Elvytys auttaa poliitikkoja ja ylläpitää huonoja lakeja ja rakenteita

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Elvytys koetaan mielyttäväksi, hauskaksi ja helpoksi tavaksi korjata yhteiskunta. Lisää rahaa on jaossa ja sitä jakaa eduskunta ja valtio. Poliitikot saaavat tärkeitä projekteja nimiinsä eikä kukaan jaksa pahastua kun rahaa on tarjolla. Kaikilla on hyvä mieli.

Mutta elvytys on harvoin onnistunut. Elvyttäneitä maita ovat Kreikka, Italia, Venettsuela, Argentiina ja viimeisen kymmenen vuoden aikana myös Suomi. Tulokset ovat olleet karuja, elvyttäneet taloudet ovat tyypillisesti kasvaneet kituliaasti. Sen sijaan esimerkiksi Kiinan teollistuminen ja kasvu tapahtui säästäväisyydellä, kurinalaisuudella ja velan antamisella muille maille.  Mistä tämä outo ilmiö aihautuu?

Tässä muutamia elvytyksen aiheuttamia seurauksia:

  • Palkkataso nousee suurin piirtein sillä summalla, jolla valtio pumppaa velkarahaa talouteen. Palkkatason mukana nousee vientiteollisuusyritysten kustannustaso ja kilpailukyky heikkenee.
  • Älykkäät ihmiset alkavat etsiytyä noihin uusiin julkisen sektorin tukemiin työtehtäviin. Yhteiskunnan dynamiikka heikkenee myös sitä kautta että fiksuja ihmisiä hakeutuu keinotekoisen elvytyksen varassa oleviin työtehtäviin.
  • Monet ihmiset yrittävät kaapia kokoon vaurautta tuottamalla lisäarvoa muille ja saamalla siitä korvauksen. Valtion yhteiskuntaan työntämät rahat vähentävät lisäarvon tuottamisen merkitystä. Helppoa rahaa tulee jakoon.

Elvyttäminen palvelee eduskunnan etua

Elvyttäminen on eduskunnan ja sitä johtavan hallituksen etu. Raha liikkuu eduskunnan kautta ja yhteiskunta ohjautuu poliitikkojen ohjauksessa. Rahaa riittää kaikenlaisiin ideologisiin päämääriin ja poliitikot pääsevät rahanjakoon liittyvän päätöksenteon keskipisteeksi. Eduskunta löytää aina yliopistomaailmasta jonkin Sixten Korkman tai Vesa Vihriälän tapaisen ajan hengen ymmärtävän puolustajan kehumaan hallituksen linjaa ja antamaan akateemisen siunauksensa elvyttävälle politiikalle.

Kehno hallinto ja elvytys kulkevat käsi kädessä

Onko niin että huonosti toimiva talous tarvitsee tuekseen elvytystä vaiko niin, että elvytys aiheuttaa huonoja talouden rakenteita?  Huonosti toimiva talous on aina seurausta kehnosta talouden sääntelystä. Kaikki lähtee siitä onko yksilön, yrittäjän, työntekijän tai sijoittajan mielekästä panostaa rahan arvoisen lisäarvon tuottamiseen muille ja yhteiskunnalle. Hallinto on ollut huonoa ja tuottanut huonon järjestelmän, jos yksilön ei ole mielekästä tuottaa lisäarvoa. Näin on tapahtunut sellaisissa heikosti pärjäävissä maissa kuten Italiassa, Suomessa ja Kreikassa. Ja huono hallinto tarttuu helposti sellaisiin keinoihin kuten elvytys. Tavallaan siis elvytys on seurausta huonosta hallinnosta ja huonosti toimivasta järjestelmästä. Ne kulkevat käsi kädessä.

Elvytys on keino ylläpitää kehnoa hallintoa

Mutta myös elvytys tuottaa huonoja talouden rakenteita ja pitää niitä yllä. Elvytyksellä voidaan pitkään peittää sitä että ihmiset eivät enää ole kiinnostuneita tuottamaan lisäarvoa muille. Tuonnin ja velanoton varassa voidaan ylläpitää kulutusta vaikkeivät kansalaiset olisikaan niin kiinnostuneita rahan arvoisesta palvelemisesta. Tämä näkyy myös tehdyissä työtunneissa. Kreikka ja Suomi ovat työntekijöiden työtunneissa laskien Europan laiskimmat kansat. 

 

Kuvan lähde: pixabay

 

 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Olen AIDON keynesläisen elvytyspolitiikan lämmin kannattaja - en nykyään muodikkaan monetarismin. Mutta -70-luvulta lähtien en muista muuta ilmaisua poliitikkojen suusta kuin vähintäänkin "lievästi elvyttävä".

Meillä ei ole mitään suhdanteiden tilannetajua. Kun talous paahtaa laakerit punaisena, aina löytyy Takahikiältä amiksen käynyt peräkamarin poika, jolle ei kotikunnasta löydy LVI-asentajan hommia. Ja vika tilanteeseen on aina niitten, jotka koettavat hoitaa talouttaan omilla toimillaan ja ovat siis "hyväosaisia"

Comment: 

Joo, peräkammarin poika. Tai sitten esimerkiksi vaikkapa jonkun pari sukupolvea sitten Suomeen muuttaneen perheen liikkis pikku gangsta-knucklehead-jälkeläinen, joka nyt ei vain poliittisen korrektiuden takia voi, koskaan tai missään olosuhteissa, olla itse syyllinen tilanteeseensa.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Olen varmaan minäkin Juhan mainitseman aidon suhdannepolitiikan kannattaja.

Mutta suhdanneploitiikan nimissä on on tehty paljon vahinkoa. Tuossa artikkelissani kuvasin muutamia mekanismeja joilla noita vahinkoja syntyy.

Bruttokansantuote laskee esimerkiksi Nordean arvion mukaan tänä vuonna noin 8% ja nousee taas ensi vuonna noin 4%. Nettopienentyminen on noin 4%. Reaalipalkat ja kulutus laskevat samassa suhteessa. Ei voi kestävästi kuluttaa enempää kuin tuottaa.

Valtio kuitenkin elvyttää niin että lisää velkaa tulee ainakin valtion omien arvioiden mukaan yli 10% bruttokansantuotteesta. Valtio siis elvyttää enemmän kuin talous pienenee. Valtion toimenpiteet tulevat olemaan tilanteeseen nähden ylimitoitettuja. Valtion toimenpiteet tulevat käytännössä estämään sen, että kansalaisten tarvitsisi millään lailla sopeutua tekemäänsä pienempään työpanokseen. Uutta rahaa pumpataan talouteen eikä ole puhettakaan siitä että palkkojen, eläkkeiden ja työttömyysturvan pitäisi joustaa kun tuotanto pienenee. Tilanne jää elvytyksen takia vääristyneeksi ja korjaaaminen siirtyy pidemmälle.

Oikea-aikainen elvytys olisi elvyttää silloin kun hätä on suurin. Siis juuri nyt. On hyvä auttaa yrityksiä selviämään pahimman yli ilman konkursseja. Sen jälkeen on hyvä sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen.

 

Comment: 

jos Satasesta (100) pudotaan 8% niin --> 92% . Jos siita 2021 GDP nousee 4% : 92* 1.04 = 95.68% , siina sita ollaan

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.