Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
Berkshire Hathaway pelipaikassa
Warren Buffetin jättimäinen sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway on aiemmin seilannut indeksien tahdissa. Nyt osakekurssi on jäänyt selvästi varsinkin SP500-indeksistä, joka on porskuttanut selvästi paremmin etenkin teknojättien ansiosta. Tämä on epätavallista varsinkin pidemmällä aikajänteellä.
Berkshire on takavuosina hakannut SP500:n mennen tullen, mutta viime vuosina tilanne on tasapäistynyt ja koronan aikana Buffet on jäänyt siis hopealle. Mutta ei näin välttämättä kauan jatku.
Bersksire on lähtökohtaisesti äärimmäisen turvallinen sijoituskohde, indeksisijoituksen luokkaa, kuten Pörssihaukka hiljattain esitteli. Sellaisena se tietysti soveltuu myös nopeaan kauppaan, kuten keskipitkien trendien hyödyntämiseen.
Siihen on nyt tarjolla varsin houkutteleva sauma, vaikka kesämarkkinat tapaavat olla spekulaatioon kehnoa aikaa laiskoine liikkeineen ja vähäisine nousuineen. Tyypillisesti kuitenkin kurssit sahaavat markkinahaarukoissa, johon viittavat nyt erinäiset teknisen analyysin elementit.
Näyttää nousupyräykseltä
Berkhsire on tällä haavaa hyvin selkeässä markkinahaarukassa, jonka laidat ovat väljästi määriteltynä 170 - 200 dollaria. Osake ei automaattisesti siinä pysy, ja joskus murtautuu siitä tietysti ulos - ennen pitkää ylös, kun kyse on tällaisesta yhtiöstä.
Teknisten indikaattorien puolesta todennäköisyys jonkun viikon kestävälle nousulle on nyt hyvä. Kuukauden valuneen osakkeen olisi aika kavuta kohti haarukan yläreunaa. Oskillaattorit siihen vahvasti jo viittaavatkin.
On hyvä signaali, kun MACD nousee osakekurssin junnatessa paikallaan
Markkinoilla ei mikään ole varmaa saati automaattista, mutta pikavoiton tavoitteluun sauma on nyt herkullinen - varsinkin kun pitkän aikavälin riski on tässä osakkeessa osapuilleen nolla. Jos ajoitus ei osunutkaan, sitten täytyy vain odottaa. Kurssi toipuu kyllä, ennemmin tai myöhemmin.
Haarukan yläreunaan 200 taalaan on kymmenen prosentin rako. Jos keskipitkät trendit toimivat vähänkään tuttuun tapaan, sinne nurkille osakkeen pitäisi kitkutella kesän syvetessä.
Hyvää viikonloppua!
Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan maksullisesta materiaalista. Kirjoittaja on juuri ostanut Berkshiren osakkeita.
Kommentit
ei saisi sanoa, mutta
normibulleroa ihmetyttää buffetin varovaisuus omien osakkeiden ostoissa. varmaan perusteltua hänen kannaltaan, mutta onko tässä nyt kyse oman maalauksen (legacy protection) suojelusta. kyllä tilanne voi vielä pahentua jne, mutta elefanttipyssylle olisi käyttöä. siinä on paikka mixi et lauo? Ja anteeksi etukäteen warrenin faneilta johon kuulun, tiedän ei ole varaa arvostella.
Saa nähdä
Veikkaan, että Buffet kuten itsekin odotti laskumarkkinasta rajumpaa ja pidempää, jolloin ostoja ehtii tehdä. Näin kävi finanssikriiisissä, ja saattaa käydä vieläkin. Olisi eka kerta historiassa, kun tällainen rysähdys jäisi yhteen ainoaan aaltoon.
Sitä en silti täysin ymmärrä, jos Buffet ei jo näe ostosaumoja, kun itse niitä ainakin jonkin verran näen. Mutta tuolla taustalla varustettua ihmistä ei kannata hevin neuvoa.
Luotan Buffettiin
"Markets can stay irrational longer than you can stay solvent"
Charlie Munger runsas kuukausi sitten haastattelussa valitti, että BRK:n auttavaan puhelimeen ei ole tullut soittoja toisin kuin finanssikriisissä.
