Buffett:n sijoittajakirje 1991

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1991 kirjeen sisältöön ja aiheena on:

 • Alhainen arvostus tuo tuottoja kahdella tapaa, kun tuloskunto paranee ja PE-kerroin nousee
 • Yrityksen taloudellinen etu tuo poikkeuksellisia tuottoja, mikäli tuote tai palvelu 1) on haluttu, 2) sille ei ole kilpailua eikä vaihtoehtoisia tuotteita ja 3) sitä ei ole reguloitu.

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Vuosi 1991

Inflaatio laski Suomessa edellisvuodesta ja oli noin 4,1 prosenttia (1990: 5,0 %). Myös USA:ssa inflaatio laski ja oli 3,1 prosenttia (1990: 6,1 %).

Suomen pankkikriisi alkoi ja markka devalvoitiin -14 prosenttia. Korkotaso kävi korkeimmillaan 15 prosentissa 90-luvun taitteessa.

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

Alhainen arvostus tuo tuottoja kahdella tapaa

Buffett kertoo, että he olivat ostaneet Coca-Colan osakkeita kolmisen vuotta aiemmin, jolloin Berkshiren markkina-arvo oli 3,4 miljardia dollaria. Nyt yhtiön omistamien Coca-Colan osakkeiden arvo oli yksinään yli tämän 3,4 miljardin dollarin.

Berkshire oli ostanut Coca-Colaa alhaiseen hintaan, mitä korosti alhainen PE-luku. Coca-Colan tuloksentekokyvyn piristyessä myös yhtiön arvostus PE-luvulla mitattuna nousi. Osakkeen hinta nousi kahden tekijän yhteisvaikutuksesta.

Esimerkki kuvaa tilannetta: Olkoon yhtiön osakekohtainen tuloskunto eli EPS 1,50 dollarin tasolla ja markkinat arvostavat osakkeen vaatimattomasti PE-luvulla 10x. Näin osakkeen hinta on 15 dollaria.

Mikäli yhtiö pystyy nostamaan tulostasoaan esimerkiksi 2,50 dollariin ja samalla markkinoiden usko yhtiöön palautuu niin, että arvostus PE-luvulla mitattuna nousee 18,0x tasolle. Tällöin osakkeen hinta olisi noin 45 dollarin tuntumassa. Nyt sekä EPS:n että kertoimen nousu vauhdittivat osakkeen hintakehitystä.

Sama toimii tietenkin myös toiseen suuntaan. Mikäli PE on 30x ja yhtiön tulos ei vastaakaan markkinoiden odotuksia, niin silloin osakkeen hintaa painavat sekä tuloslasku että arvostuksen lasku.

Mediayhtiöiden arvostus

Buffett kuvaa kirjeessä taloudelliseksi eduksi tilannetta, missä tuote tai palvelu

 • on haluttu,
 • asiakkaat kokevat, ettei sille ole kilpailua tai vaihtoehtoista tuotetta ja
 • sitä ei ole reguloitu

Tämä antaa yhtiölle mahdollisuuden nostaa hintoja varsin vapaasti. Lisäksi tällainen liiketoimi kestää hyvin yritysjohdon virheet.

Sen sijaan tavallinen liiketoiminta voi saada poikkeuksellisia tuottoja vain jos sen kulutaso on alhainen tai sen tuotteiden tarjonta on niukkaa, joka pitää hintatasoa keinotekoisesti ylhäällä. Buffett tosin muistuttaa, että niukka tarjonta korjaantuu kilpailijoiden toimesta varsin nopeasti. Alhaisen kulutason yhtiö voi torjua kilpailijoiden rynnistyksen pidemmän aikaa, mutta lopulta senkin korkeat tuotot asettuvat ns. normaalille tasolle. Hyvä yritysjohto auttaa tässä, mutta toisaalta yritysjohdon virheet ovat myrkkyä yrityksen selviytymiselle.

Berkshirellä oli merkittäviä sijoituksia mediayhtiöihin (mm. Buffalo News ja Washington Post). Mediayhtiöt ja niiden sanomalehdet ovat olleet paikallisia monopoleja. Lehdet ovat voineet nostaa tilaushintoja sekä samalla pyytää suurempia taksoja mainostilasta. Nillä oli kappaleen alun mukainen ”taloudellinen etu”.

90-luvun alussa ei vielä ollut nykyisen internetin kaltaisia palveluita, mutta tuolloin ihmisten ajasta taistelivat mm. kaapeli- ja satelliittikanavat sekä 24-tuntia vuorokaudessa uutisia lähettävät kanavat.

Nykypäivän mediayhtiöiden tilaustuottojen saaminen vaikeutuu oikeastaan toiseen kohtaan: kilpailu on kovaa ja vaihtoehtoisia (ja ilmaisia) tuotteita on vaikka kuinka paljon.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1991.html


Tämä kirjoitus on lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor.com blogissa:
https://talousmentor.com/2019/06/18/buffettn-sijoittajakirje-1991/

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.