Eläkevakuutusyhtiöt kasvattivat alkuvuodesta osakepainoa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Eläkevarallisuus muodostaa pääosan suomalaisten finanssisijoitusvarallisuudesta (osakkeet, korkopaperit, liikekiinteistöt...). Yksityistä sijoitusvarallisuutta on meillä vähän. Suomalaisten työeläkevarojen määrä laski hiukan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Varoja oli maaliskuun lopussa 199,6 miljardia euroa, mikä on 0,3 miljardia vähemmän kuin viime vuoden lopulla. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tilastoanalyysistä.

Syynä oli turbulenssi osakemarkkinoilla ja se että eläkevakuutusyhtiöt kasvattivat osakepainoa alkuvuonna 53.2 prosenttiin sijoitusvarallisuudestamme.

Telan analyytikko Peter Halosen mukaan tärkein syy pienelle laskulle oli turbulenssi osakemarkkinoilla:
- Sijoittajien epävarmuuden aiheutti kasvanut protektionismin pelko Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan takia.

Halosen mukaan epävarmuus on myrkkyä talouskasvulle ja työllisyyden kehitykselle, joiden vaikutukset ulottuvat myös suomalaisen työeläkejärjestelmän rahoitukseen.

- Myös inflaatio-odotuksien kasvu Yhdysvalloissa veronkevennysten johdosta aiheutti sijoittajille harmaita hiuksia, mikä näkyi niin osake- kuin korkomarkkinoillakin. Tällainen ajoittainen heilahtelu on hyvin luonnollista rahoitusmarkkinoilla ja se vaikuttaa sijoitusten arvonvaihteluun.

- Eläkevarat on hajautettu laajasti eri omaisuuslajeihin, ja siten ne olivat suojassa suuremmalta laskulta. Eläkevakuuttajat myös ovat vakavaraisia, minkä johdosta ne kestävät hyvin ajoittaista tuulisuutta. Varojen pienestä supistumisesta huolimatta työeläkejärjestelmän rahoitus on kestävällä pohjalla, sanoo Halonen.

Viimeksi sijoitusvarat laskivat yhden vuosineljänneksen aikana tasan kaksi vuotta sitten. Tällöin laskun syynä olivat rahoitusmarkkinoiden haastava ja epävarma tilanne sekä heikko tuottokehitys.

Eläkesijoitusten tuottojen kehitystä on tarkasteltava pitkällä aikavälillä – yhden neljänneksen tai yhden vuodenkaan muutoksilla ei ole suurta merkitystä työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyteen. Pitkällä aikavälillä eläkevarat kasvavat viime kädessä talouskasvun ja inflaation mukana.

- Työeläkevarojen sijoitusomaisuus on kasvanut jo vuosikausia melko tasaisesti. Taustalla on varojen laaja hajautus, keskuspankkien kevyt rahapolitiikka, globaalin talouskasvun kiihtyminen, työllisyystilanteen parantuminen ja siten myös yritysten hyvä tuloskunto, luettelee Halonen.

Eläkkeensaajien määrä ja eläkkeet ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja eläkkeitä maksetaan pidempään eliniän pidentymisen takia.

- Eläkevarojen täytyy kasvaa vähintään samaa tahtia palkkasumman ja eläkemenon kanssa. Tällöin eläkkeistä pystytään tulevaisuudessakin rahoittamaan sama osuus rahastoista ja eläkemaksu pysyy alempana, sanoo Halonen.

Korkosijoitusten osuus pieneni

Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana osake- ja osaketyyppisten sijoitusten osuus nousi 53,2 prosenttiin koko sijoitusvarallisuudesta ja oli maaliskuun lopussa 106,3 miljardia. Korkosijoitusten osuus sen sijaan pieneni 38,5 prosenttiin ja oli 76,7 miljardia. Kiinteistösijoitusten osuus (16,5 miljardia; 8,3 prosenttia) pysyi lähes ennallaan.

Työeläkevaroista oli ensimmäisen vuosineljänneksen lopulla sijoitettuna euroalueen ulkopuolelle 55,5 prosenttia, Suomeen 24,9 prosenttia ja muulle euroalueelle 19,6 prosenttia.

Varojen pieneen laskuun vaikutti myös se, että työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävät eläkemaksut eivät ole enää pariin vuoteen riittäneet kattamaan maksussa olevia eläkkeitä. Eläkkeistä katettiin viime vuonna eläkevaroilla ja niiden tuotoilla ennakkotietojen mukaan nettomääräisesti jo lähes kaksi miljardia euroa. Tämä tehdään suunnitellusti, ja varat on mitoitettu tarkkojen laskelmien pohjalta riittämään eri ikäluokkien eläkkeisiin.

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Minä vähensin alkuvuodesta osakepainoani - huolestuin korkeista arvostustasoista ja suhdannetilanteesta. Eläkevakuutusyhtiöt ovat näköjään rohkeampia. Hyvä että uskaltavat ja toivottavasti ovat oikeassa.

Toivon että eläkevakuutusyhtiöt osaisivat sijoittaa meidän yhteistä omaisuuttamme. Ja toivon että ne osaavat toimia pörssiyritystemme tärkeimpinä omistajaohjaajina ja taustavaikuttajana tavalla joka tuo siunausta ja menestystä tälle maalle ja eläkerahojen todellisille omistajille, kansalaisille. 

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Yhdysvalloissa ainakin jotkut osavaltiot tulevat olemaan todellisissa ongelmissa 5-10 päästä. Ainakin mikäli uskoo seuraavaa lähdettä:

https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-04-18/collapse-of-public-pe...

Tilanne on monissa muissa länsimaissa todennäköisesti vielä pahempi. Suomessa tilanne ei käsittääkseni ole läheskään yhtä huolestuttava. Tosin oma sukupolveni voi todennäköisesti vain haaveilla samanlaisista eläkkeistä kuin nykyiset eläkeläiset. Tarkoitan siis niitä eläkkeitä, joita eivät yksittäiset henkilöt itse hanki. Yksi viitttaus tähän löytyy mm. siitä artikkelin kohdasta jossa sanotaan "etteivät työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävät eläkemaksut ole enää pariin vuoteen riittäneet kattamaan maksussa olevia eläkkeitä."  

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.