Demokratia ja kansalaisyhteiskunta kärsivät joka suunnalla tappioita

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Demokratia, oikeusvaltio ja kansalaisyhteiskunta menestyivät 1990 luvulla. Venäjä, Etelä-Amerikka, keski-Eurooppa ja jopa Kiina etenivät harppauksin kohti vapaampaa, kansalaisten oikeuksia tavoittelevaa valtiota. Nyt tilanne on toinen. Venäjä, Kiina ja Turkki ovat jo käytännössä yhden miehen diktatuureja, keski-Eurooppa horjuu ja USA on presidenttinsä johdolla edennyt muutamia askelia kohti oikeusyhteiskuntaa halveksivaa vahvan miehen johtajuutta.  Maailma on Freedomhouse suorittaman seurannan mukaan kulkenut kohti vahvojen miesten hallintaa.

Miten tämä vaikuttaa sijoittamiseen? Periaatteessa vähän. Taloudellinen toiminta ei ota kantaa poliittisten johtajien valintaan eivätkä epädemokraattiset hallinnot vastavuoroisesti aina haittaa yritysten toimintaa. Mutta ajattelutapa joka ihannoi vahvoja johtajia on kuitenkin poikkeuksetta ennen pitkään johtanut myös sijoittajien kannalta epäedulliseen suuntaan. Vahvat johtajat eivät kunnioita oikeusvaltiota, yhteisiä sääntöjä eivätkä kansainvälisiä normeja, he ovat itse vahvoja ja normien yläpuolella.  He kohtelevat kansalaisia ja yrityksiä jossain määrin mielivaltaisesti, omien näkemyksiensä perusteella. Yhteiskunnasta tulee epäreilu ja arvaamaton ja se johtaa aikaa myöden talouden rapautumiseen. Siksi sijoittajan kannattaa välttää epädemokraattiseen suuntaan kehittyviä maita, niistä tulee harmia.     

Vahvojen miesten johtamille yhteiskunnille on tyypillistä:

 • Huono median vapaus tai poliittista keskustelua käyvän median keskittäminen valtiollisen median haltuun (kuten Suomessa YLE)
 • Vallanjaon huono toteutus. Media, lainsäädäntö, tuomiovalta ja keskuspankki otetaan herkästi vahvan miehen haltuun. (Perustuslain valvonta on Suomessa kansanedustajista koostuvan perustuslakivaliokunnan hallussa. Tämä rikkoo eduskunnan ja perustuslakituomioistuimen välistä vallanjaon periaattetta)
 • Keskeisten yritysten ottaminen keskusvallan, vahvan miehen, suoraan ohjaukseen
 • Korruption nousu ja yhteiskunnan sääntöjen vähättely joka etenee vahvasta miehestä hänen lähipiiriinsä ja vähitellen koko yhteiskuntaan
 • Populistinen, tunteisiin vetoava johtamiskulttuuri
 • Yhteiskunnan sisäisten ongelmien projisijoiminen ulkoisiin uhkiin

Monet vahvoista miehistä ovat suosittuja ja he ovat nousseet asemaansa kansan tuella. Epädemokraattinen kehitys ponnistaakin kansan arvomaailmasta, tavasta jolla lapset kasvatetaan ja aivan tavallisten kansalaisten suhtautumisesta toinen toisiinsa.  Epäoikeudenmukainen, epäreilu ja arvaamaton yhteiskunta ruokkii autoritaarista ajattelua kun taas hyvät ja reiluiksi koetut tasapuoliset säännöt taas tuottavat reiluja ihmisiä.

 

Lisää tietoa: 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.