Eduskunta ja puolueet eivät nauti kansalaisten luottamusta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Nyt vaaleissa valittavat puolueet, eduskunta ja hallitus ovat instituutioita, joihin suomalaiset eivät luota. Maan hallitus on menettänyt luottamustaan ja vain puolueet ovat enää kansalaisten mielestä hallitustakin epäluotettavampia selviää EVA:n asennetutkimuksesta.

Suomalaiset luottavat eniten poliisiin, presidenttiin ja puolustusvoimiin. Myös koulutusjärjestelmää ja oikeuslaitosta pidetään puolueettomana.

”Suomalaisten luottamus poliisiin on hieman lujittunut vuodesta 2009, vaikka viime vuosina yksittäisiin poliiseihin on kohdistunut epäilyksiä, tutkintoja, oikeudenkäyntejä ja tuomioitakin”, toteaa EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Eniten nauttimaansa luottamusta ovat onnistuneet kasvattamaan tasavallan presidentti ja Euroopan unioni. Politiikan toimijat ja tiedotusvälineet ovat menettäneet eniten asemiaan EVAn luottamuspatterissa 2010-luvulla.

”Eduskunnan ja poliitikkojen kannalta tilanne on murheellinen. Suomalaiset luottavat enemmän esimerkiksi Wikipediaan (37 % luottaa) kuin eduskuntaan (35 % luottaa) tai puolueisiin (17 % luottaa)”, Haavisto toteaa.

Naiset luottavat miehiä enemmän ympäristöjärjestöihin, ammattiyhdistysliikkeeseen ja Yleisradioon. Miehet taas luottavat naisia enemmän Wikipediaan, markkinatalousjärjestelmään ja nykyiseen hallitukseen. Luottamusta tarkasteltiin myös puoluekannoittain. Koko väestöön nähden esimerkiksi SDP:n äänestäjät luottavat enemmän ammattiyhdistysliikkeeseen, Yleisradioon ja Helsingin Sanomiin.

Kysely luottamuksesta on osa EVAn Arvo- ja asennetutkimusta. Tulokset perustuvat 2 073 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.9.–4.10.2018. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta.

EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984. Tuloksiin voi tutustua osoitteessa www.eva.fi/arvopankki.

 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

On ikävä että eduskuntaan, eduskunnan valitsemaan hallitukseen ja puolueisiin ei luoteta. En kyllä ihmettele. Itsekin aistin politikoinnissa ja varsinkin puoluepolitikoinnissa:

 • älyllistä epärehellisyyttä
 • loanheittoa
 • toisten hyvienkin ideoiden tärvelemistä
 • riitelyä
 • kansalaisten suosion epärehellistä kosiskelua
 • kansalaisten äänten ostamista tarpeettomilla tukiaisilla

En oikein mielelläni itse haluaisi samaistua tuollaiseen. Moni muu ilmeisesti tuntee samoin.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Suomessa lienee (?) rekisteröitynä 19 puoluetta https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_puolueista 

Jos tuosta joukosta ei löydy sopivaa, valitsija on raumalaisittain sanoen kranttu. Erikoista on myös se, että kakkosena keikkuu Tasavallan presidentti, jolla Mannerheimia lukuunottamatta on kaikilla ollut selvä puolue- ja poliitikkotausta. Ei esim. Niinistö ole milään muulla alalla ansioitunut.

Eli Suomen kansa on väärässä, joko gallupissa tai sitten valisemiensa edustajiensa osalta. "Väärässä" eli huonoa mielipidettä tarjoamassa olivat myös esim. britit Brexitissä.

Ennenkuin Nato-keskustelu varsinaisesti alkoi, Suomessa oli laaja käsitys, että jo olemme Naton jäseniä.

Ja vielä esimerkki. Vanhustenhoito on huonosti hoidettu, koska aihe on äänestäjistä ikävä, viinit huoltoasemalle ja kannabis nakkikioskeihin ovat paljon kivempia aiheita. Tulos on tuossa, kehotan lukemaan https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ee857a96-2334-4308-b9f8-3792780f7d...

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Eduskunnan luottamus kansalaisten keskuudessa kasvaisi jos olisi enemmän sellaisia aiheita joissa kansanedustajilla on oikeus äänestää ja puhua omantuntonsa ja oman parhaan käsityksensä mukaisella tavalla.

Tällä hetkellä valtaosa kysymyksistä on sellaisia joissa puolueet päättävät ja kansanedustajat joutuvat äänestämään ryhmäkurin mukaisella tavalla. Tämä johtaa siihen että:

 • Osa kansanedustajista joutuu toimimaan vastoin omaa vakaumustaan ja se paistaa läpi epäaitona käytöksenä.
 • Kaikki kansanedustajat eivät aina voi edes itselleen todistaa sitä että olisivat aidosti edustamiensa asioiden takana. Epärehellisyys johtaa siihen että kansanedustajat eivät itsekään enää täysin arvosta itseään.

Ryhmäkuri johtaa siihen että syntyy mielikuva "puoluepukaroinnista" jossa puolueet taistelevat kynsin hampain toisiaan vastaan ja jossa kaikki kysymykset ovat sellaisia joissa naapuripuoluetta voidaan ja pitää mustamaalata.

Parampi olisi jos useammissa kysymyksissä kansanedustajille anneettaisiin mahdollisuus äänestää oman parhaan ymmärryksensä mukaisesti aivan niin kuin perustuslakikin taitaa edellyttää.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Perustuslain 29 §:

Kansanedustajan riippumattomuus
 

Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.

Hankalaa, kun meitä hallintoalamaisia rajoittavat lait ja niitä säätävä eduskunta niitä rikkoo.

"oikeutta ja totuutta". Kaikenlaista...

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.