Buffett:n sijoittajakirje 1998

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1998 kirjeen sisältöön ja aiheena on mikä on vakuutusyhtiön ”float”?

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Vakuutusyhtiön ”float”

Buffett kertaa kirjeessä vakuutusyhtiöiden taloutta (s. 10) ja avainasemassa on 3 tekijää:

  • Paljonko ”floattia” eli käytettävissä olevaa varallisuutta yhtiö pystyy keräämään,
  • paljonko se maksaa siitä ja
  • miten nämä kaksi tekijää kehittyvät pitkällä aikavälillä

Float on rahaa, jota vakuutusyhtiö pitää hallussaan, mutta ei omista sitä. Tämä syntyy siitä, että asiakkaiden vakuutusmaksut tulevat ensin vakuutusyhtiön tilille ja sitten paljon myöhemmin (usein vuosien tai jopa vuosikymmenten jälkeen) varsinainen vahinko sattuu ja siitä vakuutusyhtiö maksaa korvauksen asiakkaalle. Tänä aikana vakuutusyhtiö voi sijoittaa tätä hallussa olevaa rahamäärää markkinoille ja kerätä sitä kautta lisätuottoja.

Buffett kertoo, että monesti on vain niin, että kova kilpailu asiakkaista pitää asiakkailta saatavia vakuutusmaksuja alhaisina. Joskus jopa niin alhaisina, että toiminnan kulujen jälkeen raha ei riitä varsinaisiin vakuutuskorvauksiin. Tällöin sijoitustoiminnan on hyvä olla erinomaista.

Koska tulevien vuosien korvaussummia ei voida tarkalleen tietää, niin vakuutusyhtiö tekee arvion tulevista vakuutuskorvauksista. Tämä laskennallinen arvo voi olla virheellinen – joskus vahingossa ja Buffettin mukaan joskus ei-niin-vahingossa. Sijoittajan on kuitenkin käytännössä mahdoton varmistua siitä, että vakuutusmatemaattiset oletukset yms. ovat oikeat. Monesti pienikin parametrin muutos tällaisissa laskelmissa merkitsee isoja summia viimeisellä rivillä. Kuten Buffett toteaa, niin vakuutusyhtiöissä yllätykset ovat harvoin positiivisia.

… virtually all surprises in insurance are unpleasant ones

Eli ulosmaksettavien vakuutuskorvausten tulisi pitkällä aikavälillä olla pienempiä kuin sisääntulevan vakuutusmaksujen. Tämä tarkoittaa vakuutusyhtiöiden tunnuslukua: vahinkosuhde. Tämä luku ei vielä sisällä toiminnan yleisiä kuluja ja jos nämä huomioidaan kokonaisuudessa, niin saadaan yhdistetty kulusuhde. Sammolla on hyvä vakuutusyhtiösanasto, johon kannattaa myös tutustua: https://www.sampo.com/fi/media/sanasto/

Esimerkiksi Sammon omistaman If:n yhdistetty kulusuhde on pitkään ollut noin 85 – 90 prosentin tuntumassa. Se siis tarkoittaa sitä, että jokaista sisääntulevasta eurosta jää yhtiölle itselleen noin 0,10 – 0,15 euroa.

Tällaisessa tapauksessa on Buffettin mukaan kyse ”rahantekokoneesta”, sillä yhtiö saa ilmaiseksi (valtavasti) rahaa käyttöönsä, jota se voi sijoittaa markkinoille. Tai, kun suhdeluvut ovat oikein päin, niin yhtiö saa korvauksen siitä, että se voi pitää asiakkaiden rahoja käytössään. Siis eräänlainen sijoituslaina, joka korkokulujen sijaan tuottaakin  korkotuottoja.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1998.html


Tämä kirjoitus lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2020/01/15/buffettn-sijoittajakirje-1998/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.