Buffett:n sijoittajakirje 1986

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Vuosi 1986

Vuosi 1986 oli tapahtumarikas ja jos Trivial Pursuit (tai vastavaanlaisessa pelissä) ei tiedä vuosilukua, niin ehkä hyvä arvaus voisi olla 1986.

 • Milloin avaruussukkula Challenger tuhoutui? - 1986
 • Milloin Kekkonen kuoli? - 1986
 • Milloin oli Tsernobyl ydinvoimalaonnettomuus? - 1986
 • Milloin Olof Palme ammuttiin? Milloin oli Mikkelin torin pankkivankidraama? Milloin Halley-komeetta ohitti Maan? - 86, 86, 86
 • Milloin Diego Maradona teki "jumalan käsi" -maalin? Entä se, että Suomi johtaa 2 maalilla Ruotsia vastaan ja Ruotsi tekee viimeisellä minuutilla 2 maalia? 1986 ja liian usein

Vuoden 1986 kirjeessä pääpaino oli USA:n verouudistuksen vaikutuksien avaamisessa. Näiden hyödyllisyys nyt, yli 30 vuotta myöhemmin, on varsin alhaisella tasolla.

Kirjeitä on tähän mennessä käyty läpi 10 vuoden ajalta (1977-1986), joten nostan tässä kirjoituksessa muutaman aiemman vuoden Buffett:n sijoitusviisauden esiin. Nostot ovat hieman lyhennettyjä versioita alkuperäisistä kirjoituksistani.

Osakkeiden ostokriteerit (1977)

Buffett listasi vuoden 1977 kirjeessään monille jo tutuiksi tulleet kriteerit osakkeiden ostoille, joista yksi kriteeri kuului: osakkeita valitaan samoilla periaatteilla, kuin ostettaisiin koko yritys.

Millaisiin asioihin itse kiinnittäisit huomiota, jos omistaisit kaikki Koneen tai Sammon tai jonkun muun yrityksen osakkeet? Osakkeen markkinahintaa ei tietenkään olisi tarjolla, sillä yrityshän olisi kokonaan sinun. Tällöin fokus olisi pakostakin siinä, millaista tulosta se tekee, paljonko se maksaa osinkoa, miten se pärjää markkinoilla, miten yrityksen johto toimii jne.

Entä, jos ostaisit 100 kpl kyseisen yrityksen osaketta? Nyt voisit seurata sijoituksesi arvon kehitystä jatkuvalla syötöllä. Voisit myös lukea analyytikoiden suosituksia ja keskustelupalstojen keskustelua yrityksestä.

Tällöin voisi käydä helposti niin, että pörssikursseista ja muiden mielipiteistä tulee osakkeen oston tai myynnin pääasiallisia kriteereitä. Pitkäaikainen omistus muuttuukin lyhytikäiseksi (ehkä spekulatiiviseksi) sijoitukseksi.

Kumpi onkaan tärkeämpää: 1) pohtia sitä, mitä muut markkinatoimijat tekevät tulevalla tuloskaudella (nouseeko/laskeeko osakekurssi) vaiko 2) miten yrityksen liiketoiminta ja tuloksentekokyky kehittyy seuraavien vuosien aikana?

Pääoman kiertonopeus ja tuottoprosentti (1978)

Buffett nosti kirjeessä esiin Berkshiren tekstiililiiketoiminnot ja niiden pitkään jatkuneet heikot tuotot. Hän totesi, että alhainen pääoman kiertonopeus yhdessä alhaisilla liikevaihdon tuottomarginaaleilla tarkoittaa sitä, että pääoman tuotto jää vääjäämättä riittämättömäksi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että:

 • Jos pääomat kiertävät hitaasti, niin sitä suurempi tuottomarginaalin pitää olla.
 • Mitä nopeammin pääomat kiertävät, niin sitä pienempää tuottomarginaalia voidaan sietää ja silti voidaan saavuttaa hyvä tulos.

Esimerkkinä osakesäästäjä ja päiväkauppias:

Osakesäästäjä sijoittaa 25 000 euroa osakkeisiin ”osta-ja-unohda” -periaatteella sijoitushorisontin ollessa vuosien päässä. Hän muokkaa salkkua tarvittaessa niin, että pääoma kiertää ympäri ehkä kolmen vuoden välein. Näin osakesäästäjä myy osakkeita noin 8 000 – 10 000 euron edestä vuosittain.

