ETC rahastojen avulla voi sijoittaa fyysisiin raaka-aineisiin

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Tavallinen kuluttaja voi sijoittaa fyysisiin raaka-aineisiin niinsanottujen ETC (Exhange Traded Commodity) rahastojen kautta. Euroopplaisille kuluttajille on Frankfurtin pörssissä tarjolla joukko järkeviä tuotteita.  Piksu on koonnut "Markkinat / ETC-rahastot" sivulle Frankfurtin pörssistä (Xetra) ETC tuotteet (26 kpl) seuraavien kriteereiden perusteella:

 • rahastolla pitää olla tavalla tai toisella järjestetty fyysinen vakuus (vakuutena raaka-ainetta joka kattaa rahaston pääoman)
 • rahaston kulut ovat maksimissaan 0.75% vuodessa
 • osto ja myyntilaidan ero, ns. spreadi, on maksimissaan 3%
 • rahaston pääoma on vähintään 1 M€
 • osto ja myynti toimeksiantojen vaihtuvuus on minimissään 0.1 M€  (kuvaa vaihtoa)

Luettelo on tehty koska kaikki ETC tuotteet eivät ole kuluttajille edullisia eikä kaikilla käydä riittävästi kauppaa. Luettelo on siitä syystä paikallaan. 

ETC tuotteet ovat pörssistä ostettavissa olevia rahastoja

ETC (Exhange Tradable Commodity) on pörssissä kaupan oleva rahasto-osuus jota voi ostaa pörssin kautta aivan kuin mitä tahansa osaketta. Se on yhtä turvallinen kuin mikä muu rahasto tahansa. Rahasto-osuudet säilytetään erillään rahastoa operoivan yhtiön omista rahoista ja rahastoyhtiön konkurssin sattuessa osuudenomistajat saavat raaka-aine osuutensa mukaisen määrän euroja takaisin. EU:ssa noteerattuja ETC rahastoja valvotaan samalla tavalla ja samojen kriteereiden perusteella kuin muitakin sijioitusrahastoja. 

Jalometalli- ja öljy- ETC rahastojen tarjonta on hyvää

ETC rahastoja on kaiken kokoisia ja kaikenlaisia ja kannattaa olla tarkkana. Joidenkin vaihto pientä ja rahastojen osto- ja myyntilaitojen ero on suurta. Joidenkin rahastojen vakuutena ei välttämättä ole fyysistä raaka-ainetta. Piksun kokoama ETC rahastoluettelo sisältää kohtuullisen järkeviä kohteita ja sitä kannattaa käyttää ohjeena kun tekee valintaa. Piksun luettelo ei ole kovin laaja. Tämä johtuu siitä että eurooppalaisille kuluttajille ei ole tarjolla kaikkia hyviä vaihtoehtoja. Luettelosta löytyy kuitenkin monia hyviä jalometalli- ja öljy- rahastoja.

Lisää tietoa: Piksun ETC sivut

Kuvan lähde:  Wikimedia / Trevor Maclnnis

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.