Buffett:n sijoittajakirje 1992

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1992 kirjeen sisältöön ja aiheena on arvonmääritys.

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Vuosi 1992

Inflaatio laski Suomessa edellisvuodesta ja oli noin 2,3 prosenttia (1991: 4,1 %). Myös USA:ssa inflaatio laski ja oli 2,9 prosenttia (1991: 3,1 %).

Vuonna 1992 SP500 indeksi (osingot mukaan lukien) nousi +7,6 prosenttia. Berkshiren osakekohtainen oman pääoman (book value) arvo nousi +20,3 prosenttia ja osakekohtainen markkina-arvo nousi 29,8 prosenttia. (Nämä luvut on poimittu vuoden 2018 kirjeen taulukosta).

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

Arvonmääritys

Buffett kirjoittaa tämänvuotisessa kirjeessä pitkälti arvosijoittamisesta ja arvonmäärityksestä.

Buffett ostaa osakkeita samalla ajatuksella, kuin hän ostaisi koko yrityksen. Valintakriteereinä on yritys,

  • jonka toimintaa on helppo ymmärtää,
  • sillä on suotuisat pitkän aikavälin näkymät,
  • sillä on pätevä ja rehellinen johto,
  • ja ostohinta on ”houkuttelevalla tasolla”

Mutta, mikä on houkutteleva hinta? Monesti sijoittajat katsovat osaketta joko ”arvo-osake” tai ”kasvuosake” silmälasien läpi niin, että arvo ja kasvu ovat toistensa vastakohtia. Kärjistäen voisi sanoa, että arvo-osake ei voi kasvaa tai kasvuyhtiö ei voi olla arvo-osake.

Arvosijoittaja käyttää usein osakkeita valitessaan tunnuslukuja, kuten alhaista PE:tä tai PB:tä tai korkeaa osinkotuottoa. Buffett kuitenkin toteaa, että tällaisten tunnuslukujen käyttö ei kerro sitä, onko yhtiön arvo aidosti korkeampi kuin nykyinen osakkeen hinta. Vastaavasti korkean PE:n omaava yhtiö voi olla myös arvosijoitus.

Kasvuinvestoinnin tulee kasvattaa yhtiön arvoa

Buffett muistuttaa, että yrityksen tai osakkeen arvon yhtenä tekijänä on kasvu, jonka vaikutus arvonmäärityksessä voi vaihdella mitättömästä varsin merkittävään osaan. Lisäksi kasvu hyödyttää yrityksen arvoa vain, jos kasvu tuottaa jokaista sijoitettua dollaria kohden yli dollarin verran markkina-arvoa (pitkällä aikavälillä).

Huomaa, että Buffett käyttää sanaa markkina-arvo tässä kohtaa. Eli kasvuinvestoinnin pitää olla perusteeltaan kannattava, mutta sen pitää olla niin kannattava, että investointiin käytetty pääoma kasvaa markkina-arvoltaan suuremmaksi.

Eli, jos yritys luopuu osinkojen maksusta tehdäkseen investointeja, niin silloin sijoittajan toive on, että tulevaisuuden osingot ovat tämän investoinnin jäljiltä suurempia tai yhtiön arvo nousee investointeja enemmän. Jos näin ei käynyt, niin silloin yritys ei luonut sijoittaja-arvoa ja käytetyt pääomat olisivat voineet olla paremmassa käytössä muualla.

Arvonmääritys

Sijoituksen arvo – oli se sitten korko-, asunto- tai osakesijoitus – on tulevaisuuden rahavirtojen diskontattu nykyarvo. Matemaattinen kaava näille on sama, vaikka tulevaisuuden rahavirtojen arvioinnin vaikeus kasvaa siirryttäessä korkosijoituksesta osakkeisiin.

Arvonmääritys tulisi tehdä riippumatta siitä, kasvaako yritys vaiko ei, kuinka paljon tulevaisuuden tulokset heilahtelevat tai mikä kulloinenkin PE-lukema on. Buffett toteaa myös, että jos yrityksen korkopaperi on arvonmäärityksen jälkeen parempi sijoituskohde kuin saman yrityksen osake, niin silloin katse pitäisi suunnata korkosijoitukseen. Tässä on hyvä muistaa se, että vuonna 1992 korkotaso oli ihan eri luokkaa, kuin mitä se nyt on. Mutta Buffett:n viesti itsessään on edelleen pätevä: sijoitukset vain sellaisiin kohteisiin, joihin arvo on korkeampi kuin niistä maksettava hinta.

Tulevaisuuden kassavirtoja voi olla vaikea arvioida, ja juuri siksi Buffett etsii yhtiöitä, joita on helppo ymmärtää ja arvioida. Kassavirtojen on hyvä olla suhteellisen tasaisia ja ennakoitavia ja yritys ei saisi olla jatkuvassa muutostilanteessa. Eli sijoittajan ei kannata väkisin tehdä arvonmääritystä yritykselle, jonka liiketoiminta on kompleksia ja josta hän ei pysty tekemään kunnollista ja luotettavaa arviota.

Buffett käyttää omissa arvonmäärityksissään vielä turvamarginaalia (margin-of-safety), jolla hän korjaa arvoa esimerkiksi -15 prosenttia alaspäin. Tämä antaa nimensä mukaisesti turvaa analyysivirheille ja muille yllättäville tekijöille.

Arvonmäärityksestä enemmän kirjoituksessa Osakkeen arvonmääritys vapaiden rahavirtojen avulla

Vuoden 1983 kirjeessä on myös laajalti sijoittamiseen ja arvonmääritykseen liittyvää pohdintaa.

Nebraska Furniture Mart (NFM)

Vuoden 1983 sijoittajakirjeessä Buffett kertoi ostaneensa 80 – 90 prosenttia ”Nebraska Furniture Mart”:n ”kättäpäälle”-sopimuksella Mrs Blumkin:lta (tai Mrs B).

Mrs B oli liikkeensä myydessään 89 vuotias, mutta hän jatkoi edelleen yhtiön johdossa ja vastasi myynnistä ”lattiatasolla”. Hän ei halunnut jäädä kotiin istuskelemaan ja odottamaan loppua. Vuonna 1989, eli hänen ollessa 95 vuotias, hänen perheensä pakotti hänet jäämään eläkkeelle. Tästä suuttuneena hän perusti lähistölle uuden yrityksen ”Mrs. B’s Clearance and Factory Outlet”, joka myöskin menestyi hyvin.

Kilpailevan yrityksen perustaminen oli mahdollista, sillä hänellä ei ollut kilpailukieltosopimusta. Vuonna 1992 Buffett osti Mrs B:n yhtiön ja liitti sen Nebraska Furniture Mart:iin. Tällä kertaa 99 vuotiaalle Mrs B:lle tehtiin myös kilpailukieltosopimus.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1992.html


Tämä kirjoitus lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/07/17/buffettn-sijoittajakirje-1992/

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.