Entä jos taantuma Yhdysvaltoihin?

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

USA:n korkoeron sukeltaminen miinukselle kuohuttaa markkinoita. Kun kymmenvuotisen valtionlainan korko putoaa alemmas kuin kaksivuotisen lainan, korkoero muuttuu negatiiviseksi. Se on ennakoinut viiden vuosikymmenen ajan taantumat Yhdysvalloissa – ja niillä taas on voimakkaat heijastevaikutukset maailmantalouteen ja pörsseihin.

Pörssihaukka suhtautuu asiaan monisyisesti. Korkoeron pudotus negatiiviseksi on todellakin ollut taantumien paras ennustaja, mutta se ei tee sijoittajan urakasta mitenkään ongelmatonta – muttei välttämättä kummemmin hankalaakaan.

Vaikka korkoero on ennustanut taantumat hyvin, on se ajoituksen indikaattorina epämääräinen. Taantumat ovat tulleet joskus jopa muutaman vuoden perässä eron katoamisesta, ja vähintään useita kuukausia siihen on mennyt.

Miinusmerkkinen korkoero on ennustanut taantumat, mutta epämääräisellä ajoituksella.

Toisaalta 1998 ero käväisi miinuksella ilman, että sitä seurasi taantuma. Se tuli vasta 2001, mutta sitä ennen korkoero toipui – sukeltaakseen uudestaan miinukselle, ja tuolla kertaa selkeästi.

Historia toistuu usein, muttei aina

Nykyinen tilanne on samanlainen kuin 1998. Tuolloin korkoero vain piipahti pinnan alla horjuttuaan sitä ennen kuukausia nippa nappa sen päällä. Nythän korkoero kipusi taas jo plussalle markkinapaniikin hellittäessä, joten oireet ovat hyvin samanlaiset.

Jos kokisimme vastaavat askeleet, itse taantumaan olisi vielä aikaa pari kolme vuotta. Se on sijoittamisessa pieni ikuisuus ainakin osakkeiden ostajan näkökulmasta.

Edellisen taantuman alla kerran korkoero katosi ensimmäisen kerran helmikuussa 2006. Taantuma alkoi 2007 lopussa, pörssien laskumarkkina muutama kuukausi sitä ennen. Tämänkin kuvion toistuessa aikaa itse taantumaan olisi liki pari vuotta, laskumarkkinan alkuun puolitoista.

Eikä mikään makrodata tai indikaattori automaattisesti kerro, mikä kuvio toteutuu tällä kertaa – vai eikö sittenkään mikään. Vaikka korkoero on ollut luotettava, ei historia väistämättä aina toistu.

Monet ekonomistit pitävät korkoeron ennustekykyä aiempaa huonompana muun muassa keskuspankkien muuttuneiden strategioiden vuoksi. Itse pidän historiaa parhaana oppaana niin yritysten kuin markkinoiden suhteen, ja sen takia odotan korkoeron toimivan kuten ennenkin – mutta mene tiedä varmaksi.

Taantuman vaikutukset yhtiöihin vaihtelevat suuresti

Ja jos taantuma tuleekin, niin koska? Vuoden, kahden, kolmen päästä? Mitä kauempana se on, sen vaikeampi on sijoittajan siihen reagoida.

Entä kuinka paha siitä tulee? Teknokuplan puhkeaminen vuosituhannen taitteessa oli raju, finanssikriisi vielä rajumpi, mutta vaikkapa 1990 taantuma jäi Yhdysvalloissa aika tussuksi, vaikka Pohjoismaassa se syveni hirveäksi pankkikriisiksi.

1990 taantuma ei näkynyt US-pörsseissä kuin 20 prosentin muutaman kuukauden kestäneenä niiauksena. Moni passiivinen rahastosijoittaja ei sitä luultavasti edes huomannut.

Taantumat kohtelevat eri yhtiöitä myös hyvin eri tavoin. Sykliset saattavat romahtaa pahasti aina konkursseja myöten, jos velka ei ole hallinnassa. Hyvät vakaat epäsykliset eivät edes horjahda.

Sama pätee yhtiöiden ohella niiden osakekursseihin. Sykliset sakkaavat urakalla – kuten ne ovat jo tehneet nyt. Ja taas monet epäsykliset, kuten elintarvike- ja terveydenhuoltosektori, saattavat naputella ylemmäs kuin eivät olisi taantumasta kuulleetkaan.

Jospa taantuma on jo ovella?

Jospa korkoeron povaama taantuma on jo ovella, siis muutaman kuukauden päässä? Siihenhän viittaavat vahvasti monet sykliset osakkeet, kaikissa pörsseissä.

