Avautuva Japani

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Portti edo-kauden linnaan Tokiossa on auki.

Japani sivuutetaan meillä usein sijoittajien keskuudessa pysähtyneenä taloutena. Minusta tämä ei pidä paikkaansa koska Aben johtama hallitus on viimeinkin saamassa vauhtia talousreformeihin.

  • Rahaa painetaan keskuspankin toimesta enemmän kuin missään muualla on koskaan tehty. Nyt näyttää siltä että inflaatiokin alkaa vähitellen nousta. Männä viikolla vaateketju Uniqlo ilmoitti nostavansa hintoja 5% mainiten kallistuneet raaka-aineet ja heikon jenin.
  • Myös palkoissa näyttää olevan nousupainetta. Monet yritykset kertovat että voisivat palkata lisää väkeä, mutta työvoimaa ei ole saatavana vanhenevassa Japanissa. Abe onkin kertonut uusista helpotuksista maahanmuutossa. Korkeastikoulutetut ulkomaalaiset saavat entistä helpommin työluvan. Kolmen vuoden jälkeen työ- ja oleskelulupa muuttuu pysyväksi ja koskee myös perhettä. 
  • Myös toiseen Japanin ikuisuusongelmaan eli naisten työllisyyteen on tartuttu. Lasten päivähoito aiotaan vihdoin järjestää kunnolla, jotta naiset saataisiin töihin. Hallitus on ilmaissut toiveensa että naisia palkattaisiin enemmän vaativiin tehtäviin - ja Japanissa suuryritykset usein noudattavat hallituksen toiveita.
  • Kansantuote nousi ensimmäisen kvartaalin aikana 1.6%, eli 6.7% vuosivauhtia. Edes liikevaihtoveron nosto viidestä kahdeksaan prosenttiin ei näytä tuottavan kuin tilapäisen notkahduksen kulutukseen. Tämä on hyvä, sillä lisäverotuloja kaivataan, onhan valtionvelka jo kvadriljoona jeniä. Ensi vuonna liikevaihtovero nousee suunnitelmien mukaan kymmeneen prosenttiin. Veroremontti on vielä kesken, sillä pääministeri Abe on myös indikoinut että yritysveroa pitäisi laskea korkealta 30% nykytasolta.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä että Aben johtaman Japanin hallitus on dynaamisin kaikista suurista talouksista. Olemmeko todistamassa toista suurta avautumista joka vetää vertoja jopa 1868 vuoden Meiji restauraatioon?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.