Myynneistä (eli ”liikevaihdosta”) tulisi keskimäärin saada korkea tuotto(marginaali), jotta kokonaistuotto asettuisi hyväksi. Myyntivoittoa tulisi tulla yli +25 prosenttia (karkeasti ja esimerkinomaisesti), jotta sijoitetun pääoman tuottotavoitteeseen päästäisiin. Ja mitä pidempään osake-erää on pidetty, niin sitä korkeampi tuoton tulisi olla. Jos osake-erä on ollut salkussa esimerkiksi 10 vuotta, niin tämän kokonaistuoton olisi hyvä olla yli +100 prosenttia.

Päiväkauppias, jonka 25 000 euron pääoma kiertää ympäri kerran päivässä, voi tyytyä paljon alhaisempaan ”liikevaihdon tuottomarginaaliin” eli päivätuottoon. Ajatellaan tässä, että päiväkauppias treidaa Nordnet Markets:n viputuotteilla, joten hän välttyy kaupankäyntikuluilta. Hän ei myöskään pidä positiota auki yön yli.

Jos hän saa keskimäärin (pitkältä aikaväliltä laskettuna) ”vain” 0,2 prosentin päivätuoton eli 50 euroa päivässä, niin tuoton voi sanoa olevan erinomainen. Jos vuodessa on 240 pörssipäivää, niin hän saisi vuosituotoksi 240 * 50 = 12 000 euroa. Eli lähes +50 prosentin vuosituoton alkuperäiselle pääomalle 25 000 eurolle.

Päiväkauppias edusti tilannetta ”nopea pääoman kierto, alhainen tuottomarginaali”, missä pääoma kiersi ympäri 240 kertaa vuodessa. Vuotuiseksi liikevaihdoksi (eli myynnit yhteensä) tulisi tässä noin 6,0 miljoonaa euroa (=240 * 25 000), joten tästä riittää pienempikin marginaali, jotta hyvään vuotuiseen sitoutuneen pääoman tuottoon voisi päästä.

Taloudelliset tavoitteet (1983)

Berkshiren pitkän aikavälin taloudellisena tavoitteena oli tuolloin maksimoida sisäisen arvon (intrinsic business value) keskimääräistä osakekohtaista vuotuista kehitystä. Tähän päästääkseen yhtiön ensisijainen vaihtoehto on omistaa yhtiöitä, jotka

 • tuottavat käteistä ja
 • johdonmukaisesti ylittävät keskimääräisen pääoman tuoton (vertailu kannattaa tehdä yhtiön toimintasektorin mukaisesti)

Yhden vuoden lukujen sijaan, sijoittajan tulisi käyttää useamman vuoden vertailujaksoa. Käteisen tuotto tarkoittaa tässä vapaata rahavirtaa (FCF), jonka määrän voi laskea rahavirtalaskelmasta. Yleisesti vapaa rahavirta tarkoittaa lukua, joka on saatu vähentämällä liiketoiminnan rahavirrasta ylläpitoinvestoinnit (capex).

FCF = liiketoiminnan rahavirta - ylläpitoinvestoinnit (capex)

Pääoman tuottoon liittyy tuloslaskelman liiketulos (ebit) tai nettotulos, johon pääomaa verrataan. Yleisimmät ovat:

 • ROI eli sijoitetun pääoman tuotto eli liiketulos (ebit) jaettuna taseen oman pääoman ja korollisten velkojen summalla.
 • ROE eli oman pääoman tuotto eli osakkeenomistajille kuuluva nettotulos jaettuna taseen omalla pääomalla.

Tähän kannattaa pysähtyä pohtimaan, mitä Buffett oikein näillä tarkoittaa!

Kasvattaakseen yhtiön (eli sijoitusten) arvoa, tulee omistettavan yrityksen generoida vapaata rahavirtaa ja jonka ROE (tai ROI) ovat yli keskimääräisen tason. Kotiläksynä onkin katsoa oman sijoitussalkun yhtiöitä näiden kriteerien valossa.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1986.html


Tämä kirjoitus on lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor.com blogissa: 
https://talousmentor.com/2019/01/15/buffettn-sijoittajakirje-1986/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.