Biojätteen kierrätys maksaa vuodessa 86€ / henkilö, positiiviset ympäristövaikutukset puuttuvat

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Biojätteen erilliskierrätys on tulossa uuden jätelain mukaan pakolliseksi kaikille kiinteistöille koosta riippumatta yli 10 000 asukkaan taajamissa. Piksu selvitti mitä tämä maksaa ja mitä sillä saavutetaan:

  • Kulut ovat kerrostalo ja rivitalokiinteistöissä vuodessa noin 86€ / asukas (selviää ympäristöministeriön raportisrta). Kukaan ei valitettavasti halua maksaa kierätetystä materiaalista ja kulut jäävät kansalaisten maksettavaksi.  
  • Verrattuna biojätteen polttamiseen osana sekajätettä tällä uudistuksella saadaan aikaan multaa. Tämä multa ei kelpaa sellaiseen käyttöön missä mikromuovi saattaa joutua mereen taikka ihmisravinnoksi. Se on kallista verrattuna esimerkiksi suomalaisesta turpeesta tehtyyn puhtaaseen multaan.  

Biojätteen kierrätys edistää eduskunnan arvopäämääriä ja tekee kierrätyksen jokaiselle ihmiselle henkisesti ja fyysisesti läheiseksi asiaksi.  Kierrätyksestä tulee hyvä mieli.

Biojätteen sisältämä energia,  3MJ /kg,  saadaan talteen kerätystä biojätteestä mädättämällä tai vaihtoehtoisesti polttamalla biojäte osana sekajätettä. Biojätteen mädättäminen tuottaa kaasua ja taas polttamalla saadaan kaukolämpöä ja sähköä. Nämä hyödyntämismenetelmät ovat energiataloudellisesti suurin piirtein yhtä tehokkaita. 

Polttamisessa on eräs haitta. Siinä muodostuu pienhiukkasia joita ei pystytä parhaillakaan savukaasupesureilla täysin poistaman. Toisaalta taas kerätyssä biomassassakin on ympäristöongelma. Sen sisältämä mikromuovi jää vuosisadoiksi osaksi luontoa.

Lopputulema on, että biojätteen erilliskierrätys on asia, josta tulee hyvä mieli ja siitä meidän on oltava valmiit maksamaan. Hyvä mieli on biojätteen kierrätyksen hyöty.

 

Lisää tietoa:

Kuvan lähde: Ympäristöministeriön raportti / Kierrätyksen keinot, taloudellliset vaikutukset sekä toteutettavuus

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Comment: 

Biojätteestä saatavaa kaasua ollaan ryhtymässä jalostamaan liikennekäyttöön. Näin se osaltaan laajentaa liikenteen tarvitseman energian energialähdejoukkoa. Valistunut arvaukseni on, että biojätteen lajittelun säätäminen pakolliseksi lailla juontaa juurensa juuri tästä. Mitä suurempi on biojätteen saanto, sitä enemmän saadaan kaasua liikennekäyttöön.

Lisäksi biojätteestä on mahdollista saada myös lannoitteita. Tässä ote aiheesta:

"Nokian Koukkujärvelle valmistuu loppuvuodesta 2020 biolaitos, jossa tehdään biokaasua, luomulannoitteita ja multaa 17 kunnan biojätteistä ja Nokian kaupungin puhdistamolietteistä.

Laitoksessa on kaksi erillistä linjaa, kuivalinja biojätteille ja märkälinja lietteille. Tämä mahdollistaa biojätteiden jatkojalostamisen luomulannoitteeksi, ja typen ja fosforin korkeatasoisen ravinnekierron. Laitoksessa käsitellään vuosittain 24 000 tonnia bio- ja puutarhajätteitä sekä 10 000 tonnia puhdistamolietteitä.

Laitoksen tuotantopotentiaali on 5,29 miljoonaa normaalikuutiometriä (Nm3) biokaasua (eli 5 290 000 Nm3). Tämä vastaa noin 3,23 miljoonaa kuutiometriä puhdasta metaania (eli 3 231 600 Nm3) ja 32,316 GWh energiaa."

Lähde: https://big.fi/paikallista-voimaa/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.