Buffett:n sijoittajakirje 1988

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1988 kirjeen sisältöön ja aiheena on:

 • Tulosraportointi ja sijoittajan tarpeiden täyttäminen
 • Toimitusjohtajien vertailusta puuttuu verrokki
 • Osakkeiden suuri vaihto

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Vuonna 1988

Inflaatio nousi edellisvuodesta ja oli Suomessa noin 6,5 prosenttia (1987: 4,4 %) ja USA:ssa 4,4 prosenttia (1986: 4,4 %).

Vuonna 1988 SP500 indeksi (osingot mukaan lukien) nousi +16,6 prosenttia. Berkshiren osakekohtainen oman pääoman (book value) arvo nousi +20,1 prosenttia ja osakekohtainen markkina-arvo nousi +59,3 prosenttia. (Nämä luvut on poimittu vuoden 2018 kirjeen taulukosta).

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

Tulosraportointi

Buffett nosti kirjeessään taas esiin sen, miten yritysjohtajat raportoivat omistajilleen. Hän huomautti, että kirjanpitosäännökset ovat vain hyvä lähtökohta, kuin maksimi tulosraportoinnin kohdalla. Tulosraportoinnilla hän ei tarkoita pelkästään numeroita, vaan sitä, että tuleeko yhtiön toiminta ja tilanne kerrottua omistajille riittävällä laajuudella.

Konserni omistaa usein useita tytäryhtiöitä, joilta konsernin toimitusjohtaja odottaa raportoivan muutakin, kuin pelkät minimitiedot. Tytäryhtiön johtaja on nopeasti entinen johtaja, jos hän jättää jotain oleellista avaintietoja pois omasta raportistaan. Buffett kysyykin, että miksi sitten konsernin toimitusjohtaja toimii eri tavalla osakkeenomistajia kohtaan?

Tulosraportteja lukiessa voikin aina kysyä, että onko tämä sellaista raportointia, joka helpottaa yhtiön toiminnan ymmärtämistä? Turhan usein raportti on sellainen, missä on esitetty taulukko (liikevaihto, ebit yms tietoa) ja teksti ”lukee” taulukon auki.

Liikevaihto oli 100 miljoonaa ja liiketulos 25 miljoonaa euroa. Kasvua oli 3,5 prosenttia. Henkilöstökulut olivat 5 % viimevuotista korkeammat eli 10 miljoonaa…

Buffett toteaakin, että raportin tulisi antaa riittävästi tietoa

 • yhtiön arvon määrittämisen (karkealla tasolla)
 • millä todennäköisyydellä yhtiö täyttää tulevaisuuden vaateet eli lainat, investointien tuottotavoitteet yms
 • kuinka hyvää työtä yhtiön johto tekee huomioiden sen hetkisen yhtiön ja markkinan tilanteen?

Buffett korostaa myös segmenttitietojen tärkeyttä etenkin silloin, jos yhtiön toiminta on hyvin monimuotoista.

Kun sijoittaja lukee yhtiön tulosraportteja, niin on aina välillä hyvä pysähtyä katsomaan sitä, että kertooko yhtiön johto syitä numeroiden taustalla. Turhan usein raporteissa on itsestäänselvyyksiä, kuten esimerkiksi ”yhtiö pyrkii kasvattamaan myyntiä ja luomaan omistaja-arvoa”.

Toimitusjohtajan vertailu

Buffett nostaa myös esiin toimitusjohtajien tehokkuuden ja lisäarvon tuoton vertailun hankaluuden. Liian usein vaatimukset ja tavoitteet on asetettu epämääräisesti ja ”sumuisesti”, joka antaa toimitusjohtajalle mahdollisuuden tehdä tulos ja maalata maalitaulu tämän tuloksen ympärille.

Boss shoots the arrow of managerial performance and then hastily paints the bullseye around the spot where it lands.

Toinen merkittävä ero toimitusjohtajan ja tavallisen työntekijän välillä on se, että toimitusjohtajalla ei ole suoraa verrokkia organisaatiossa, joiden välillä vertailua tehtäisiin. Sen sijaan, jos jokin kentällä olevista myyntihenkilöistä jää kerta toisensa jälkeen kollegojensa myyntimääristä, niin hän on Buffett:n mukaan nopeasti toisissa tehtävissä. Tai jos ei hän, niin sitten hänen esimiehensä on (ja hetken päästä myös tämä myyntihenkilö).

Mikäli yhtiön hallitus katsoo heikkoa toimitusjohtajaa liian pitkään ja kilpailija ostaa yhtiön pois, niin usein hallituksen jäsenten edut eivät juurikaan muutu. ”Mitä merkittävimpiä he ovat, sitä pehmeämmin he kaatuvat” Buffett toteaa.

Suomessa tilanne on haasteellinen siksikin, että hallituksen jäsen ja toimitusjohtajat voivat olla jossain toisessa yhtiössä vastakkaisissa rooleissa. Siksi turhan kovaa painetta ei kannata laittaa, sillä oma tilanne voi toisaalla kiristyä samalla hetkellä.

Osakkeiden suuri vaihto

Buffett kirjoittaa kirjeessään, että hän toivoo Berkshiren osakkeiden vaihdon pysyvän suhteellisen alhaisena.

Tätä hän perustelee sillä, että jos yhtiö olisi yksityinen ja sillä olisi muutamia omistajia, niin olisi suuri pettymys, jos omistajat vaihtuisivat nopealla kierrolla. Berkshiren tavoitteena on ollut houkutella pitkäaikaisia omistajia, jotka osakkeen oston hetkellä ajattelevat olevansa omistajia ”ikuisesti”. Heillä ei siis olisi mitään ennakkoon määriteltyä myyntihintaa taikka päivämäärää, jolloin he luopuisivat omistajuudesta.

Buffett kertoo, että hän ei ymmärrä niitä toimitusjohtajia, jotka toivovat yliaktiivista osakevaihtoa, joka voisi toteutua vain, jos omistajat ovat jatkuvasti poistumassa yhtiön osakkuuksista. Onko jossain muussa organisaatiossa (koulu, kerhot yms) niin, että johtajat hurraavat, kun jäsenet lähtevät pois?

Miltä kuulostaisi se, että taloyhtiön vuosikokouksessa isännöitsijä (joka vastaa tietyllä tapaa osakeyhtiön toimitusjohtajaa) toivoisi asuntojen omistajuuden nopeampaa kiertoa? ”10 prosentin vaihtuvuus ei riitä mihinkään, vaan vaihtuvuuden pitää olla vähintään 30 prosenttia”.

Korostetaan tässä vielä, että Buffett tarkoittaa nimenomaan yliaktiivista osakevaihtoa – ei siis sitä, että osakkeita ei vaihdettaisi lainkaan tai niin vähän, että markkinat katoaisivat alta.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1988.html


Tämä kirjoitus on lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor.com blogissa:
https://talousmentor.com/2019/03/18/buffettn-sijoittajakirje-1988/

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.