Berkshiren yhtiökokous

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Berkshiren yhtiökokous oli tänä vuonna poikkeuksellinen Korona-pandemian vuoksi. Tänä vuonna se järjestettiin nettilähetyksenä ja siinä oli neljä osaa:

  1. Buffettin yksinpuhelu

  2. Ensimmäisen kvartaalin tuloksen esittely

  3. Varsinainen yhtiökokous

  4. Kysymys ja vastausosio (Q&A)

Tällä kertaa Charlie Munger ei osallistunut. Hänen tilallaan vastailemassa oli Greg Abel. Hän olikin ainoa henkilö Buffettin lisäksi Berkshirestä joka oli paikalla. Yahoon lähetys kesti hieman vajaa kuusi tuntia ja lähetyksen voi katsoa seuraavasta osoitteesta:

https://www.youtube.com/watch?v=69rm13iUUgE

Buffettin osuus lauantailta alkaa noin tunnin kohdalla.

Osat 1, 2 ja 3

Yleensä ensimmäistä osaa ei ole tai se on hyvin lyhyt. Tällä kertaa yksinpuhelu kesti yli tunnin. Yksinpuhelussa Buffett keskittyi Yhdysvaltojen uskomattomaan menestystarinaan. Sitä maa on kieltämättä ollutkin. Lisäksi hän sivusi 1929 pörssiromahdusta, sen jälkeisiä kurssiliikkeitä ja maan henkistä tilaa. Hän mainitsi alkuromahduksen, sitä seuranneen osakekurssien palautumisen ja uuden romahduksen. Vuonna 1929 romahdus oli 48%:ia Dow Jonesissa. Siitä noustiin yli 20%:ia vajaan vuoden aikana. Tämän jälkeen markkinat laskettelivat hieman yli 80%:ia vajaassa parissa vuodessa. Vuoden 1929 huippu saavutettiin vasta 1951. Lisäksi Buffett totesi, että henkisesti kesti vielä pidemmän aikaa ennen kuin ihmiset uskoivat tulevaisuuteen. Toisin sanoen, on riski ettei nykykriisistä toipuminen henkisesti tapahdu vielä pitkään aikaan.

Ensimmäisen osan mielenkiintoisin asia oli, että Buffett totesi Yhdysvaltojen lainamarkkinoiden olleen maaliskuun 23:n päivän tienoilla tilanteessa, jossa likviditeetti oli kuivumassa. Näin kävi viimeksi edellisessä finanssikriisissä. Erona oli se, että kyse oli ennen kaikkea yrityslainojen likviditeetin katoamisesta tällä kertaa. Ilman Fedin lupausta tehdä mitä tahansa vaaditaan olisi käynyt huonosti ainakin Yhdysvaltalaisyrityksille. Muista maista ei ollut puhetta.

Tuloksen esittelystä mainittakoon, että Berkshire teki lähes 50 miljardin dollarin tappiot tämän vuoden ekalla kvartaalilla. Tämä johtui lähinnä finanssimarkkinoiden liikkeistä. Berkshiren yritysten operatiivinen tulos pysyi noin 5.5 miljardissa dollarissa. Yritys ei tehnyt suuria määriä kauppoja. Osakkeiden netto-ostot olivat yhteensä parin miljardin luokkaa. Tällä kertaa Buffett kertoi myös huhtikuun kaupoista. Nettomyyntejä oli hieman yli kuusi miljardia dollaria. Nämä koostuivat lähes kokonaan lentoyhtiöiden myynnistä. Buffett teki niillä tappiota, mutta ei kertonut kuinka paljon. Mainittakoon vielä, että ostoja Berkshire teki vain hieman yli 400 miljoonaa dollaria, koska ostettavaa ei löytynyt järkevissä mittakaavoissa.

Mainittakoon vielä, että katsoin kokouksen jälkilähetyksenä enkä jaksanut katsoa yhtiökokousta vaan hyppäsin sen yli.

Kysymys ja vastaus osio:

Tässä muutamia kysymyksiä ja vastauksia niihin. En ole kääntänyt sanasta sanaan mitään, joten kannattaa harkita osion katsomista aikaisemmin ilmoittamastani linkistä. Toisin sanoen, vastuu johtopäätöksistä on lukijalla itsellään ja videon katsominen parantaa niiden tekemistä.

Ensimmäinen kysymys koski lentoyhtiöitä ja niiden myyntiä. Berkshire myi kaikki niiden osakkeensa ja Buffett totesi myös, että he myyvät yleensä kaikki osakkeensa ja koko yrityksen ennemmin kuin myyvät osan. Myöhemmin Buffett vielä mainitsi, että Berkshireltä kesti kuukausia hankkia nopeasti (huhtikuun aikana) myyty positio yrityksistä. Buffett ei maininnut, että Berkshire joutuu sääntelyn vuoksi pitämään pankkien omistuksen alle 10%:issa. Mikäli tämä raja ylittyy, he myyvät osakkeitaan. Niin on käynyt mm. Wells Fargon kanssa.

Miksi Berkshire ei tehnyt vuosien 2008-2009-tyyppisiä diilejä?

Berkshire sai tehtyä edellisen finansikriisin aikana hyviä diilejä antamalla likviditeettiä niitä vastaan. Tällä kertaa hyviä diilejä ei ole ollut tarjolla mm. Fedin vuoksi. Nyt on hyvä hetki ottaa lainaa, mutta sen antaminen ei kannata. Berkshire on valmis tekemään milloin vain 30-50 miljardin diilin mikäli sellainen löytyy sopivaan hintaan.