Tällä kertaa keskuspankin "markkinaelvytys" on ollut paljon ripeämpää kuin 2008-2009 kriisissä. BRK:n tarjoamaa hätärahoitusta ei ole tarvittu kun keskuspankki ostaa jopa BB-luokan yritysvelkakirjoja jälkimarkkinoilta rajoittamattomalla osto-ohjelmallaan. Muuten kypsässä kunnossa olevat firmat kuten ikonen Ford Motor voivat saada halpaa rahoitusta ilman sitoutumista BRK:n sanelemiin kalliisiin ehtoihin.
On selvää, että nykytilanteessa poliittiset toimet pitkittävät kuplaa. Järjestelmä pysyy kasassa niin kauan kuin usko dollariin säilyy. Mielenkiintoista onkin nähdä, kestääkö Buffett ylilikvidiin tilansa ylläpitoa niin pitkään kuin markkina pysyy irrationaalisena.
Buffettin ostot ovat alkaneet
https://www.youtube.com/watch?v=LODAbQqbWEs
https://www.youtube.com/watch?v=4xrQ1p1CKBE
Berkshire Hathawayn salkku
Salkun sisältö löytyy mm.
https://www.cnbc.com/berkshire-hathaway-portfolio/
Applen osuus alkaa olla melko suuri. Eipä ihme, onhan Applen kurssi noussut n. 180% puolessatoista vuodessa.
Apple on tosiaan iso posa jo
Kurssinousu on tosiaan turvottanut posan hyvin isoksi. Turhankin minusta. Kun kyse on sijoitusyhtiöstä. Ei tuo Applekaan mikään vuorenvarma sijoitus ole. Muiden tavallisten liiketoimintariskien ohella on mm. aivan mahdollista, että se joutuu Kiinan ja Yhdysvaltojen valtapolitiikan pelinappulaksi.
Trumpiahan ärsyttää jo nyt, että Apple tekee paljon laitteitaan Kiinassa. Kuvitellaan, että Apple Trumpia miellyttääkseen tekisi jonkun varomattoman eleen, vaikka tukisi symbolisesti Hongkongin vapausliikettä (mikä olisikin moraalisesti oikein). Kiina raivostuisi tavalla, jota Applen johto ei osannut odottaa. Applen kaikki liiketoiminta Kiinassa kiellettäisiin, ja suurvaltakiistan jatkuessa vielä tuotantolaitokset kansallistettaisiin. Ja sitä rataa.
Ei ehkä todennäköinen skenario, muttei taatusti mahdoton. Ja siinä tilanteessa olisi Warren Buffetilla sormi suussa, kun sadan miljardin positio sulaa silmissä, etkä voi tehdä asialle enää mitään. Aivan kuten kävi hänen lentoyhtiöilleen koronan marssiessa tupaan. Hajauttamalla tällaisia riskejä hallitaan, ei millään muulla.
Apple ja Berkshire Hathaway
Yli 40% osuus olisi minulle liikaa. Riski on suuri, olipa kuinka hyvä yhtiö tahansa. Jos lasken yhteen oman suoran Apple-omistukseni ja 43% Berkshire Hathawaysta, on Apple minullakin suurin sijoitus Koneen kanssa, kummankin osuus on kuitenkin vain 9% salkusta. Minulla tuo 10% on jonkinlainen raja, ei mielellään yli sen yksikään yhtiö.
Samalla linjalla
Olen kaventanut joitakin kovasti nousseita osakkeita, vaikka yhtiöt ovat olleet loistavia. Mutta hinnatkin ovat olleet todella rapeat, joten riskinhallinnan kannalta olen hiukan höylännyt. Vaarallista ahneutta on monta sorttia, yksi niistä liika keskittäminen. Se kun johtaa herkästi myös omiin tyhmiin virheisiin, kun rytinät ennen pitkää osuvat kohdalla yleensä markkinoilla tai sen yhden yhtiön kohdalla.
Mestarin mahdollinen vastaisku
Picasso saattaa olla aloittamassa maalausta:
https://www.marketscreener.com/news/Buffett-s-Berkshire-Hathaway-reduces-share-count-suggesting-possible-buybacks--30907430/?countview=0
Make much sense
Jos oma yhtiö on halpa kuten Buffet antaa ymmärtää, eikä muuta hyvää ostettavaa löydy, niin miksei sitten ostelisi omaansa.
Lisää uusi kommentti