Eläkekatastrofi voidaan välttää nostamalla syntyvyyttä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Eläkkeiden rahoitusnäkymät ovat eläketurvakeskuksen mukaan lähivuosikymmeninä vakaat. Työeläkemaksu (TyEL) voidaan jopa nykyisenkokoisilla eläkkeillä pitää alle 25 prosentissa aina 2050-luvulle asti. Syntyvyyden lasku aiheuttaa, ellei toimenpiteisiin ryhdytä, maksuun voimakkaan korotuspaineen tai eläkkeiden tasoon laskupaineen.

– Eläketurvan rahoitusnäkymät ovat lähivuosikymmeninä varsin vakaat. Syntyvyyden aleneminen on kuitenkin syytä ottaa vakavasti. Nyt on aika miettiä, voiko väestökehitykseen vaikuttaa, sanoo kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksesta.

Laskelmien lähtökohtana on Tilastokeskuksen vuoden 2018 väestöennuste. Sen mukaan työikäisten määrä laskee koko laskentajakson (2019–2085) ajan. Pitkällä aikavälillä lasku johtuu matalasta syntyvyydestä. Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä jatkaa kasvuaan ennustejakson loppuun.

Talouskehitykseen liittyy epävarmuutta

Lähivuosien sijoitusnäkymät ovat varsin heikot. Seuraavan kymmenen vuoden aikana laskelmissa oletetaan sijoitusten reaalituoton jäävän 2,5 prosenttiin. Tämän jälkeen on käytetty 3,5 prosentin reaalituotto-oletusta.

Matalista tuotoista huolimatta peruslaskelmassa ei ole merkittävää TyEL-maksun nousupainetta lähitulevaisuudessa.

Laajempi talouden kehitykseen liittyvä epävarmuus näkyy optimistisessa ja pessimistisessä talousskenaariossa. Työllisyyden, ansiotason kasvun ja sijoitustuottojen kehityksen takia työeläkemaksu voi näissä skenaarioissa vaihdella 23–27 prosentin välillä 2020-luvulla.

– Tulevan kahden vuosikymmenen maksutaso riippuu erityisesti talouden kehityksestä, kertoo Tikanmäki.

Eläkkeiden ostovoima nousee, suhde ansioihin laskee

Vuonna 2017 Suomessa asuvien henkilöiden keskieläke oli 1 656 euroa kuukaudessa. Laskelman mukaan eläkkeiden ostovoima jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi vuonna 2030 keskieläkkeen arvioidaan olevan noin 1 850 euroa. Yksilöiden väliset eläke-erot eivät ole kasvamassa.

Maksussa olevat eläkkeet ovat pitkään olleet noin 50 prosentin tasolla väestön keskiansioihin verrattaessa. Eläkkeiden taso suhteessa työikäisten ansioihin alkaa jäädä tämän tason alle vuoden 2030 jälkeen. Vuonna 2045 keskieläkkeen arvioidaan olevan 46 prosenttia keskiansiosta, kun se vuonna 2017 oli 53 prosenttia.

Tärkein syy alenemiselle on elinaikakerroin, jolla hillitään eliniän kasvusta johtuvaa eläkemenojen kasvua.

 

Kommentit

Comment: 

siinä saada aikaan työperäistä maahanmuuttoa, kun työn ja pääoman verotus on täällä maailmanlaajuisesti todella kireää.

Comment: 

Suomen kieli, verotus ja ilmasto eivät ainakaan toimi vetovoimatekijöinä. Jos ajatellaan korkeasti koulutettua nuorta maahanmuuttajaa, niin hän melko varmasti osaa englantia. Minneppä lähteä? Suomeenko, jossa hänen on luultavasti opiskeltava uusi vaikea kieli, jossa on 3kk kylmää ja 9kk hemmetin kylmää ja jossa verottaja vie puolet tuloista. Vai lähteäkkö vaikka Yhdysvaltoihin, jonka kieltä hän jo osaa, jonka systeemi on tuttu lukuisista dokumenteista sekä elokuvista, jossa on sopiva ilmasto ja jossa verot on pienet.

Ne joilla on osaamista ja jotka haluavat kerryttää työllään omaisuutta lähtevät jenkkeihin. Ne joilla ei ole kielitaitoa tai muutakaan omaisuutta lähtevät mielellään hyvän sosiaaliturvan maihin sosiaaliturvasta nauttimaan. Suomi on yksi avokätisistä sosiaaliavustusten jakajista. Onneksi kielemme on hankala ja ilmasto on mitä on. Muussa tapauksesssa tilanne olisi täällä jo paljon pahempi. En syytä tulijoita. Hulluhan se sellainen olisi, joka ilmaisesta rahasta kieltäytyy. Hullu on se rahojen holtiton jakaja. 

Comment: 

Lapsena pioneerileirillä laulettiin "verot työkansan verta juo".  Minusta tuo pätee edelleen mainiosti ja on ajankohtainen viesti.

Jos lasketaan yhteen eläkevakuutusmaksut (24% palkasta), arvonlisävero (noin 12...24%), pakolliset muut sosiaaliturvakulut, progressiivinen tulovero ja kunnallisvero (noin 20%) niin päädytään kaikkien palkansaajien osalta pitkälle yli 60% veroasteeseen. 

"Verot työkansan verta juo" on ajankohtainen viesti. Ei ihme jos ei työ kiinnosta kun maa on niin kuin aikoinaan pioneerileirillä laulettiin "laiskain lurjusten".

Jos eläkevakuutusmaksut (ja kaikki muut julkiselle sektorille maksettavat maksut) otetaan huomioon, niin julkisen sektorin budjetin ja virkamiesten päätösten  kautta virtaa suurin osa bruttokansantuotteesta. Ei sellainen maa voi pärjätä jossa yksilölle ei jätetä kuin rippeet hänen tekemänsä työn lisäarvosta.

Julkinen sektori holhoaa yksilöä joka asiassa. Pioneerileirillä laulettiin "pois kansat holhouksen alta". Tuokin viesti on edelleen ajankohtainen. Ihmiselle pitää antaa mahdollisuus päättää omasta kohtalostaan ja menestyksestään.

Jos edes nykyisen puoluekentän oikeisto olisi lähellekään yhtä oikeistolainen kuin lapsuuden pioneerileirin opetukset niin tämä maa olisi paljon oikeistolaisempi, vähemmän holhoava, vähemmän muukalaisvihamielinen ja työntekijän yksillönvapauksia paremmin kunnioittava.

Nyt olisi aika ryhtyä valmistelemaan vallankumousta. Äärisosialismin ikeen alta on päästävä pois.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.