Attendo ja alan ongelmat

Käyttäjän J.Vahe kuva

Noin 10 vuotta sitten seurasin Attendon ”vanhainkodin” rakentamista pikkupaikkakunnalla.

Attendo oli  palveluntuottajaksi valittu isoilla lupauksilla, joita pienemmät eivät olleet ymmärtäneet tehdä, mutta siihen se sitten paljolti jäikin.

Rakennustöitä Attendon puolella hallinnoi lähinnä iäkäs terveydenhoidon maisteri, joka ei rakentamisesta mitään ymmärtänyt. Tuloksena oli talo, joka oli hyvinkin monella tavalla huonosti suunniteltu ja jonka rakenteelliset heikkoudet rasittivat vajaata henkilökuntaa.

Siinä yhteydessä aloin kovin ihmetellä Attendon toimintaideaa. Jo silloin – saati myöhemmin - toitotettiin yksityisen firman innovatiivisuutta, joustavuutta ja rationaalisuutta, jotka kaikki näyttivät kuitenkin olevan julkisella puolella paremmin hallinnassa. Nimenomaan Attendon toimintaan liittyi runsaasti pelkkää käsienlevittelyä.

Alkuinnostuksen laimennuttua alkuperäinen suomalainen koulutettu työväki lähti läiskimään sankoin joukoin ja tilalle otettiin jo silloin Timo Soinin nyt ylistämiä filippiiniläisiä heikolla kielitaidolla. Myöhemmistä vaiheista ei ole minulla käsitystä.

Attendo ei siis osoittanut mitään suuruuden ekonomiaa tai rationaalisuutta. Kun nämä jäivät pois, jäljelle jäi hyvin vähän kilpailukeinoja, jotka olivat siis vähäinen vähän koulutettu ja huonosti suomea osaava henkilökunta. Enintään tulosta voidaan parantaa pienentämällä ruoka-annoksia ja pitämällä vanhuksia pitkään samoissa vaipoissa, mihin henkilökuntapulakin pakottaa.

Näillä eväillä ei minun mielestäni synny kovin suuria voittoja tai kovin kestävää kilpailuetua. Tästä eteenpäin taitaa syntyä paremminkin oikeusjuttuja, joita toki olisi saanut nostaa jo paljon aikaisemmin esim. kuntien taholta.

Markkinatkin ovat asian viimein keksineet (ks. 3 v:n kurssi, 110 kruunusta 55:een) - vielä kun hallituskin saman huomaisi.

Kommentit

Comment: 

Minusta on kuitenkin hyvä että on hieman valinnanvapautta. Esimerkiksi vuokranantajamarkkinoilla toimii sekä julkisia toimijoita (kuten VVO ja seurakunnat) että yksityisiä vuokranantajia. Järjestelmä toimii paremmin kun jätetään jäljelle hieman yksiyistä tarjontaa:

  • yksityiset tarjoavat kohteita joita julkinene sektori ei toisi markkinoille (esimerkiksi meidän naapurissa on ollut tarjolla pieni 50 luvun omakotitalo, sellaista ei julkisen sektorin toimija pitäisi tarjolla)
  • yksityiset toimijat tarjoavat joskus edullisemmin kuin julkiset

Esimerkiksi VVO:n julkiset omistajatahot eivät maksa omaisuustuloveroa ja ne ovat siksi hieman (noin 10%) yksityisiä paremmassa asemassa. Yksityisiä vuokranantajia on mahdollista karsia hieman lisää esimerkiksi nostamalla yksityisten maksamaa omaisuustuloveroa tms. Valinnanvapaus tuo nimittäin aina epätasa-arvon. Jos on mistä valita niin jotkut valitsevat paremmin kuin toiset.  Huolimatta siitä että voi tulla kuvaamiasi ongelmia ja tasa-arvo kärsii, on minusta hyvä jättää jäljelle hieman yksityisomistusta ja tarjonnan rikkautta.

 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Viittaus (Vierailija (ei varmistettu) on Ti, 19/02/2019 - 11:22)

En usko, että Piksun ydintoimialueeseen kuuluu sen neuvominen, miten "vanhainkoteja" pitäisi rakentaa. Toivon, että vierailija uskoo, että tiedän rakennuttamisesta esim tuon perusteella https://www.piksu.net/artikkeli/uudisrakennus  jotain. Olen rakennuttanut sekä itselleni että as.oy:lle. Kuvan kohteessa selitin eläkeikää lähestyvälle terveydenhoidon maisterille mikä kaikki ko. rakennuksessa menee pieleen, meni pieleen ja rasitti henkilökuntaa suuresti. Koska kyseinen kohde tuli ko paikkakunnan ainoaksi "vanhainkodiksi", ei siinä kellään mitään valintaa ollut tai ole. Suomi on harvaanasuttu maa.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Vertauksesi vuokrausliiketoimintaan ei ole oikein osuvaa. Tilojen vuokraus on helpompaa hoitaa yksityisenä palveluna kuin vanhustenhoito. Tilojen vuokraaja voi lähteä muualle jos ei ole tuotteeseen tyytyväinen. Vanhus on usein hoitolaitoksensa armoilla eikä voi kävellä omin jaloin minnekään. Valinnanvapaus ei toimi.

Kunnan pitäisi valvoa hoidon tasoa mutta kunnan virkamies ei näe kaikkea kun ei ole itse vanhustenhoidon asiakas ja hoidokki. Omaiset voivat ja joutuvat valvomaan, mutta ei sekään ole mukavaa kun sitten saadaan noita hyvin perusteltuja oikeusjuttuja huonosta hoidosta.   Hankala juttu kaikenkaikkiaan.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

lähellä, sillä asiaa vahtivat ihmisoikeusjärjestöt TÄLTÄ osin tarkasti.

Comment: 

palvelu nyt sen kummempaa yksityiseen verrattuna? Julkiseen palveluun pääseminen kestää kuukausitolkulla ja ihan yhtä lailla sielläkin hoitovirheitä tehdään. Jos palkkataso on yksityisellä puolella parempi, niin miksi ihmeessä parhain hoitohenkilökunta tyytyisi huonompaan palkkaan?

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Lähde?

"Jos palkkataso on yksityisellä puolella parempi, niin miksi ihmeessä parhain hoitohenkilökunta tyytyisi huonompaan palkkaan?"

Asia on juuri päinvastoin, vastaavia on netti pullollaan  https://www.tehylehti.fi/fi/uutiset/palkat-yksityisissa-hoivakodeissa-ju...

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.