Donald Trump haukkumassa väärää puuta

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Koira parka ei joskus näe oravaa ja haju erehdyttää sen haukkumaan väärää puuta. Donald Trump haukkuu nyt väärää puuta kun se syyttää Kiinaa vaihtotaseen vajeestaan. Syyllinen on muualla jos syyllistä ylipäätään on olemassa.

USA:n vaihtotaseen vaje on parin prosentin luokkaa bruttokansantuotteesta (kuva oikealla). Määrä on samaa luokkaa kuin USA:n bruttokansantuotteen kasvu vuodessa. Tämän suuruinen vaje ei ole monenkaan ekonomistin mielestä mikään ongelma, se kuittaantuu vuodessa. Ongelmaa ei ole olemassa.

Euroopan vaihtotaseen ylijäämä lähentelee neljää prosenttia ja jos jostain syyllinen pitäisi löytää niin Eurooppahan se oikeasti on joka tällä hetkellä käyttää ja lisää omistajavaltaa maailmassa. Eurooppa on valuuttapelin vahva tiikeri. Tilanteet kuitenkin vaihtuvat ja jossain vaiheessa kun valuuttojen luonnolliset liikeet tasoittavat epätasapainot.

Vaihtotase tarkoittaa valtion kokonaisvelkaantumista tai vaurastumista suhteessa muihin. Mukana ovat sekä yksityiset ihmiset, valtio että yritykset. Kukaan ei voi velkaantua ikuisesti ja niinpä vaihtotaseen vajeet tasoittuvat aikaa myöden. Aika voi tosin olla pitkä. Joskus vajeet kestävät vuosikymmenestä toiseen. Jos on kovaa talouden kasvua niin osa tuosta kasvusta voi olla järkevää rahoittaa ulkomaisella pääomalla. Vaje voi silloin olla merkki ulkomaisista investoinneista ja ulkomaisen tietotaidon virtaamisesta maahan. Vaihtotase ei siis ole mikään elämää suurempi asia vaan sellainen tekijä joka täytyy pysyä kohtuuden rajoissa.

Vaihtotaseen vajeen taspainottuminen tapahtuu kun vientiteollisuus saa hintaan tai laatuun perustuvan kilpailuedun. Hintaan perustuva kilpailuetu saavutetaan joskus alentamalla palkkoja (kiky sopimus) ja joskus taas valuutan arvon heikkenemisen kautta.

Kiinan valuutta Juan (CNY) oli aina 2010 saakka kiinteästi sidottu dollariin (vaakaviiva oikean puoleisessa kuvassa) jolloin Kiinalle syntyi epäterveen suuruinen vaihtotaseen ylijäämä, lähes 10% / bkt.  Sen jälkeen Juan on kellunut melko lailla vapaasti eikä Kiinaa ei voi enää syyttää valuuttakeinottelusta. Ongelma korjattiin jo lähes kymmenen vuotta sitten. 

Ulkomaisia yrityksiä kohdellaan Kiinassa (ja Venäjällä) joskus hieman epäpoikeudenmukaisesti. Sekään ei ole mikään valtiotason ongelma. Yritykset tietävät tilanteen ja pysyvät poissa epäoikeudenmukaisilta markkinoilta. Investointien ja innovaatioiden virta Kiinaan (ja Venäjälle) on sen vuoksi hiipunut. Ei Trump:n pitäisi tästä asiasta hiiltyä. Trump:n olisi pitänyt nostaa asia esielle asiallisesti ja järjestyneesti maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.  Ja USA olisi voinut pitää ongelmaa julkisuudessa eikä ryhtyä riitelemään kansainvälisen oikeuden ja järjestöjen ulkopuolella. Oman käden oikeus ei ole hyvä asia edes USA:lle, joka menettää tämäntapaisten tempausten seurauksena kansainvälistä kunnioitusta ja vaikutusvaltaa.

Kuvien lähteet:

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.