Miten työllisyys Berkshiren omistamissa yrityksissä kehittyy:

Buffett uskoo Berkshiren omistamien yritysten työllistävän enemmän ihmisiä viiden vuoden päästä kuin nyt. Suurimmat työllisyysvaikutukset tulevat olemaan matkustus- ja viihdetoimialoihin, jotka voivat muuttua merkittävästi. Berkshirellä ei näitä juuri ole portfoliossaan. Myös vähittäiskauppa kärsii Koronasta ainakin lyhyen ajan, mutta työntekijöitä se palkkaa varsin nopeasti takaisin. See´s Candy kärsi erityisesti pääsiäissesongin poisjäämisen vuoksi.

Väheneekö nopeiden diilien teko Greg, kun Buffett ja Munger lopettavat?

Hän ei usko Berkshiren yrityskulttuurin muuttuvan, kun uudet johtajat tulevat heidän tilalleen. Yrityksen nopean toiminnan etu tulee pysymään tulevaisuudessakin hänen mielestään. Buffett lisäsi, että hän uskoo Gregin, Toddin ja Tedin pystyvän tulevaisuudessa toimimaan yhtä hyvin kuin he ovat Mungerin kanssa toimineet.

Onko passiivinen sijoittaminen kuollut, kuten monet ovat sitä vastaan ovat kritisoineet väittävät?

Buffettin aiempi ohje vaimolleen sijoittaa 90%:ia häneltä peritystä omaisuudesta omaisuudesta S&P500-indeksirahastoon on hänen mielestään keskimäärin parempi vaihtoehto kuin mitä sijoitusalan ammattilaiset korkeine palkkioineen tarjoavat asiakkailleen. Korkeita palkkioita on mahdotonta perustella mikäli sijoitukset suuntautuvat indeksirahastoihin. Siksi ammattilaiset eivät niitä juuri suosittele. Sijoitusrahastojen myynnissä liikkuvat isommat rahat kuin niiden hallinnassa. Toimiala suosii myyjiä sijoittajien kustannuksella.

Berkshire on alisuoriutunut viimeiset 5, 10 ja 15 vuotta. Miten perustelet sitä sijoittajille?

Meillä on hyvät mahdollisuudet pärjätä paremmin kuin S&P500 seuraavan kymmenen vuoden ajan. Mitä enemmän sijoitettavia varoja on, sitä vaikeampaa se on. Pienet salkut pärjäävät todennäköisesti paremmin, mutta niidenkin managereiden valinta on vaikeaa. Aion pitää tulevaisuudessakin lähes kaikki rahani Berkshiressä.

Mitä mieltä olet siitä uhkasta, että Berkshire revitään palasiksi, kun sinusta ja Mungerista aika jättää?

Berkshiren hajottaminen johtaisi nykyisen veroedun hajoamiseen ja tulisi hyvin kalliiksi ennen kuin eri osien myynnit tapahtuisivat. mm. vakuutusalan yritykset vaatisivat merkittäviä pääomalisäyksiä mikäli ne toimisivat erillään. Myös muut mahdollisuudet allokoida pääomia huononisivat. Buffettin mukaan on myös todennäköistä, että hänen perikuntansa ja muut häntä lähellä olevat omistajat torppaisivat tällaisen ehdotuksen.

Mitä mieltä olet negatiivisten korkojen vaikutuksesta Berkshireen?

Mikäli korot menevät miinuksille, kannattaa ostaa osakkeita. Berkshiren pitää miettiä tämän jälkeen muita vaihtoehtoja pääomien pitämiseen valtionlainoissa. En tiedä mitä tapahtuu mikäli korot menevät miinuksille Yhdysvalloissa. Tähän asti Euroopassa asiat ovat toimineet. Mikäli teot viedään liian pitkälle, vaikutukset voivat olla äärimmäisiä, mutta en tiedä käykö niin.

 

Mitä mieltä olet omien osakkeiden ostojen vastustamisesta?

Ne ovat yksinkertaisia. Ostot ovat tapa jakaa rahaa osakkeenomistajille. Niille on kaksi ehtoa. Ensinnäkin, yrityksen pitää jättää sen verran pääomia mitä se tarvitsee kohtuullisten kasvuodotusten täyttämiseen ennen kuin laittaa rahojaan omien osakkeiden ostoon. Toiseksi, yrityksen pitää ostaa niitä hinnalla joka on alle niiden todellisen arvon. Näiden kahden ehdon täyttyessä ostot ovat järkeviä eikä niitä kannata arvostella tai itkeä osinkojen perään omien osakkeiden ostojen sijaan. Muita järkeviä ehtoja ei ole.

 

Eipä muuta,

Tommi T

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Kiitos hyvästä yhteenvedosta. Warrenilla puhtia riittää, mutta uuden aisaparin Gregin panos jäi aika vaatimattomaksi.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Buffett oli hyvässä vedossa, mutta kaipailin Mungeria Abelin tilalle. Hän vastaa lähestymistavaltaan enemmän omaa persoonaani kuin edes Buffett. Toivottavasti hän on hengissä ja hyvissä voimissa ensi vuoden kokouksessa. Yritys varmaan tulee kyllä muuttumaan Buffettin ja Mungerin poistuessa takavasemmalle tai kuuden jalan syvyyteen, sanoivat he mitä tahansa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.