Corona viruksella on SUURI vaikutus talouteen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Coronavirus on saatu Kiinassa ainakin väliaikaisesti hallintaan, mutta tauti leviää nyt muualla eksponentiaalisesti. Sairastuneiden määrä kaksinkertaistuu runsaan viikon välein. Pandemia on mahdollinen lopputulema. Sijoittajan on hyvä tietää mitä vaikutuksia tällä on yhteiskunnalle.

Ohessa on taulukoituna viimeisimmät tilastot sairastuneista ja heidän kohtalostaan. Yleisesti ottaen näyttää siltä että tauti on virulentti, tarttuu kaksi kertaa helpommin kuin flunssa. Noin 2-3% sairastuneista kuolee. Jos sairastuneella on jokin perussairaus tai ikää yli 70 vuotta niin menehtymisen todennäköisyys nousee 10% luokkaan.

Jos viruksen leviämistä ei saada hallintaan niin keväästä tulee joissakin paikoissa ankea:

 • Monet eläkeläiset ja perussairaat linnoittautuvat hyvästä syystä koteihinsa. Heitä ei nähdä kaupungin vilinässä.
 • Kokouksia ei järjestetä, yleisötapahtumia ei pidetä, elokuvissa tai teatterissa ei käydä.  Festarikesästä tulee köyhä.
 • Matkustaminen vähentyy ja lähes loppuu.
 • Pakolliset kulutustavarat ostetaan, muuta ei juurikaan.
 • Työmatkat ja työpalaverit vähenevät ja loppuvat viruksen saapuessa kokonaan.
 • Suomalaiset suosivat pitkästä aikaa mökkielämää ja kotimaata.

Kuolleisuus olisi pahimmassakin tapauksessa maailmanlaajuisesti korkeintaan muutaman kymmenen miljoonan ihmisen luokkaa. Merkitys väestölle on suhteellisesti pienempää kuin esimerkiksi vuoden 1918 Espanjantaudin yhteydessä. Vaikutukset taloudelle ovat luultavasti kuitenkin suuria. Espanjantautia ei osattu pelätä. Taudin olemassaolosta yritettiin vaieta. Kaikkialla oli voimassa sotasensuuri eikä huonoista asioista kerrottu. Nyt kerrotaan, ihmiset pelkäävät ja katoavat koteihinsa. 

Lisää tietoa:

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Valtiovarainministerimme neuvoo pesemään kätensä.

Neuvo on varmasti ihan hyvä, mutten malta olla sanomatta, että kyseessä on taito, minkä poliitikot osaavat todella hyvin angry

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Näyttivät päivittäneen 29.2.2020 päivämäärän mukaiset tilastot siitä moniko tautiin on kuollut:  https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

Tilastoon on tullut yksi muutos. Siellä on  sarake "confirmed cases" joka kertoo kuolleisuuden niiden potilaiden osalta jotka on testattu corona positiivisesksi. Aiemmat, myös piksussakin esillä olleet luvut sisälsivät vahingossa myös muutamia tavallisia kausi-influenssa tapauksia.

Korjatut kuolleisuusluvut ovat noin neljänneksen suurempia kuin aiemmat. Kaikkien sairastuneiden ja corona positiivisiksi testattujen miesten keskuudessa kuolleisuus on keskimäärin 4.7% ja naisten 2.8%.  Perussairaiden tai vanhusten kuolleisuus nousee paljon korkeammalle, lähelle 10% luokkaa ja joskus ylikin. Yli 80 vuotiaiden ryhmässä riski menehtyä on noin parikymmentä prosenttia.

Onko kuolleisuus suurta? Se on jokaisen oma mielipide. Kuolleisuus muistuttaa näiden tietojen valossa aika lailla vuosina 1918.- 1919 riehunutta Espanjan tautia.

 

Comment: 

Tauti näyttää leviävän Kiinan ulkopuolella hieman nopeammin kuin artikkelissa väitetään. Tapausten määrä kaksinkertaistuu tällä hetkellä noin kolmen päivän välein. Tapausten määrä nelinkertaistuu viikossa. 

Täältä voi käydä katsomassa:  https://covid19info.live/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.