ETF rahastoilla voi rakentaa salkkuunsa kansainvälistä hajautusta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Pörssinoteeratut rahastot (ETF:t) ovat sijoittajan kannalta käytännöllisiä. Rahasto-osuuksia voi ostaa ja myydä pörssissä ja niiden kulut ovat monasti pienempiä kuin aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa.

ETF rahastojen keksiä oli akustiikkaan perehtynyt fyysikko ja insinööri Nate Most, joka siirtyi myöhemmin rahoitusmaailman palvelukseen. Hän esitti ajatuksensa Vanguard:n pääjohtajalle John Bogle:lle ja tästä syntyi vuonna 1993 ensimmäinen ETF rahasto SPY.  ETF rahastoissa on tänä päivänä kasvava osa maailman pörssivarallisuudesta.

Suoraa osakesijoittamista harrastava voittaa ETF sijoittajan keskimäärin ETF rahaston kulujen verran (0.2....0,7% / vuosi), mutta ETF sijoittaja saa hyvän hajautuksen helpolla eikä hänen tarvitse itse huolehtia hajautuksen rakentamisesta ja ylläpitämisestä. ETF rahasto on helppo ja hyötyyn nähden edullinen tapa hajauttaa. 

Mihin ETF rahastojen halvemmat hinnat perustuvat?  Halvat hinnat perustuvat rahastoyhtiöltä vaadittavaan pienempään työmäärään ja vastuuseen:

 • Pääosa rahasto-osuuksien kaupasta käydään pörssissä osuudenomistajien välillä eikä rahastoyhtiölle koidu tästä työtä
 • Rahasto-osuuksien omistajien rekisteristä huolehtii arvo-osuustili järjestelmä eikä rahastoyhtiön tarvitse tietää kuka osuuksia omistaa eikä tehdä töitä asiakkaiden kanssa

Rahastoyhtiöllä on yksi tehtävä: Sen toimii jos rahasto-osuuden arvo pörssissä nousee yli rahastoyhtiön hallussa olevien osakkeiden (tai yrityslainojen) arvon. Rahastoyhtiö myy silloin uusia rahasto-osuuksia ja ostaa noilla saamillaan rahoilla pörssiyhtiöitä niin paljon että rahasto-osuuden arvo pörssissä on suuremman tarjonnan seurauksena laskenut samaksi kuin rahastoyhtiön hallussa olevien osakkeiden (tai yrityslainojen) arvo. Sama tapahtuu päinvastoin jos rahaston pörssinoteeraus pörssissä laskee alle rahaston vakuutena olevien pörssiossakkeiden arvon. Rahastoyhtiö ei koskaan tiedä ketä rahastoa omistavat, se toimii vain yhtenä toimijana markkinoilla. Halvemmat kulut ovat seurausta siitä, ettei rahastoyhtiöllä ole mitään tekemistä henkilöasiakkaiden kanssa.

Suomen Pankin ekonomisti Lauri Jantunen varoittelee viimeisimmässä Euro&Talous julkaisussa ETF rahastoihin liittyvistä vaaroista ja sudenkuopista:

 • Kannattaa ostaa suuria ETF rahastoja, niiden kulut ovat pienimpiä ja niillä saa yleensä hyvän hajautuksen
 • ETF rahastot ovat hyvinä aikoina likvideitä (niitä on helppo ostaa ja myydä), mutta ne voivat osoittautua pörissiromahduksessa epälikvideiksi aivan samalla tavalla kuin muutkin rahasto-osuudet. Suorat osakesijoitukset ovat tässä suhteessa varmempia.
 • ETF rahastot seuraavat yleensä jotain indeksiä. Mutta indeksejä on monenlaisia ja pienten rahastojen yhteydessä on hyvä tarkistaa että ymmärtää mitä indeksiä rahasto seuraa.

Kansainväliset ETF rahastot ovat tavallisen sijoittajan ulottuvissa esimerkiksi Frankfurtin pörssissä. Niitä voi ostaa lähes kaikkien osakevälittäjien kautta.

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.