Brexitistien hymy hyytyi

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

En ole – toivoakseni ainakaan – kovin vahingoniloista sorttia, mutta kovan linjan brextistien joukkopako hallituksesta saa kyllä pilkallisen virneen naamalleni. Boris Johnson, David Davis ja Steve Baker häipyivät ovet paukkuen vastalauseena pääministeri Theresa Mayn EU-eron taloudellisia haittoja minimoivalle pehmeälle linjalle. Konservatiivien päävirta otti lusikan kauniisti kouraan ja yrittää pelastaa taloudellisesti sen mikä on vielä tehtävissä.

EU ei anna brittien poimia kirsikoita kakusta, vaan heidän on nieltävä ikäviä kompromisseja, jotka aika lailla vesittävät brexitin tavoitteet, sen mikä niissä nyt rationaalista oli. Tämä on jo aika selvää. Ja tästähän asiantuntijat varoittivat, minä myös, vaikken asiantuntijasta käykään, aika kauan olen tosin näitä hommia seurannut ja analysoinut. Ei tuokaan arvio kaksi vuotta sitten ihan harakoille lentänyt.

https://www.piksu.net/artikkeli/tyhmi%C3%A4-nuo-englantilaiset

Brexitistit, joiden äänekkäimpänä keulakuvana Johnson riekkui Nigel Faragen kanssa, väittivät EU:sta eroamisen sujuvan kivuttomasti. Suuri ja mahtava Britannia voisi pyyhiä takalistonsa unionilla ja luoda itsenäisen talousimperiumin sormia napsauttamalla, vaikka EU oli sen ylivoimaisesti tärkein kauppakumppani. Onhan heillä brittiläinen maailmanyhteisö ja varsinkin Yhdysvallat, työntäkää kitisevä manner-Eurooppa hanuriinne!

Kappas vaan - kaksi vuotta kansanäänestyksen jälkeen brexit hyörii alkutekijöissään, vaikka neuvottelujen takaraja on lokakuu. Konservatiivipuolue itsekin tappelee yhä naama punaisena tavoitteistaan, ja oppositio läähättää niskaan. EU:n sisäistä vääntöä ei ole edes maistettu, mutta ei sekään varmasti tuskitta suju.

Jokaisen täyspäisen pitäisi ymmärtää, ettei kukaan ei voi purkaa ja rakentaa uusiksi noin tärkeitä sidoksia kuin vuosien hieromisella. Intressit kiskovat moneen suuntaan, ja EU:ssa päätökset on hyväksyttävä yksimielisesti jokaisessa jäsenmaassa. Sitä odotellessa kaikki häilyy epävarmuudessa.

Tästä varoitettiin, mutta populismin huuma polki asiantuntemuksen maan rakoon. Boris Johnson puhisi torikauppiaan vimmalla Britannian saaneen tarpeekseen eksperteistä. Äänestyksen jälkeen hän oli revetä riemusta. Nyt naurattaa vähemmän. Saattaahan Johnsonista toki tulla vielä puoluejohtaja, mutta tällä haavaa ei siltä näytä. Bisnes on ainakin tehnyt selväksi, että se ei hyväksy hänen jyrkkää ja kalliiksi käyvää EU-linjaansa.

Johnsonin kaltaiset politiikan populistiset poptähdet ja lavakoomikot osaavat taitavilla sutkauksilla myydä ihania illuusiota, mutta muhkeinkaan kansansuosio ei tehoa esimerkiksi talouden lainalaisuuksiin. Epävarmuus on rapauttanut Britannian talouskasvun jo lähes nollaan. Ero euroalueeseen on huomattava brittien tappioksi, kun vuosikymmenen alussa suhde oli toisinpäin.

https://tradingeconomics.com/united-kingdom/gdp-growth

https://www.theguardian.com/business/2018/apr/27/uk-gdp-growth-rate-slow...

Pelastukseksi luvattuja uusia kauppasopimuksia ei kuulu, koska ne vaativat selvyyden EU:n ja Britannian suhteesta. Nyt brexitin innokkain chearleader Trumpkin ilmoitti, että Mayn linja EU:n suuntaan ei kelpaa hänelle. Yhdysvaltojen kanssa ei sikiä fantastisia diilejä, jos leikitte niiden inhaeurooppalaisten kanssa. Ootte mun kaa tai niitten kaa!

Sakea soppa on koossa – ja tästä kaikesta asiantuntijat puhuivat etukäteen, mutta se teilattiin eliitin salaliiton pelotteluksi. Brexitistien mukaan eron ei pitänyt maksaa, vaan tuoda säästöjä ja kasvua yhtä ripeästi kuin poksahtivat brexitistien kuohujuomapullot. Tämän he saivat myytyä äänestäjille matalamoraalisen bulevardilehdistön tuella.

Ei mennyt ihan kuin Strömsössä. Johnsoniltakin herja irtoaa jo hiukan huonommin kuin pari vuotta sitten.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.