Bollingerin rajat kertovat osakkeen hinnan vaihteluvälin

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Bollingerin rajat (engl. Bollinger bands) kertovat osakkeen hinnan viimeaikaisen vaihteluvälin. Osakkeen hinta on ollut vakaa jos Bollingerin ala- ja ylä- rajat ovat lähellä toisiaan. Rajat löytää useimmille suomalaisille osakkeille muun muassa verkkopalvelusta Euroland.com.

Oheisessa kuvassa on Euroland.com:n laskemat bollingerin rajat SSAB:n alkuvuoden kurssille. Kuvasta nähdään että ala- ja ylä- rajat ovat juuri nyt melko lähellä toisiaan. Kurssi on ollut vakaa. 

Bollingerin rajat perustuvat osakkeen hinnan volatilitieettiin. Tarkempi kaava on löytyy esimerkiksi Investopediasta. Kaavan täydellinen ymmärtäminen ei ole tärkeää. Bollingerin rajojen merkitys selviää nopeasti kun tutkii kuvaajia.

Voiko Bollingerin rajoja hyödyntää sijoittamisessa? Monet sijoittajat hyödyntävät. Uskotaan yleisesti että jos rajat lähenevät toisiaa ja jos sitten kurssitaso puhkaisee jomman kumman bollinger rajan, niin merkittävämpikin kurssimuutos voi silloin olla käynnistymässä. Kurssitaso pyrkii toisaalta myös palaamaan ala- ja ylä- rajojen väliin. Parhaan ymmärryksen bollinger rajojen hyödyllisyydestä saa kun tutkii itse. Paraskaan koulutus tai kirjaviisaus ei tässä asiassa korvaa omaa aktiivisuutta. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.