliset tavoitteet vuosille 2020 – 2024 ja niiden perusteella yhtiö tavoittelee 15 prosentin vuotuista kasvua niin, että liikevaihto ylittäisi 500 miljoonan euron rajan vuonna 2024. EBITA-kannattavuustavoite on 10 prosenttia liikevaihdosta.

Olen tehnyt arvonmäärityksen hieman yhtiön tavoitteita vaatimattomilla luvuilla. Liikevaihdon kasvu olisi noin 10 – 14 prosenttia, mistä selvä osa tulisi yritysjärjestelyiden kautta. Yli 500 miljoonan euron liikevaihdon yhtiö pääsisi ennusteissani tilikaudella 2025 eli yhtiön tavoitteeseen nähden vuotta myöhemmin. Arvonmäärityksen mallinnuksessani ei ole EBITA-marginaalia, mutta liiketulos (ebit) -marginaali asettuisi noin 8,2 prosentin tasolle. Se siis hieman laskisi nykytasosta, mutta olisi kuitenkin ihan hyvällä tasolla yhtiön aiempiin vuosiin nähden.

Yhtiön osake on tätä kirjoitettaessa 9,98 euroa ja osake on noussut syksyn pohjista (8,50 EUR) noin 17,5 prosenttia. Arvonmäärityksessä sain osakkeen arvoksi 10,90 euroa, joten osakkeessa olisi tämän perusteella noin 9 prosentin nousupotentiaali.

Tilikauden 2019 EPS-ennusteeni on 0,72 euroa, mikä tarkoittaisi PE-kerrointa 13,9x. Vastaavanlainen PE-lukema tulee myös tilikauden 2020 ennusteeni (0,75 EUR) perusteella. Tätä voinee pitää hienoisena yllätyksenä, sillä monesti nopeasti kasvavan yhtiön PE-kerroin on tätä korkeampi.

Jos pohtii sitä, että olisiko Etteplan hyvä yritysostokohde, niin silloin on hyvä muistaa, että Ingmannit omistavat yhtiöstä noin 66 prosenttia. Mahdollisen ostajakandidaatin tulisi siis saada heidän hyväksyntänsä ensin.

Yritysanalyysi jatkuu Talousmentor-sivustolla

 • Etteplan sijoituskohteena -sivulla käsitellään isossa kuvassa yhtiön tuloskuntoon sekä osingonmaksun kestävyyttä ja lainojen hoitokykyä.
 • Etteplan: Ennusteet -sivulla tarkastellaan kuluvan tilikauden tilannetta sekä odotuksia tälle ja parille seuraavalle tilikaudelle.
 • Etteplan: Arvonmääritys -sivulla on tehty arvonmäärityslaskelma, joka sisältää myös pohdintoja laskelmassa käytetyistä oletuksista (esim. kasvuvauhti, tulosmarginaali, yms.).

Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/12/29/viikkokatsaus-1-2020/

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.