Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
Buffett:n sijoittajakirje 1995
Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1995 kirjeen sisältöön ja aiheena on
- 800-kertainen tuotto 20 vuodessa,
- tietosanakirjayritys Word Book, jonka liiketoiminnan hävitti CD-ROMit ja viimeistään internet ja Wikipedia
- Buffettin sutkautuksia mm. ”Luotamme sinuun 100 prosenttisesti – tuli sitten voitto taikka tasapeli”
Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.
20 vuoden arvonnousu lähes 800-kertainen
Oheisessa inflaatiokaaviossa on esitetty inflaation kehitys 1976-1995 eli 20 vuoden ajalta.
Alla olevassa kaaviossa on esitetty se, miten 1 000 dollarin sijoitus vuoden 1975 lopussa olisi kehittynyt, jos sillä olisi ostettu Berkshiren osakkeita taikka SP500-indeksiä. Kaavio on logaritminen eli nousu portaalta toiselle on 10-kertainen.
SP500 indeksissä 1000 dollaria olisi ollut vuoden 1995 lopussa noin 15 000 dollaria eli korkoa-korolle kasvua olisi ollut noin 14,5 prosenttia vuodessa. Sen sijaan Berkshiren osakkeessa arvo olisi noussut peräti noin 782 500 dollariin ja vuotuinen korkoa-korolle kasvu olisi ollut noin huikeat 39,5 prosenttia.
Toki komeita tuottoja helpotti se, että korkotaso oli laskenut 10 – 15 prosentin tasolta silloiseen 2,5 prosenttiin. Pelkästään arvonmäärityksen tuottovaatimus olisi laskenut arviolta 15 – 20 prosentista noin 7,5 prosenttiin.
Lisäksi samaan aikaan kylmä sota päättyi, Neuvostoliitto hajosi ja markkinat avautuivat ja tietotekniikan nopea kehitys nosti tuottavuutta ihan uudelle tasolle.
Sutkautuksia
Vuoden 1995 sijoittajakirje sisältää paljon Buffett:n sutkautuksia, joita käyn läpi lyhyesti.
Yrityskauppojen ajoitus
Buffett kertoo tarinan miehestä, jonka hevonen sairastelee. Mies kutsuu paikalle eläinlääkärin ja selittää, että aika ajoin hevonen liikkuu hyvin, mutta toisinaan se ontuu pahasti. Eläinlääkäri toteaa, että ”ei hätää. Kun hevonen seuraavan kerran kävelee hyvin, niin myy se”.
Tämä kuvaa hyvin yrityskauppojen tilannetta, sillä myyntihetkellä myytävä yritys toimii ja tuottaa rahaa tarinan hevosen tapaan kuin unelma. Yritystä tai jotain sen yksikköä on saatettu ”valmistella myyntikuntoon”. Myyjä tietää yrityksen todellisen tilanteen aina ostajaa paremmin ja siksi hän pyrkii valitsemaan oikean myyntiajankohdan. Tosin ostaja tietää tämän, ja siksi ei ole halukas maksamaan ostostaan täyttä hintaa.
Yrityksen johto on avainasemassa
Berkshire on ostanut useita yhtiöitä niin, että vanha omistaja on jäänyt yhtiöön johtajaksi. Näin vanha omistaja on saanut vapautettua yritykseen liittyvää varallisuutta muuhun käyttöön, saanut yritykselle luotettavan kodin sekä sen lisäksi omistaja on voinut jatkaa rakastamaansa työtä. Tietyllä tapaa todellinen ”win-win” -tilanne.
Tämä sopii myös Buffettille, sillä hän on todennut, ettei heillä ole ”varastossa” hyviä johtajia. Siksi erinomainen ja asiansa omaava johto on kultaakin arvokkaampi. Buffett toteaakin, että ”yrityksen ostaminen ilman hyvää johtoa, on kuin ostaisi Eiffel-tornin ilman hissiä”.
Lisäksi Buffett antaa johdon toimia rauhassa ilman, että he ovat hengittämässä niskaan. Molemminpuolinen luottamus on Buffettille tärkeää eikä Berkshiressä harrasteta jalkapallojoukkueen valmentajan ”nauttimaa” omistajien luottamusta:
”Luotamme sinuun 100 prosenttisesti – tuli sitten voitto taikka tasapeli”.
Lisäksi huonojen uutisten kertominen nopeasti on erityisen tärkeää. Mitä nopeammin huonoihin uutisiin reagoi, niin yleensä sitä pienemmiksi lopulliset vahingot jäävät. Turhan usein huonoja uutisia ei uskalleta kertoa, vaan tilannetta koitetaan korjata toivoen, että kukaan ei huomaa tai ”kyllä se tästä korjaantuu”. Muutama kuukausi myöhemmin tilanne on entistä huonompi ja näitä uutisia on 10-kertaa vaikeampi kertoa, kuin sitä alkuperäistä tilannetta.
Siksi Buffettilla ja hänen aisaparilla Charlie Mungerilla on sanonta
Just tell me the bad news; the good news will take care of itself
Kuinka monta kertaakaan yrityksen tulosvaroitus taikka isot yt-kierrokset koitetaan piilottaa perjantai-iltaan tai muuten vain otsikoida tiedote harhaanjohtavalla tavalla. Toivotaan, ettei ”kukaan huomaisi”, mutta onko koskaan käynyt niin, ettei kukaan olisi huomannut? Jos yritysjohdon viestintä omistajille päin on piilottelevaa tai muuten vain ylimielistä, niin silloin osakkeenomistajan kannattaa tarkastella tarkemmin omistustaan.
Tuottojen tasaisuus
Buffett sietää sijoituksissaan suurempaa volatiliteettia kuin useat muut. Näin siksi, että hänen sijoitushorisonttinsa on ”ikuisuus”, jolloin vuotuisten tuottojen suuri heilunta ei ole niin merkittävää. Siksi hän suosii heiluvaa 15 prosentin keskimääräistä vuotuista tuottoa 12 prosentin tasaisen tuoton sijaan. Buffett on usein todennutkin, ettei osakkeen volatiliteetti ole oikea riskin mittari.
Jos osakkeen hinta on nyt 50 dollaria ja se laskee huomenna pelkästään markkinoista johtuvista syistä 20 prosenttia, niin ei taustalla olevan yhtiön tuottojen riskitaso ole muuttunut mihinkään. Siksi on Buffettin mielestä hullua, että nyt 40 dollarin osake olisi eilistä 50 dollarin osaketta riskisempi.
Word Book
Buffett hankki joitakin vuosia aikaisemmin Word Book:n, joka teki mm. tietosanakirjoja. Siis sellaisia parinkymmenen osan sarjoja.
Tämä liiketoiminta kohtasi kuitenkin vaikeuksia, sillä tietokoneiden ja CD-ROM:ien yleistyttyä painetut tietosanakirjat eivät oikein tahtoneet mennä kaupaksi. Tämä lisäsi kilpailua painaen tietosanakirjojen hintoja sekä niistä saatavia tuottoja. Eikä tilanne jatkossa yhtään helpottunut internetin yleistyttyä ja ilmaisen Wikipedian tullessa markkinoille vuonna 2001.
—
Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1995.html
Tämä kirjoitus lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/10/21/buffettn-sijoittajakirje-1995/
Lisää uusi kommentti