Buffett:n sijoittajakirje 1997

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1997 kirjeen sisältöön ja aiheena on

  • Osakkeiden kurssilasku on pitkäaikaiselle osakkeiden netto-ostajalle hyvästä.
  • Buffett teki myös spekulatiivisia sijoituksia öljyyn ja hopeaan.

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.


Osakekurssien lasku on hyvästä

Moni osakesijoittaja hermoilee sitä, että lähitulevaisuuden osakkeiden hinnat saattavat laskea tai jopa romahtaa. Näin tuleekin jossain vaiheessa varmasti käymään ja jos sijoittamisen aikajänne on vuosikymmeniä, niin erilaisia korjausliikkeitä ja romahduksia tulee matkan varrelle useita. Miksi siis hermoilla tästä seuraavasta?

Kysymyksiä:

  • Jos elinkeinosi ei liity maatalousalaan, niin olisiko hyvä, jos mieliruokasi hintataso laskisi?
  • Jos elintasosi ei ole kiinni kännyköiden ja muun elektroniikan valmistuksesta, niin olisiko hyvä, jos näiden tuotteiden hinnat laskisivat ja ne kestäisivät pidempään?

Vastaus näihin ja vastaaviin normaaleihin elämisen peruskuluihin on pelkistäen ”mitä edullisempaa, niin sen parempi”. Tämä on selvää, mutta jostain syystä sama ajattelu ei ihmisten mielissä toimikaan pörssissä.

Kun pörssissä alkaa ale, niin sijoittajat eivät otakaan sitä ilolla vastaan, vaan päälle iskee epätoivo, paniikki yms. tunteet.

Buffett korostaa, että kurssilasku on oikeastaan hyvä – ei paha – asia pitkäaikaiselle sijoittajalle, jonka tarkoituksena on ostaa osakkeita tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Kun lehtien otsikot huutavat, että ”sijoittajat hävisivät rahaa”, niin tämähän riippuu oikeastaan siitä, millaisella aikajänteellä sijoittajat ovat liikkeellä. Aina, kun osakkeita myydään, niin joku niitä myös samalla ostaa. Se on Buffettin mukaan, kuin golfissa: jokainen putti tekee aina jonkun iloiseksi.

Eli, jos olet sijoittajana liikkeellä netto-ostajana pitkälle tulevaisuuteen, niin silloin pörssien alepäivät pitää Buffettin mukaan ottaa mieluummin ilolla, kuin paniikkia lietsoen vastaan. Samaan tapaan, kuin päivittäistavaroiden kohdalla erilaiset alennuspäivät.

Spekulointia öljyllä ja hopealla

Monesti ajatellaan, että Buffett välttelee kultaa sekä hopeaa (nehän eivät itsessään tuota mitään) taikka erilaisia johdannaisia.

Buffett kertoo kirjeessään, että vuoden 1997 lopussa heillä oli johdannaissopimus 14 miljoonaan barreliin öljyä. Muutama vuosi aiemmin sopimus kattoi 45,7 miljoonaa barrelia, mutta siitä oli osa jo myyty tuottaen noin 62 miljoonaa dollaria. Jäljellä olevien sopimusten laskennallinen tuotto oli 11,6 miljoonaa dollaria.

Öljyn lisäksi Berkshire oli ostanut hopeajohdannaisia 111,2 miljoonan unssin edestä. Nämä olivat noin 97,4 miljoonaa dollaria voitolla vuoden 1997 lopussa. Buffett oli yhdessä aisaparinsa Mungerin kanssa todenneet, että jotta markkinoiden tasapaino saavutettaisiin, niin hopean hinnan pitäisi nousta – kuten sitten kävikin.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1997.html


Tämä kirjoitus lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/12/12/buffettn-sijoittajakirje-1997/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.