Diskonttokorko on mitta riskille, että tulevaisuuden tuotto jää saamatta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Ammattimaiset sijoittajat puhuvat usein siitä, että yritysen arvo on sen tulevat voitot diskontattuna nykyhetkeen. Mutta mitä tarkoittaa tuo diskonttaus ja miksi sitä tehdään?

Diskonttaus tarkoittaa sitä että tulevaisuudessa saatavan tulon nykyarvo on pienempi, kuin tuo tulevaisuudessa saatava rahasumma. Kyseessä on käänteinen korkoa korolle ilmiö. Jos sinulla on nyt 100€ ja saat sille 4% vuotuisen tuoton, on tuo summa 10 vuoden kuluttua 150€. Jos siis voit olla varma saavasi 10 vuoden kuluttua 150€, on sen nykyarvo noin 100€. Lupaus siitä, että saat tulevaisuudessa summan ei siis ole tällä hetkellä niin arvokas kuin luvattu rahamäärä.

Diskonttokorkoon, jolla yrityksen tulevaisuuden tuottoja pienennetään nykyarvoa laskettaessa vaikuttaa moni tekijä:

  • rahan arvoon liittyvä epävarmuus (=inflaatio ja inflaatio-odotukset)
  • yrityksen liiketoiminnan epävarmuus
  • yrityksen liiktoimintasegmenttiin liitttyvä epävarmuus
  • rahoitusmarkkinoiden kokonaisepävarmuus

Järkevä diskonttokorko on siis yrityskohtainen suure, johon summataan mahdollisuuksien mukaan kaikki epävarmuudet siitä, että luvattu tulo jää saamatta. Diskonttokorko on siis kokonaisepävarmuuden (riskin) mitta ja mittari.

Sijoittaja voi lisätä omaan, henkilökohtaisesti käyttämäänsä diskonttokorkoon vielä lisäksi riskin siitä, että ei enää tulevaisuudessa pysty hyödyntämään tai nauttimaan voitoista. Henkilökohtaisella tasolla raha tässä ja nyt on joskus arvokkaampaa kuin suurikaan rahasumma vaikkapa viidenkymmenen vuoden kuluttua. Henkilökohtaista diskonttokorkoa kutsutaan toisinaan myös tuottovaatimukseksi.

Piksu on käyttänyt "Analyysit / Suomiosakkeet" osiossa noin 4,5% diskonttokorkoa, jolla yritysten tulevaisuuden tuotot diskontataan tähän päivään. Tällä tavalla arvioituna osa pörssiosakkeista on kalliita ja osa halpoja. Sijoittajien näkemä kokonaisriski on siis suurin piirtein tuota luokkaa. Tästä varmaan noin puolet on tuottovaatimusta (henkilökohtaista diskonttokerrointa) ja puolet yrityksen ja yhteiskunnan riskiä.

Lisää tietoa:  Wikipedia/ diskonttaus

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.