Buffett:n sijoittajakirje 1990

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1990 kirjeen sisältöön ja aiheena on:

  • Osakkeiden hintojen lasku on pitkäaikaiselle sijoittajalle iloinen asia
  • Sijoittajalle raportoitu tulos analyysin lähtökohta – ei kiveen hakattu totuus
  • Omien osakkeiden ostot kasvattavat omistajan osuutta yhtiöstä verotehokkaasti

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Vuosi 1990

Inflaatio laski Suomessa edellisvuodesta ja oli noin 5,0 prosenttia (1989: 6,6 %). USA:ssa inflaatio nousi 6,1 prosenttiin (1989: 4,7 %).

Vuonna 1989 SP500 indeksi (osingot mukaan lukien) laski -3,1 prosenttia. Berkshiren osakekohtainen oman pääoman (book value) arvo nousi +7,4 prosenttia ja osakekohtainen markkina-arvo laski -23,1 prosenttia. (Nämä luvut on poimittu vuoden 2018 kirjeen taulukosta).

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

Tulos

Buffett muistutti kirjeessään, että yrityksen raportoima tulos on tuloksentekokykyä analysoitaessa analyysin lähtötilanne – ei kiveen hakattu 100 prosenttinen totuus. Hän viittasi erilaisiin kirjanpitokikkailuihin, joilla yrityksen johto pystyi (laillisesti tai ”harmaalla alueella”) asettamaan tuloksen juuri oikeanlaiseksi.

Lisäksi tuloksia voi heilautella erilaiset kertaluontoiset erät, joten myös tämä vaatii sijoittajalta pohdintaa. Kuinka kertaluontoisia erät ovat? Tai onko kertaluontoiset tuotot normaalisti tuloslaskelmassa, mutta kertaluontoiset kulut ”kertaluontoisia eriä”.

Nykypäivän esimerkkinä on kirjanpitosäännösten muutokset, jotka määräävät sijoitusten laskennallisten arvonmuutosten kirjaamisen tuloslaskelmaan. Tämä heilauttelee erityisesti pankkien ja muiden sijoitusomaisuutta sisältävien yritysten tuloksia.

Esimerkiksi Berkshire Hathawayn Q1/2019 tulos oli +21,7 miljardia, kun taas Q1/2018 oli -1,1 miljardia dollaria. Tämän vuoden tulokseen sisältyi +20,3 miljardia dollaria arvonmuutoksia (Q1/2018: -8,0 Mrd USD). Eli vertailukausien ero oli 28 miljardia dollaria ja vastaavanlaiset heilahtelut jatkunevat myös tulevaisuudessa. Näin sijoittajan on vaikea saada selkoa yhtiön todellisesta tuloskunnosta – varsinkin sellaisen sijoittajan, jolla ei ole täysin tietoa siitä, miksi tulos heilahtelee näinkin paljon.

Toinen esimerkki on IFRS 16-standardi ja Finnairin vuoden 2018 tuloksien muutokset. Vuoden 2018 raportoitu tulos oli 150,7 miljoonaa euroa, mutta uusi oikaistu tulos onkin 101,6 miljoonaa euroa! Sijoittajalla onkin kova pähkinä purtavana, kun hän pohtii Finnairin tuloksentekokykyä – onko se 100 vaiko 150 miljoonassa eurossa. Tai jotain ihan muuta? Lisätietoa Finnairin tulosraportoinnin muutoksesta: https://investors.finnair.com/~/media/Files/F/Finnair-IR/IFRS%2016/Finnair%20Restatements%202019%20FIN.pdf

Tämän syystä yhtiön raportoimia tuloksia ei kannata katsoa viimeiseen desimaaliin asti, vaan pikemminkin tuloksen suuruusluokkaa ja kehitystrendiä yleisesti. Ja kuten Buffett totesi, raportoitu tulos on analyysin lähtötilanne.

Omien osakkeiden ostot

Monesti Buffett on kritisoinut yhtiöiden omien osakkeiden ostoja. Ei ostoja sinänsä, mutta sitä, että ostoja tehdään väärään aikaan ja liian korkeilla hinnoilla.

Tällä kertaa hän nosti esiin omistamansa Coca-Colan omien osakkeiden ostot ja näki sen hyvänä asiana. Berkshirellä oli tuohon aikaan 46,7 miljoonaa Coca-Colan osaketta, mutta valitettavasti tekstistä ei käy ilmi se, kuinka iso osuus kokonaisuudesta tämä oli.

Kun Coca-Cola ostaa omia osakkeita, niin samalla Berkshiren osuus yhtiöstä ja sen tulevista kassavirroista kasvaa verotehokkaasti. Jos Coca-Cola maksaisi vastaavan summan osinkoina ja Berkshire käyttäisi saamansa summan osakkeiden ostoon, niin yhtiö joutuisi maksamaan välissä veroa.

Tämähän on silloin hyvä, jos yhtiön osakkeen hinta on järkevällä tasolla ja aidosti haluaa kasvattaa kyseisen yhtiön omistusosuutta. Toisaalta yksityissijoittajan osuudet ovat monesti niin pieniä, ettei tällaisella osuuden kasvamisella sinänsä ole merkitystä. Ellei se sitten johda osakkeen hinnan tai tulevaisuudessa EPS:n ja osingon nousuun.

Osakkeen hinnan lasku

Markkinoiden levottomuuteen ja osakkeiden hintojen nopeaan laskuun Buffett:lla oli selvä mielipide. Jos sijoitushorisontti on eläkepäivät tai jopa elämän loppuun ja perintönä jälkeläisille, niin silloin osakkeita ostetaan kuukausisäästämisellä tai muulla tavalla läpi elämän. Ja mitä halvemmalla osakkeita saa, niin sitä parempi.

Buffett vertasi tilannetta ruokailuun. Ruokaa tarvitsee hankkia läpi elämän, joten mitä halvempi, niin sitä parempi. Ainakin ruoan ostajalle – se on myyjä, joka kärsii alhaisten hintojen aikakaudella.

Berkshiren kohdalla ajatus on, että mitä pessimistisempi ilmapiiri on, niin sitä parempia ostopaikkoja eteen tulee.

Yksityissijoittajalla tilanne voi olla toinen. Hänen kuukausisäästämisen rahasumma tulee normaalista palkkatyöstä ja mitä paremmin taloudessa menee, niin sitä enemmän hänellä on sijoitettavaa varallisuutta. Tässä on se huono puoli, että hyvässä taloussuhdanteessa osakkeiden hinnatkin ovat usein korkeita.

Kun taloudessa tulee taantuma tai lama, niin kuukausisäästäjän itsensä tai perheensä palkkatulot voivat laskea työttömyyden myötä. Säästöputki katkeaa tai hän joutuu nostamaan säästöjään juuri silloin, kun hinnat olisivat heikoimmillaan. Tai ostomielessä parhaimmillaan.

Tämä on yksi syy sille, miksi sijoittajalla tulisi olla jonkinlainen vararahasto korkosijoituksia, jottei varsinaisiin sijoituksiin tarvitsisi koskea juuri silloin, kuin niistä saisi huonoimman hinnan.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1990.html


Tämä kirjoitus on lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor.com blogissa:
https://talousmentor.com/2019/05/16/buffettn-sijoittajakirje-1990/

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.