Buffett:n sijoittajakirje 1994

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1994 kirjeen sisältöön ja aiheena on

 • sijoituksia hyviin ja kohtuuhintaisiin yrityksiin
 • pääomien kohdentaminen ja osakkeen arvon kasvattaminen
 • yritysjohdon palkitseminen

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

Sijoituksia hyviin yhtiöihin

Buffett muistutti jälleen kirjeessään (edellisen kerran vuoden 1993 kirjeessä), ettei sijoittajan tarvitse tehdä poikkeuksellisen hyviä ratkaisuja päästäkseen poikkeuksellisen hyviin tuloksiin. Buffett:n tapa sijoittaa on hänen mukaansa varsin yksinkertainen: ostetaan yhtiöitä,

 • jonka toimintaa on helppo ymmärtää,
 • sillä on suotuisat pitkän aikavälin näkymät,
 • sillä on pätevä ja rehellinen johto,
 • ja ostohinta on ”houkuttelevalla tasolla”

Buffett on aiemmin todennut välttävänsä liian monimutkaisia (esimerkiksi IT-yhtiöt) taikka käänneyhtiöitä (käänneyhtiöt harvoin kääntyy). Monimutkaisiin yhtiöihin liittyy vielä se, että niiden tuloskehityksen ennustaminen ja siten arvonmääritys on haastavaa. Maailmassa on paljon yrityksiä, joihin voi sijoittaa, joten jos yhtiöstä ja sen tulevaisuuden näkymistä ei saa selvää, niin silloin kannattaa suosiolla valita helpommin pureskeltava yhtiö.

Pääomien käyttö

Osakkeenomistajille on tärkeää, että yhtiön arvo kasvaa yhtiön johdon tekemien toimien myötä. Periaatteessa tehty osakesijoitus tarkoittaa sitä, että tämä raha on yhtiön johdon käytettävissä ja sinulla sijoittajana on riittävä luotto siihen, että johto tekee järkeviä päätöksiä rahoillasi.

Yhtiön omistajalle lyhyen aikavälin osakkeen hinnan heilahteluilla ei ole merkitystä, vaan nimenomaan yhtiön sisäisen arvon (intrinsic value) kasvu. Osake kyllä seuraa tätä kehitystä, vaikka välillä se elää ihan omaa elämäänsä. Osakkeen hinta on se, millä sen voi ostaa pörssissä ja arvo taas tulevien yhtiöstä saatavien rahavirtojen nykyarvo.

Yrityskauppoja tehdessä yhtiön johto yleensä toteaa, että kaupan seurauksena saadaan X miljoonaa euroa synergiaetuja ja tuloskunto kasvaa Y miljoonaa euroa. Buffett kuitenkin muistuttaa, että turhan usein ostajayrityksen sisäinen arvo laskee kaupan yhteydessä. Tämä siksi, että usein yhtiö joutuu maksamaan ylihintaa ostettavasta yhtiöstä, mikä johtaa heikkoon pääoman tuottoon, jonka johdosta osakkeen arvo ei kasva. Lisäksi havitellut synergiaedut eivät aina realisoidu, joka osaltaan painaa osakkeen arvoa.

Pääomien käyttöä on myös osingonjako ja monilla yhtiöillä on auki kirjoitettu osingonjakopolitiikka, joka voi olla esimerkiksi: ”maksamme osinkoa noin 50 prosenttia vuotuisesta tuloksesta”. Sijoittajan onkin hyvä pohtia, että miksi juuri 50 prosenttia? Ja onko tämä aidosti paras tapa pääomien käytölle ja osakkeenomistajan arvon kasvattamiselle?

Eli, kun seuraavan kerran omistamasi yhtiö tekee pääomien käyttöön liittyviä järjestelyitä, niin seuraa sitä, miten yrityksen johto selvittää järjestelyn parantavan osakkeenomistajan arvoa yhtiöstä.

Yritysjohdon palkitseminen

Kirjeessä Buffett jälleen otti kantaa yritysjohdon palkitsemiseen.

Jos edellisen kappaleen yrityskaupan johdosta yrityksen koko kasvoi, niin silloin johto voi pyytää suurempaa palkkiota työstään. Ja jos sitä ei saa nykyisestä tehtävästä, niin ehkä sitten uudesta yhtiöstä. Mitä isompi valtakunta on, niin sitä parempaa palkkiota voi pyytää. Näin siitäkin huolimatta, että osakkeenomistajan yhtiön arvo saattoi laskea valtakunnan laajentamisen yhteydessä.

Suuret pörssiyhtiöt koostuvat usein useista eri tytäryhtiöistä, jotka saattavat toimivat täysin eri toimialoilla ja eri maissa tai mantereilla. Buffett toteaa, että tytäryhtiön johdon tulospalkkoja ei pitäisi tällaisissa tilanteissa sitoa koko konsernin kehitykseen. Konsernin tulos voi olla heikko vain siitä syystä, että Euroopan toiminnot ovat sählänneet ja hävinneet markkinaosuuksia, kun tytäryhtiöt Aasiassa ovat voineet tehdä huipputulosta ja päästä kaikkiin asetettuihin tavoitteisiin. Tällöin olisi epäreilua aasialaisia kohtaan todeta, että ”sorry, ei bonuksia tänä vuonna”.

Bonukset tulisikin sitoa sellaisiin tekijöihin, joihin palkittavilla on aidosti mahdollisuus vaikuttaa.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1994.html


Tämä kirjoitus lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/09/17/buffettn-sijoittajakirje-1994/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.