Elvytys heikentää yhteiskuntakiertoa

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Yhteiskuntakierto tarkoittaa prosessia, jossa työllä, osaamisella ja sinnikkyydellä saavutetaan parempi taloudellinen asema.  Tämä kierto on yhteiskunnan kehittymisen polttoaine ja yksilötason motivaattori.  Elvytys heittää hiekkaa tuon moottorin rattaisiin:

  • Keskuspankkielvytys laskee korkotasoa. Tuottoon nähden kalliskin sijoitus (esim kuvan linna) kelpaa kun rahalle ei tarvitse maksaa korkoa.  Tämä johtaa kiinteän ja heikosti tuottavan omaisuuden arvostuksen kasvuun. Nuorille sukupolville tulee yhä vaikeammaksi koota merkittävää omaisuutta työllä tai yrittämällä. Pörssiosakkeet, tontit ja asunnot maksavat paljon eikä niitä ole helppo työllään ansaita. 
  • Julkinen sektori ei jaa elvytysrahaa niille jotka pärjäävät, vaan niille jotka eivät pärjää. Ahkeruutta rankaistaan julkisen sektorin toimesta sitä kovemmin (suuremmilla veroilla) mitä ahkerampi ihminen on. Tämä heikentää yrittelijäiden ja ahkerien mahdollisuutta menestyä suhteessa niihin jotka tavalla tai toisella elävät julkisen elvytysrahan varassa.

Muun muassa nämä kaksi tekijää vaikuttavat siihen että elvytyksen seurauksena yhteiskuntakierto heikkenee. Mutta onko tällä väliä? Sijoittajan kannalta yhteikuntakierron heikkeneminen voi olla lyhyellä tähtäimellä ja itsekkäästi ajatellen hyväksi. Sijoittajan omaisuuden euromääräinen arvo kasvaa eivätkä pyrkyrit pääse syrjäyttämään vanhaa rahaa. Työllä ja yritttämisellä on yhä vaikeampi päästä sijoittajaksi ja omistajaksi. Olemassa olevien sijoittajien asema sinetöityy.

Yhteiskuntakierron pysähtyminen ei ole missään tapauksessa pidemmällä tähtäimellä sijoittajan tai kenenkään muunkaan etu. Kierron pysähtyminen tarkoittaa samalla myös tuottavuuden kasvun hidastumista (kuten Suomessa), työmotivaation heikkenemistä (kuten Suomessa) ja sijoitustuottojen pienenemistä. Köyhtyminen koskee kaikkia, myös sijoittajaa. 

Kuvan lähde:  pixabay / Morizburgin linna / charlemagne

 

 

 

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.