Buffett:n sijoittajakirje 1996

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1996 kirjeen sisältöön ja aiheena on

 • Tekeekö rahasto rahaa sinun kanssasi vaiko sinulla?
 • Sijoittamisen ja osakevalinnan peruskriteerit

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Rahastojen palkkiot

Buffett nostaa lyhyesti esiin rahastojen ja muiden varainhoitajien palkkiot sekä niiden tason. Palkkioiden taso oli tuolloin yli 1 prosenttia pääomasta sekä sen lisäksi mahdollinen tuottoon sidottu lisäpalkkio. Valitettavasti monilla Suomessakin myytävistä rahastoista palkkiotaso on edelleen varsin korkea.

Buffett toteaa, että Berkshire ei tietenkään voi luvata tuottoja, mutta kulutason yhtiö pyrkii pitämään alhaisena. Lisäksi Buffett alleviivaa sitä, että he ovat tekemässä tuottoja yhdessä sijoittajien kanssa – ei sijoittajilta.

We are here to make money with you, not off you

— Buffett

Tämä ajattelumalli on hyvä pitää mielessä oikeastaan aina, kun sijoituksia tekee. Oli sitten kyse rahastoista tai muista kohteista, niin itseltä pitäisi aina kysyä, että

 • miksi tätä sijoituskohdetta tarjotaan juuri minulle,
 • keille sijoituskohdetta on tarjottu ennen minua (ja miksi he eivät ole tarttuneet siihen) ja
 • miten tarjoaja tienaa tällä?

Ja tietenkin tätä olisi hyvä kysyä myös sijoituskohteen markkinoijalta.

Sijoittamisen kriteerit

Buffett toistaa tämänvuotisessa kirjeessä jälleen sijoittamisen perusteista. Periaatteessa sijoittaminen ei ole monimutkaista, mutta samaan hengenvetoon Buffett toteaa, ettei se helppoakaan ole. Sijoittajan tulisi seurata valittua joukkoa yrityksiä, joiden toimintaa hän pystyy suhteellisen luotettavasti arvioimaan. Tärkeää on valita seurantaan sellaisia yrityksiä, jotka ovat oman pätevyys- tai osaamisalueen sisällä (”circle of competence”).

Buffett on esimerkiksi itse todennut, ettei hän ymmärrä IT-yhtiöistä ja niiden liiketoiminnasta riittävästi, jotta voisi sijoittaa niihin. Siksi hän on jättänyt nämä yhtiöt suosiolla väliin. Oleellista onkin tunnistaa oman ”alueen” rajat ja keskittyä vain alueen sisäpuolella oleviin yhtiöihin.

Tämän jälkeen sijoitus tulisi tehdä sellaiseen yhtiöön, jonka

 • osakkeen hinta on järkevällä tasolla,
 • liiketoimintaa on helppo ymmärtää ja seurata,
 • tuloksentekokyky on erinomaisella tasolla ja
 • jota johtaa kyvykäs ja rehellinen johto

Sitten pitää vain seurata, että em. tekijät pysyvät ennallaan (tai jopa kohentuvat).

Yhtiön ja toimialan tuntemus sekä liiketoiminnan helppo ymmärrettävyys antaa mahdollisuuden arvioida yhtiön tuloksentekokykyä ja sen pitävyyttä pitkälle tulevaisuuteen. Tämä puolestaan antaa mahdollisuuden tehdä suhteellisen luotettavan arvonmäärityksen, jolla osakkeen hinnan järkevyyttä voi arvioida.

Lisäksi sijoitusta tehdessä voi kysyä, että onko yhtiön tuloskunto merkittävästi nykytasoa parempi 5, 10 ja 20 vuoden kuluttua?

Tämän viimeisen kriteerin perusteella onkin helppo nähdä se, miksi 1990-luvun puolivälissä Buffett ei halunnut sijoittaa IT-yhtiöihin (esimerkiksi Microsoft). Näiden liiketoimintaa oli vaikea ymmärtää ja tuloksentekokyky oli vähän niin ja näin. Lisäksi ei ollut mitään takeita, että yhtiö saisi tuloksensa nousu-uralle tulevien vuosien kuluessa. Saati, että se olisi enää edes olemassa 5, 10 tai 20 vuoden kuluttua.

Kriteerit täyttävänä esimerkkinä Buffett nostaa esiin Coca Colan, jonka virvoitus­juoma­liike­toiminnan kestävyyteen pystyi vuonna 1996 varsin luottavaisin mielin luottamaan.

Omassa salkussani oleva Nokia ei taida ihan pudota näihin Buffett:n kriteereihin. Tulosraporttien valossa Nokian liiketoiminnan ymmärrys on haastavaa – ainakin itselleni. Varsinkin, kun raportissa on sekä virallisen IFRS-standardin mukaisia sekä yhtiön itsensä laskemia ei-IFRS lukuja (”näin hyvin meillä olisi mennyt, ellei olisi mennyt niin huonosti, kuin nyt meni”).

Tuloksentekokyvyn erinomaisuus ei ole toteutunut useampaan vuoteen ja Q3/2019-raportin valossa on vaikea nähdä sitä, missä yhtiö on 5, 10 tai 20 vuoden kuluttua. Nyt tuntuu, että ainoa keino saada oma sijoitus voitolliseksi olisi se, että joku ostaisi Nokian isolla preemiolla. Varsinainen liiketoiminta ja sen sujuvuus ei tällä hetkellä anna enteitä kurssitason nopeaan palautumiseen – ainakin omasta mielestäni.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1996.html


Tämä kirjoitus lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/11/19/buffettn-sijoittajakirje-1996/

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.