Autoritaarisella hallinnolla on perusteltu paikkansa

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Merkittävä osa Eurooppalaisesta valtio-opista ja sen käsitteistä on ensimmäisen kerran esitetty kirkkaasti ja loogisesti Thomas Hobbesin kirjassa Leviathan.

Tuolla kirjalla on muiden asioiden muassa eräs merkittävä viesti juuri tähän päivään. Demokratia on viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana antanut sijaa yksinvaltiudelle tai oligarkialle muun muassa Venäjällä, Hong-Kongissa ja Kiinassa. Ja myös Euroopassa keskustellaan oikeusvaltiokäsitteen yhteydessä terveestä tuomio-, toimeenpano-, lainsäädäntö- ja media- vallan välisestä vallanjaosta. Thomas Hobbesilla on tähän paljon sanottavaa. Hän puolustaa asiallisin argumentein Venäjää, Kiinaa, Unkaria ja kaikkia muita maita, jotka keskittävät valtaa hallitsijalle.

Thomas Hobbes osoittaa, että jos yhteiskuntaan osallistuvat ihmiset tyypillisimmin tavoittelevat omaa etua ja kilpailevat rajoitetuista resursseista ja asemasta, niin autoritaarinen vallan keskittäminen yhdelle henkilölle on oikein ja paras hallintotapa.

Voidaan tietenkin kysyä onko Hobbesin ihmiskuva oikea. Parempi olisi kysyä missä tilanteissa Hobbesin ihmiskuva on oikea. Ihmisestä tulee nimittäin itsekäs silloin kun:

 • perustarpeet ovat uhattuna
 • hän uskoo muiden olevan itsekkäitä ja korruptoituneita taistelijoita asemasta, vallasta ja rahasta
 • jos tuloerot ja menstyksen mahdollisuudet ovat suuret niin kansalaiset alkavat tavoitella rahaa ja menestystä niin innokkaasti että ystävyys ja lähimmäisyys jäävät takaa-alalle
 • jos kansalaiset on kasvatettu kilpailuhenkisiksi ilman että empatialla olisi ollut suurta sijaa

Hobbesin ihmiskuva lähestyy oikeata kaikissa tämän tyyppisissä tilanteissa. Hobbes on osoittanut että yksinvaltius on oikea hallitusmuoto silloin, kun egoisimista tulee kansalaisten välisen yhteiskunnallisen kanssakäymisen määrävä tekijä. Hän osoittaa että hallitsijan itsekkyys palvelee tämän tyyppisessä yhteiskunnassa kansalaisia paremmin kuin esimerkiksi demokratia tai oligarkia. Yksinvaltius ja vallan keskittäminen vahvalle johtajalle on silloin perusteltua.  

Hobbesin kirja, Leviathan tarjoaa muutaman havainnon Suomalaiselle yhteiskunnalle:

 • Suomessa ollaan ylpeitä korkeimman oikeuden riippumattomuudesta. Mutta kun tässä taannoin eräs korkeimman oikeuden presidenttimme käyttäytyi sopimattomasti niin jouduttiin rikkomaan tuomioistuimen ja poliittisen koneiston välinen vallanjako. Palattiin hakemaan se kuka tässä maassa viime kädessä erottaa ja nimittää korkeimman oikeuden tuomarit. Jonkun on oltava viime kädessä suvereenin päätösvallan hallitsija - Leviathan.   
 • Suomalainen media on riippumatonta poliittisesta koneistosta vai onko? Mediavaltaa käyttää Suomessa eduskunnalle alistettu ja eduskunnan hyväksymällä rahoituksella toimiva YLE ja eduskunnan määräämillä veroilla rankaistu eduskunnasta riippumaton media. Kyllä media tietää kenellä on suvereeni viimekätinen valta - Leviathan.

Viimeinen suvereeni valta ja vallankäyttäjä joudutaan hakemaan aina silloin kun tulee tosi paikka ja äärimmäinen kriisi. Ja tuo valta on kriisissä jakamaton. Sen on Thomas Hobbes osoittanut.

 

Lisää tietoa:

Vastapaino: Thomas Hobbes / Leviathan

 

Youtube:

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.