Ennusteet kuluvalle vuosikymmenelle, päivitys yksi

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Tein arvioita todennäköisyyksille vuosi sitten tämän vuosikymmenen reaalisesta talouskasvusta Suomessa, Yhdysvalloissa ja Euroalueella. Lisäksi määrittelin todennäköisyyksiä osakeindeksien, kuten S&P500:n, kotipörssimme Omhex Capped Gi:n ja Dax30:n maksimipistemäärille tämän vuosikymmenen lopussa. Edellämainittujen lisäksi arvioin tiettyjen poliittisten tapahtumien todennäköisyyksiä tälle vuosikymmenelle. Jokaisen täytyy muistaa, että todennäköisyydet muuttuvat uusien tapahtumien vuoksi, joten niiden päivittäminen on tärkeää. Tässä kirjoituksessa julkaisen uudet todennäköisyydet, kerron miksi ne ovat voineet muuttua ja yritän hieman perustella muutoksia.

 

Reaalisen vuosittaisen BKT-kasvun ennustuksia uudelle vuosikymmenelle, suluissa todennäköisyys vuoden 2020 alussa:

 

Suomi: Lähtötilanne 241€ miljardia. 77%:ia alle 2%:n (75%). Toisin sanoen, vuoden 2029 lopussa Suomen reaalisen BKT:n oltava alle 293€ miljardia

 

Yhdysvallat: Lähtötilanne: 21200$ miljardia 60%:ia alle 2%:n (60%), Toisin sanoen, vuoden 2029 lopussa Yhdysvaltojen reaasinen BKT:n oltava alle 25840$ miljardia

 

Euroalue: Lähtötilanne: 11900€ miljardia 65%:ia alle 1.5%:n (60%) Toisin sanoen, vuoden 2029 lopussa Euroalueen reaalisen BKT:n oltava alle 13800€ miljardia

 

Ennen todennäköisyysarvioiden tekoa viime vuoden alussa minulla ei ollut mitään tietoa pandemiasta, joten luvuissa ne eivät näkyneet mitenkään. Pitkällä aikavälillä pandemialla ei ole niin suurta merkitystä, joten se ei paljoa muuttanut todennäköisyyksiä. Vain Yhdysvaltojen kohdalla todennäköisyyden arviointi on vaikeutunut sen myötä. Maa ei ole hoitanut sitä hyvin. Sosialistisen rahanjaon lisääntyminen tuhoaa maan talouden dynamiikkaa, mutta toisaalta maa hyötyy pandemian tuomasta luovasta tuhosta enemmän kuin Euroalue tai Suomi. Yhdysvaltojen talous saa myös lisää vauhtia seuraavina vuosina Demokraattien päästessä toteuttamaan politiikkaansa vapaammin. Tämä ei tosin tarkoita pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksien paranemista. Euroalueen talouden näkymä on huono. Euroalueen suuret taloudet, kuten Espanja, Italia ja Ranska toimivat edelleen huonoiksi havaituilla tavoilla ilman rakenteellisia muutoksia itkien muita maita apuun. Valitettavasti tämä typeryys toimii niiden hyväksi. Suomi maksaa tästä idiotismista vielä moneen kertaan tämän vuosikymmenen aikana.

 

 

Ennusteita osakeindeksisijoituksille uudeksi vuosikymmeneksi

 

Tilanne ekojen ennusteiden aikana: Osakekurssit olivat korkealla vuoden 2019 vikana pörssipäivänä. varsinkin Yhdysvalloissa syklisen P/E:n mukaan (S&P500) joka on yli 30. Suomessa arvostustaso sen mukaan on noin 25. Saksassa ollaan hieman alle 20:n. Tällä lähtötasolla on merkitystä, kun ennustetaan tulevaa. Sitä pitää toki verrata pörssien historiallisiin tuottoihin. Reaaliset vuosituotot ovat olleet Yhdysvalloissa vajaa 7%:ia. Saksassa Dax30:n tuotto on ollut samaa luokkaa vuodesta 1992 lähtien sillä oletuksella, että löytämäni lukema 8,95%:ia vuodessa ei sisällä inflaatiota, mutta sisältää osingot. Jos jollakin on paremmat lukemat niin kertokaa ihmeessä. Suomessa vuosittainen tuotto on ollut peräti 10%:ia 1917-2017, kun lähtökohta oli heikko. Tuotto-odotus ei ollut tuolloin ruusuinen.

 

Jälkimmäisen lähde: https://www.arvopaperi.fi/uutiset/helsingin-porssiin-sata-vuotta-sitten-sijoitettu-satanen-olisi-tana-paivana-sievoinen-summa/a836b5f2-4071-3b77-9001-28857bee336f

 

Ennustuksiani vuosittaisiksi reaalituotoiksi:

 

Ensimmäinen ennuste: S&P500: 65%:n todennäköisyydellä alle 5%:ia. Lähtöarvo: 3230,78 Kahden prosentin inflaatioennusteella ja kahden prosentin osinkotuotolla lopullisen pistearvon pitäisi olla alle 5262 pistettä.

