Brexit saa jatkoajan, joka ei auta

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Theresa Mayn brexit-sopimus otti odotetusti takkiinsa parlamentissa, joskin vieläkin suuremmin luvuin kuin uskoin. Omat kiskoivat häneltä mattoa alta laajalla rintamalla. Mutta näinhän se on ollut koko sotkun alusta asti – britit ovat todella hajallaan suhtautumisessaan EU:hun. Kun iso osa haluaa pysyä siinä entisin ehdoin ja osa irrottautua hintaa kysymättä, tulosta ei kannata ihmetellä.

EU antaa nyt varmasti Britannialle jatkoajan, koska harvat kovapäisimmät brexitistit poislukien haluavat sopimuksetonta eroa. Mutta valitettavasti on mahdoton nähdä, mitä se hyödyttää. Armottomat ristiriidat Britannian sisällä eivät katoa minnekään. Samantekevää, mihin suuntaan luonnosta väännetään, niin aina se erkaantuu yhä kauemmas joidenkin leirien tavoitteista.

Tietysti diili syntyisi EU: tarjotessa sellaista sopimusta, joka antaisi Britannialle kaikki mahdolliset edut, muttei mitään velvoitteita. Senhän brexitpopulistit vakuuttivat tapahtuvan kansanäänestyksen alla. Mikä oli typerää propagandaa, ja on jatkossakin.

Niin paljon kuin sopimuksetonta brexitiä kammotaan, ei EU ammu itseään jatkossakaan suoraan jalkaan. Senhän toteaa Timo Soinikin, niin populistinationalisti kuin onkin. Ja se kertoo jo kaiken oleellisen asetelmasta EU:n osalta.

Jo Pohjois-Irlannin asema on nykyisen brittihallituksen vallassa ratkaisematon ongelma. Konservatiiveille välttämätön apupuolue koostuu pohjoisirlantilaisista kovan linjan protestanteista, jotka eivät koskaan hyväksy maakuntansa erillisasemaa Britanniassa. Vierailin Pohjois-Irlannissa vuosi sitten, enkä sitä epäile hetkeäkään. Muut kysymykset ovat heidän kannaltaan taatusti aivan yhdentekeviä.

Joten Mayn sopimus, mitä se sitten sisältäisikin jatkoneuvottelujen jälkeen, vaatisi oppositiolta laajan tuen. Vähän vaikea kuvitella, miksi työväenpuolue sen ostaisi, kun se voi laskea uusien vaalien ja kokonaan uuden sopimustilanteen varaan omilla ehdoillaan. Järkevin vaihtoehto EU:nkin kannalta olisi, että se antaa Mayn hallituksen kaatua ja katsoa sitten tilanne uudestaan vaalien jälkeen.

Parhaassa tapauksessa brexit perutaan uuden hallituksen pitäessä uuden kansanäänestyksen. Eihän enemmistö enää halua EU:sta eroon, kun se on nähnyt jo nyt taloudelliset seuraukset. Mutta sen varaan on vielä vaikea laskea, ja joka tapauksessa se ei tapahdu hetkessä.

Sijoittajan kannalta se tarkoittaa, että ne yhtiöt, joilla on vahva Britannia-kytkentä, pysyvät erittäin riskipitoisina jatkossakin. Ei maailma tähän tietysti kaadu, mutta tältä osin tulevaisuus on aivan auki.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.