Buffett:n sijoittajakirje 1987

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Vuonna 1987

Inflaatio nousi edellisvuodesta ja oli Suomessa noin 4,4 prosenttia (1986: 3,3 %) ja USA:ssa 4,4 prosenttia (1986: 1,1 %).

Vuonna 1987 SP500 indeksi (osingot mukaan lukien) nousi +5,1 prosenttia. Berkshiren osakekohtainen oman pääoman (book value) arvo nousi +19,5 prosenttia ja osakekohtainen markkina-arvo nousi +4,6 prosenttia. (Nämä luvut on poimittu vuoden 2017 kirjeen taulukosta). Eli tuotot olivat positiivisia Mustasta maanantaista huolimatta.

Tylsät yhtiöt

Buffett kirjoitti kirjeessään, että ”on varsin vähän kerrottavaa Berkshiren omistuksista – ja se on hyvä asia”. Lisäksi hän korosti sitä, että isot muutokset ja isot tuotot harvoin kulkevat käsi kädessä. Buffett on usein myös toistanut sitä, että käänneyhtiöt harvoin kääntyvät.

Severe change and exceptional returns usually don’t mix

Mutta kuinka monta kertaa sijoittaja uskoo ja toivoo, että jonkin ison muutoksen jälkeen rahaa alkaa tulemaan ovista ja ikkunoista? Itsellänikin on H&M:n osakkeita Talousmentor-salkussa hieman tästä samasta lähtökohdasta. Ja aiemmin IBM:n. Sijoittaja alkaa tällaisissa yhtiöissä unelmoimaan tulevaisuuden tuotoista unohtaen tämänhetkiset realiteetit.

Käänne tai muutoksen läpivienti voi kestää useita vuosia ja samalla maailma muuttuu ympärillä. Kilpailijat voivat tehdä samankaltaisia muutoksia ja he voivat onnistua paremmin. Markkinatilanne voi muuttua niin, että uudelle liiketoiminnalle ei olekaan odotettua kysyntää. Talous ajautuu taantumaan, joka syö muutoksen tuomat edut – jos ei kokonaan, niin useiksi vuosiksi. Lisäksi isot muutokset ovat alttiitta isoille virheille.

Buffett toteaakin, että usein tylsät ja suhteellisen staattiset yhtiöt ovat niitä parhaiten tuottavia sijoituksia. Korostetaan tässä vielä sitä, että myös tylsät yhtiöt joutuvat mukautumaan markkinatilanteen muutoksiin tai tekevät isoja yritysjärjestelyitä, mutta ne harvoin alkavat toimimaan täysin uudella toimialalla.

Markkinajohtaja, joka tekee sitä samaa, mitä se teki 5 – 10 vuotta sitten (nyt vain paremmin ja tuottavammin), antaa mahdollisuuden luoda vallihautaa ja kilpailuetuja, jotka tuottavat niitä hyviä tuottoja. Jatkuvasti isoja muutoksia läpikäyvällä yhtiöllä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia luoda kilpailuetuja.

Mr Market

Jos muutoin ei jaksa lukea Buffett:n sijoittajakirjeitä, niin vuoden 1987 kirje kannattaa käydä läpi ja tutustua Mr Market osioon.

Mr Market on alunperin Benjamin Grahamin luoma hahmo. Sinulla ja Mr Marketilla on yhteinen yritys, josta Mr Market tarjoaa hintaa väsymättä päivästä toiseen. Hän haluaa joko ostaa sinun osuutesi tai myydä omansa, eikä hän pahastu siitä, jos kieltäydyt kaupanteosta.

Parasta Mr Marketissa on se, että hän on varsinainen tuuliviiri. Innokkaalla päällä ollessaan hän voi tarjota satumaisen korkeita hintoja omistusosuudestasi ja kun hän on allapäin, niin hän on valmis myymään oman osuutensa naurettavan alhaiseen hintaan.

Koska sinä tunnet yhteisesti omistamanne yrityksen taloustilanteen ja tulevaisuuden näkymät, niin silloin tiedät myös yrityksenne oikean arvon. Tai ainakin arvon kutakuinkin hehtaarilleen. Tällöin on myös sinun päätettävissä se, milloin suostut tekemään yritysjärjestelyn Mr Marketin kanssa.

Oletetaan, että olet arvioinut yrityksenne arvoksi noin 40 – 60 euroa per osake. Suurimman osan ajasta Mr Marketin tarjoamat hinnat liikkuvat tällä alueella. Mutta joskus Mr Market villiintyy ja saattaa tarjota 150 euron osakekohtaista hintaa. Tällöin oman osuuden myynti on varsin helppoa. Vastaavasti, allapäin ollessaan hän voi tarjota omasta osuudestaan 15 euron hintaa, niin toki silloin osto kannattaa tehdä. Molemmissa tapauksissa hinnassa on riittävästi turvamarginaalia (margin of safety), joka kattaa suurella todennäköisyydellä omat arviointivirheet.

Sinulla on siis valta käydä halutessasi kauppaa Mr Marketin kanssa ja sinun tulee hyödyntää Mr Marketin lompakkoa, ei hänen älykkyyttään. Mutta hänen tuuliviirimäiseen luonteenvaihteluun ei kannata lähteä mukaan.

Kun osakkeiden hinnat laskivat Helsingin pörssissä Q4/2018 aikana noin -15 prosenttia, niin millaisia tuntemuksia siinä heräsi? Lähditkö mukaan Mr Marketin epätoivoon ja olit allapäin ja peloissasi siitä, että olet tehnyt huonoja sijoituksia. ”Voi, kun olisin myynyt tämän silloin syyskuussa” tai ”Voi, kun olisi ostanut tämän nyt viikkoa, kahta myöhemmin”. Toisaalta, nyt kun kurssit ovat toipuneet, niin oletko ollut iloissasi siitä, että kurssit ovat nousseet ja kaikki sijoitukset näyttävät vihreiltä.

Kuinka tarkasti seurasit markkinaliikkeitä tänä aikana? Entä kuinka tarkasti seurasit sitä, miten yrityksillä menee tai miten yrityksen liiketoimintaan vaikuttavat tekijät ovat muuttuneet?

Pitkäaikaiselle sijoittajalle tärkeintä on se, miten yrityksen liiketoiminta ja tuloksentekokyky kehittyy. Tärkeää ei ole se, millä fiiliksellä Mr Market kulloinkin on. Kumpi on tärkeämpää: Yhtiö kasvattaa tuloksentekokykyä +10 prosenttia vaiko se, että Mr Market tarjoaa iloisella päällä ollessaan +10 prosenttia korkeampaa hintaa (ilman yrityskohtaista kehitystä)?

Benjamin Graham on sanonut

In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine

— Benjamin Graham

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1987.html


Tämä kirjoitus on lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor.com blogissa: 
https://talousmentor.com/2019/02/20/buffettn-sijoittajakirje-1987/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.