Päivitys 60%:n todennäköisyydellä muutos alle 5%:ia Vuoden 2020 viimeisenä pörssipäivänä pistemäärä: 3756,07 nousua 16.26%:ia.

 

 

Ensimmäinen ennuste: OmHex capped gi: 65%:n todennäköisyydellä alle 7%:ia. Lähtöarvo: 20469,44 Kahden prosentin inflaatioennusteella lopullisen pistearvon pitäisi olla alle 48458 pistettä. Todellinen inflaatio selviää vuosikymmenen lopulla. Huom. Indeksi sisältää osinkojen uudelleensijoitukset.

Päivitys 60%:n todennäköisyydellä alle 7%Vuoden 2020 viimeisenä pörssipäivänä pistemäärä: 23673,41, nousua 15.65%:ia.

 

Ensimmäinen ennuste: Dax30: 65%:n todennäköisyydellä vuosittainen muutos alle 7%:ia. Lähtöarvo: 13249,01 Kahden prosentin inflaatioennusteella ja kahden prosentin osinkotuotolla lopullisen pistearvon pitäisi olla alle 26062 pistettä. Todelliset inflaation ja osinkojen määrät selviävät vuosikymmenen lopulla

Päivitys 68%:n todennäköisyydellä vuosittainen tuotto alle 7%:ia. Vuoden 2020 viimeisenä pörssipäivänä pistemäärä: 13718,78, nousua 3.55%:ia.

 

Fed tekee näköjään mitä tahansa saadakseen pidettyä rahoitusjärjestelmän kasassa. Sillä on jäljellä keinovalikoimassa vain osakeindeksi-ETF:ien osto tai osakkeiden suora osto pörssistä. Demokraattien enemmistöt lisäävät elvytysmääriä ja valuvat kursseihin, mutta toisaalta he nostavat sijoittajien ja yritysten veroja, joten on vaikea sanoa kumpi liikuttaa enemmän pörssiä seuraavien vuosien aikana. EKP ei ole mennyt yhtä pitkälle, mutta ei sekään ole ollut toimeton.

 

Todennäköisyyksiä poliittisille tapahtumille uudelle vuosikymmenelle:

 

Suurvaltojen välisen sotilaallisen konfliktin syntyminen: 25% (20%)

Bernie Sandersin kaltaisesta sosialistista tulee Yhdysvaltojen presidentti 35% (40%)

Joku muu maa kuin Iso-Britannia lähtee EU:sta: 25% (25%)

 

Bidenin voitto nostaa suurvaltojen välisen sotilaallisen konfliktin todennäköisyyttä. Trump ei juuri aloittanut ulkovaltojen kanssa sotilaallisia konflikteja. Obama taas rauhanpalkinnostaan huolimatta aloitti useamman. Trump ei aloittanut kuin yhden sotatoimen ulkovaltoja vastaan mikäli sellaiseksi lasketaan Iranin vallankumouskaartin johtajan tappaminen. Biden taas oli mukana Obaman hallinnossa, joten hänelle omien sotilaiden tapattaminen on mitä ilmeisimmin pienempi paha kuin Trumpille. Sandersista ei tullut Demokraattien presidenttiehdokasta ja hyvä niin. Maasta on silti tulossa sosialistisempi, mutta mitä ilmeisimmin ei täysin, ainakaan vielä Bidenin presidenttiyden aikana. Bidenin presidenttiys taas vähentää seuraavien vaalien demokraattien sosialistisiiven esiinmarssia. Vastakkainasettelu ei tule maassa yhtään vähenemään, vaikka niin monet juhlivatkin Bidenin voittoa tähän uskoen. Ainoa asia mitä tulee tapahtumaan on se, että tämä vastakkainasettelu tulee näkymään vähemmän medioissa täällä rapakon toisella puolella. EU:n hajoamisen jatkumisen todennäköisyys ei noussut, vaikka säröjä mm. Puolan ja Unkarin kanssa tulikin. Molemmat ainakin näyttivät myöntyvän oikeusvaltioperiaatteeseen ainakin virallisesti. Siksi EU:n hajoamisen edistymisen todennäköisyys pysyy ennallaan.

 

Vielä vastuunvapautuslauseke. Olen huono ennustamaan. Älkää siis uskoko näitä ennustuksia vaan tehkää omanne. Kirjoituksen julkaisun tarkoitus on vähentää mahdollisuuksiani valehdella itselleni olleeni oikeassa tulevaisuudessa. Lisäksi näiden asioiden miettimisen pitäisi tuottaa realistisempia odotuksia tulevaisuudesta ainakin itselleni.

 

Onko kukaan muu tehnyt vastaavan tyyppisiä ennustuksia tälle vuosikymmenelle? Jos olette niin laittakaa vaikka tämän kirjoituksen kommentteihin linkit niihin. Mikäli ennusteet eivät sisällä todennäköisyyksiä ja aika- tai pistemääreitä niin ne ei ole ennusteita vaan turhia lätinöitä joita voi kukin tulkita etujensa mukaisesti.

 

-Tommi T

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.