Eduskuntamme ei ymmärrä yritystalouden todellisia haasteita

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomen eduskunta on saanut hallitukseltaan esityksen jonka sisältö on seuraava:   "Yritykset saavat vähentää verotuksessa kone- ja laiteinvestoinnit nopeutetusti neljän vuoden ajan. Hallituksen esityksen tavoitteena on lisätä yksityisiä investointeja."

Vaikutukset ovat muun muassa seuraavat:

  • Yritysten tulokset ja taseet antavat jatkossa virheellisen (mutta lain silmissä laillisen) kuvan yrityksen tilanteesta.
  • Yrityksille tulee uusi poikkeus huomioitavaksi liiketoimintansa suunnittelussa. Poikkeus siirtää yritysten verotuksen toteutumista seuraavalle vaalikaudelle, mutta verot tulevat kuitenkin maksettavaksi.
  • Valtionhallinto ja eduskunta keskittyvät tällaisten poikkeusten ja verotuksen porsaanreikien rakentamiseen. Aikaa ei jää oikeiden rakenteellisten muutosten tekemiseen.  Yritysten investointien taso on kolmanneksen pienempi kuin kilpailijamaissa. Tarvitaisiin oikeita rakenteellisia uudistuksia ja hyviä pysyviä sääntöjä. Ei verojen keinotekoista siirtämistä seuraavalle vaalikaudelle. 

Ministeri Mika Lintilä / valtiovarainministeriö on lausunut tästä ehdotukseta seuraavaa:  ”Investointien vähäisyys on vaivannut Suomea jo pitkään. Tämän vuoksi pidän erittäin tärkeänä, että myös hallituksen veropolitiikalla luodaan ennustettavuutta ja kannusteita kasvuun”. Lausunto voi vaikuttaa asiallisesti hieman koomiselta, mutta sellaista se politiikka on. 

Valtion tulisi jättää hieman rahaa niille ihmisille jotka tuottavat lisäarvoa ja investoivat

Mikä Suomen elinkeinoelämää vaivaa kun ei nollakorotkaan innosta investoimaan? Monet rakenteelliset uudistukset olisivat julkisen sektorin kannalta kivuliaita, mutta ne olisivat yrittäjien ja lisäarvoa tuottavien ihmisten elämää helpottavia. Julkisen sektorin tulisi jättää suurempi osa lisäarvosta niille, jotka lisäarvoa tuottavat (yrittäjille ja työtä tekeville) ja jätettävä oma osuuttensa pienemmäksi. Jotain pitäisi jättää niille ihmisille, jotka lisäarvoa tuottavat ja investoivat. 

Yritysten investointien taso on kolmanneksen pienempi kuin kilpailijamaissa. On selvää että investoivien ihmisten toimintaympäristössä on parannettavaa. Lupa tehdä väliaikaisesti virheellisiä ja vääristäviä poistoja ei korjaa tilannetta.

 

Lisää tietoa:

Hallituksen esitys eduskunnalle

Piksun antama lausunto valtionvarainministeriölle

 

 

 

Kommentit

Comment: 

"Mikä Suomen elinkeinoelämää vaivaa kun ei nollakorotkaan innosta investoimaan?"

Ainakin kiinteistöala on viime vuodet ollut innoissaan investoimassa. Erityisesti kauppakeskukset on nähty kannattavina kohteina. Pääkaupunkiseudulle on valmistunut ennätysmäärä uusia kauppaneliöitä Redin, Triplan, Ainoan laajennoksen, Niittykummun Niityn jne. myötä ja lisää on suunnitteilla mm. Kivenlahteen. Maakunnissakin on oltu ahkeria mm. Seinäjoen Idea-parkia juhlittiin viime viikonloppuna. Siis ainakin kaupanalaan investoimiseen on usko erityisen vahvaa. Velka on kelvannut myös asuntorakentamiseen, jossa velkaisia uusia taloyhtiöitä on noussut kasvukeskuksiin vauhdilla. Voimme päätellä, että tulevaisuudessa Suomi keskittyykin asumiseen ja kaupankäyntiin. Näitä voidaan rahoittaa valtion syömävelalla ja tulonsiirroilla, sitähän tähänkin asti on tehty.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.