Siinä tapauksessa taantuma onkin jo hinnoiteltu pitkälle osakkeisiin. Eli panikoinnin sijaan pitää haalia käteistä ja varautua paukuttamaan ostonappia. Halpoja osakkeita löytyykin taas pilvin pimein. 

Pahimmassa tapauksessa taas sijoittaja myy paniikissa kaikki osakkeensa taantumaa odottaessaan, mutta markkina onkin jo pohjassa sitä ennakoiden. Vasta kauan taantuman taituttua sijoittajaparka alkaa kasata salkkuaan ”turvallisissa oloissa” – maksaen samoista osakkeista paljon kovemman hinnan.

Ja vain huomatakseen vuotta myöhemmin, että seuraava laskumarkkina painaa taas päälle. Ja hän on taas myöhässä. Tällä tavalla toimivat monet turvallisuushakuiset sijoittajat. Valitettavasti strategia iskee tässä muodossa itseään vastaan.

Kysymysmerkkien viidakossa Pörssihaukka toimii konseptinsa mukaisesti. Suositusyhtiöt on valittu tiettyjen tarkkojen kriteerien perusteella, eivätkä ne muutu. Yhtiöiden tilapäiset vaikeudet eivät poista niitä suosituksista. Uusia yhtiöitä nousee suosituksiin hintojen asettuessa mielekkäiksi. 

Kauppojen ajoituksen suositukset perustuvat tekniseen analyysiin. Korkoeron kaltainen sinänsä tärkeä makroindikaattori ei tekniseen luentaan sinänsä vaikuta.

Taantuma ei ole poikkeustila enempää reaalitaloudessa kuin markkinoilla, vaan luonnollinen osa niiden kiertokulkua. Osaavalle ja itseensä luottavalle sijoittajalle ne ovat enemmän mahdollisuus kuin painajainen.

Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan aineistosta:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

laskusta oli spot on ja haaviin tarttui mukavasti laatua järkevään hintaan.

Vieläkö näet lähiakoina syvemmän dipin tulevan, niin kuin aikaisemmin veikkailit?

Itse kyttäilen:

GOOGL alle 1200$

XLNX 90$

WAT 182$

TMO 235$

ABT 71$

Epiroc 91SEK

Ehkä joku yllä olevista sopisi artikkeliksi sivustollesi. Tuon laadukkaampia osakkeita saa etsiä koirien ja kissojen kanssa.

P.S. Mitäs mieltä olet tästä sankarista: https://seekingalpha.com/author/avi-gilburt Omakehu ainakin tuoksahtelee oikein urakalla.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

VIX:in pahimmat piikit ovat TA-tulkitani mukaan vähäksi aikaa taas takana, mutta syksymmällä voisi tulla vielä myräkkä, vaikea sanoa miten paha, ja onko se varmaa, mutta tiettyjen indikaattorien mukaan se ainakin ihan mahdollista on. Poliittiset päätökset tietysti ovat joskus hyvin isoja tekijöitä, ja ne voivat olla mitä vain, etenkin Trumpin kohdalla.

Ja yksittäiset osakkeet ovat aina oma lukunsa, vaikka VIX:in riehaantuessa kaikki kyllä tulevat käytännössä alas, eroja tosin on paljon.

Kiitos vinkeistä, noissa on kaikissa vain se ongelma sivuston näkökulmasta, että osinkotuotto on nolla tai huono, ja sellaisia en ota suosituksiin. Tästä on monta mieltä, onko se viisasta, mutta oma kokemus puoltaa sitä vahvasti monestakin syystä.

Abbott on kyllä tuttu ja seurannassa, mutta se on aika hintava, ja teknisesti yhtä ylikuumentunut kuin kesällä 2015.

Siksi sektorilta on suosituksissa mm Amgen, joka on selvästi edullisempi, tosin alennusmyynti päättyi jo

https://porssihaukka.fi/sijoituskohteet/amgen-kovassa-nousussa/

Toki Abbott sopivaan hintaan voisi olla suosituksissa, ja kyllä sen pitäisi alas tulla kohta. Ihan reilustikin, vaikkei se luultavasti hetkessä tapahdu.

Pörssihaukassa on paljon laadukkaita suositusyhtiöitä, ja lisää tulee, osa voi olla uusia sinullekin, vaikka tarkkaan touhuja seuraat.

Elliotin porukkaa en sinänsä seuraa, mutta tunnen teorian. Aaltoliike on toki oleellinen osa omaakin TA:ta, mutta Elliotia pidän liian yksinkertaisena mallina, se kun pitää aaltoilua liki painovoiman kaltaisena luonnonlakina sääntöineen. Ei se minusta niin mene, joten en ole elliotisteja tarkemmin seurannut, joskus aikoinaan siihen perehdyin kyllä tiettyyn mittaan.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.