Elekta

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty ruotsalainen Elekta, joka valmistaa syöpäsairauksien ja kasvainten hoitoon ja diagnosointiin tarkoitettuja sädehoidon ja magneettikuvauksen laitteita. Elektan tuotteita on myyty yli 120 maahan ja yhtiöllä on noin 4 000 työntekijää. Elektan markkina-arvo on noin 45 miljardia kruunua.


Kuva: https://www.elekta.com/radiotherapy#gallery

Sädehoitolaitteiden markkinan arvioidaan kasvavan noin 6 – 8 prosentin vuositahdilla. Vuonna 2012 tehtiin yli 14 miljoonaa syöpädiagnoosia ja määrän uskotaan nousevan noin +75 prosenttia seuraavan 20 vuoden aikana. Tähän vaikuttaa ihmisten eliniän kasvu sekä väestön ikääntyminen.

Elektan päämarkkina on USA, mikä vastaa noin 25 prosenttia yhtiön myynnistä. Toiseksi tärkein markkina on Kiina noin 12 prosentin osuudella.

Taloudellinen tilanne

Kasvu ja tuloksentekokyky

Elektan tilikausi 2020 on alkanut 1.5.2019.

Elekta päivitti tilikauden 2020 näkymiään marraskuussa ja arvioi liikevaihdon kasvavan noin 8 – 10 prosenttia. Myös tätä seuraavan 3 vuoden ajanjaksolle yhtiö tavoittelee samaa noin 8 – 10 prosentin kasvua.

Näihin tavoitteisiin pääseminen vaatii kovaa työtä, sillä vielä muutama vuosi sitten yhtiöllä oli haasteita kasvattaa liikevaihtoaan. Tilikausilla 2014 – 2016 kasvu jäi vain 1,5 – 3,5 prosentin tuntumaan ja tilikaudella 2017 liikevaihto laski 4,6 prosenttia.

Yhtiö arvioi myös, että tilikauden 2020 EBITA-marginaali olisi noin 18 prosenttia, mikä laski hieman aiemmin kerrotusta 19 prosentista. Yhtiön tavoitteena on tulevien 3 vuoden aikana nostaa marginaalia yli 20 prosentin tason vieläpä niin, että jakson loppupuolella marginaali olisi noin 22 prosentissa.

Kun poistot huomioidaan EBITA-luvuista, niin arvioin tilikauden 2020 liiketuloksen (ebit) jäävän noin 1,5 miljardin kruunun tasolle (2019: 1,7 Mrd SEK). Tulostasoa painaa valuuttojen vastatuuli sekä eräiden asennusten viivästyminen.

Osingon kestävyys

Vuosien 2015 ja 2016 jälkeen parantunut kannattavuuskehitys on näkynyt myös vapaan rahavirran (FCF) nousuna noin 1,25 miljardin kruunun tasolle. Viime vuosina osinkoa on jaettu keskimäärin 65 prosenttia tuloksesta sekä noin 45 prosenttia vapaista rahavirroista. Rahavirtojen perusteella yhtiön osinko on kestävällä tasolla.

Tilikauden 2019 osinko nousi 1,80 kruunuun (2018: 1,40 SEK), josta osingon toinen osa (0,90 SEK) irtoaa 21.2.2020 ja se maksetaan 27.2.2020.

Arvioin tilikaudelta 2020 maksettavan osingon nousevan 1,90 kruunuun (0,95 + 0,95 SEK). Näin seuraavan 12 kuukauden osinko on 1,85 kruunua, joka antaisi noin 1,6 prosentin osinkotuoton (osake 115 SEK). Markkinoiden osinkoennuste on 1,80 kruunua.

Velkojen hoitokyky

Yhtiöllä on korollisia velkoja noin 4,6 miljardia kruunua sekä sen päälle noin 1,25 miljardia kruunua IFRS 16:n mukaisia leasingvelkoja. Kun huomioidaan käteiset varat (noin 3,0 Mrd SEK), niin korollisia nettovelkoja on noin 1,6 miljardia kruunua.

Neljältä viime vuodelta laskettuna osinkojen jälkeinen vapaa rahavirta on ollut noin 750 miljoonaa kruunua. Tällä rahavirralla yhtiö voisi lyhentää nettovelkansa muutamassa vuodessa. Voidaan todeta, että Elektan velkojen hoitokyky on hyvällä tasolla.

Arvostus

Olen tehnyt arvonmäärityksen niin, että liikevaihto kasvaisi noin 7,5 – 9,0 prosentin tahtia ja lähivuosien marginaalit nousisivat yhtiön kertomalla vauhdilla. Arvonmäärityksen mallinnuksessani ei ole EBITA-marginaalia, mutta siitä on helppo johtaa liiketulosmarginaali. Liiketulosmarginaali nousisi alussa tilikauden 2020 noin 10 prosentista tilikauden 2023 noin 15 prosenttiin, jonka jälkeen marginaali pysyisi noin 15 – 16 prosentin tasolla.

Sain osakkeen arvoksi 94,40 kruunua (Elekta: Arvonmääritys), kun tätä kirjoittaessa osakkeella käydään kauppaa noin 115 kruunun tasolla. Osake kävi marraskuussa 140 kruunussa, mutta on laskenut sieltä yhtiön antaman alennetun tulosohjeistuksen johdosta. Arvonmääritykseen nähden osake olisi kuitenkin edelleen yliarvostettu.

Tilikauden 2020 EPS-ennusteeni on noin 2,62 kruunua, mikä tarkoittaisi noin 44x PE-lukua. Markkinoiden tulosodotukset ovat selvästi omaa ennustettani korkeammat, mutta en ole ihan varma, että onko niissä vielä ehditty huomioida marraskuussa annettua uutta ohjeistusta. Ja vaikka käyttäisi markkinoiden tulosennustetta, niin silti PE-luku olisi yli 30x tasolla.

Mutta, kuten todettua, niin yhtiön mukaan sen kannattavuus paranisi tulevien vuosien aikana hyvää tahtia. Ja jos liikevaihdon kasvu toteutuu, niin silloin EPS-voisi nousta selvästikin ja ehkä tätä skenaariota markkinat hinnoittelevat nykyisessä osakkeen hinnassa. Tästäkin huolimatta osakkeen arvostus PE-luvulla mitattuna on mielestäni korkealla tasolla.

Yritysanalyysi jatkuu Talousmentor-sivustolla

  • Elekta sijoituskohteena käsitellään isossa kuvassa yhtiön tuloskuntoon sekä osingonmaksun kestävyyttä ja lainojen hoitokykyä.
  • Elekta: Ennusteet -sivulla tarkastellaan kuluvan tilikauden tilannetta sekä odotuksia tälle ja parille seuraavalle tilikaudelle.
  • Elekta: Arvonmääritys -sivulla on tehty arvonmäärityslaskelma, joka sisältää myös pohdintoja laskelmassa käytetyistä oletuksista (esim. kasvuvauhti, tulosmarginaali, yms.).

Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2020/01/11/elekta/

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.