Eläkevarojamme hoidettiin erinomaisesti vuonna 2017

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaisten pääasiallinen sijoitusvarallisuus, eläkevarallisuus on Telan raportin tietojen perusteella ollut vuonna 2017 hyvässä hoidossa. Muutos aiempaan on merkittävä.

Parhaan esimerkin tarjoavat osakesijoitukset joiden arvo kohosi 12.3% samaan aikaan kun esimerkiksi verrokki-indeksi MSCI world (eur) nousi vain 5.5% ja MSCI Europe indeksi (eur) laski 0.5%. Todella erinomainen suoritus joka kestää minkä tahansa vertailun.

Myös muut omaisuuserät ovat tuottaneet hyvin jos niitä verrataan markkinoiden yleiseen tuottoon (kuva oikealla).

Suomalainen sijoitusvarallisuus on pääosin eläkevakuutusyhtiöiden ja valtion hallussa (noin 200Mrd) . Yksityistä sijoitusvarallisuutta on Suomessa vähän. Olemme teollistuneen maailman (OECD) ylivoimaisesti köyhimpiä jos vain yksityinen sijoitusvarallisuus huomioidaan. Siksi on erinomaisen hyvä asia että yhteiskunnan haltuun otettu sijoitusvarallisuutemme on hyvässä hoidossa.

– Hyvien tuottojen taustalla vaikutti markkinatoimijoiden optimismi, joka näkyi muun muassa osakkeiden arvonnousuna. Tällä hetkellä markkinoilla seurataan keskuspankkien rahapolitiikan kiristämisen tahtia, joka tulee vaikuttamaan tuottoihin jatkossa, sanoo Telan analyytikko Peter Halonen.

Koko viime vuoden reaalinen tuotto oli 6,8 prosenttia. Viimeisen 21 vuoden aikana, jolta ajalta nykymuotoista seurantaa on tehty, keskimääräinen reaalituotto on ollut 4,4 prosenttia vuodessa.

Osakkeiden ja osaketyyppisten sijoitusten osuus nousi 53 prosenttiin koko sijoitusvarallisuudesta ja oli joulukuun lopussa 105,9 miljardia. Varoista oli 77,5 miljardia (38,7 %) korkosijoituksissa ja kiinteistösijoituksissa noin 16,5 miljardia (8,3 %).

Rahastot käytettävä suunnitellussa tahdissa

Eläkerahastoilla ja niiden sijoitusten tuotoilla tulee jatkossa olemaan yhä suurempi merkitys eläkkeiden rahoitukselle. Työeläkkeitä maksetaan enemmän kuin mitä eläkemaksuina on saatu kerättyä, ja erotus katetaan rahastoista. Kehityssuunnan laajuudesta kertoo, että ratkaiseva käänne tapahtui viime vuonna myös kunnallisen eläkejärjestelmän puolella. Yksityisaloilla ja koko työeläkejärjestelmän tasolla maksutulot eivät enää muutamaan vuoteen ole riittäneet kattamaan eläkkeitä.

Tällä hetkellä rahastoista katetaan yksityisaloilla noin viidennes eläkkeistä. Eläketurvakeskuksen pitkän aikavälin laskelmien mukaan osuus tulee kasvamaan noin 28 prosenttiin vuoteen 2030, ja pysyy tuolla tasolla vuosikymmeniä.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan karttuneita eläkevastuita eli tulevaisuudessa maksettavia eläkkeitä on kertynyt noin 630 miljardia. Rahastoja ja niiden sijoitustuottoja tarvitaan jatkossakin kattamaan osa ikääntyvässä Suomessa yhä kasvavasta eläkemenosta, muistuttaa Halonen.

– Rahastoissa on kaikkien ikäluokkien eläkkeitä varten varoja. Tulevien eläkkeiden turvaamiseksi onkin tärkeää, että rahastoja käytetään vain suunniteltuun tahtiin ja näin mahdollistetaan pääomien säilyminen riittävällä tasolla myös uusien tuottojen hankkimiseksi, Halonen korostaa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.