Asuntosijoittajan parhaat kaupungit - katso vertailu

Käyttäjän Pekka Väänänen kuva

Asuntosijoittajalle parhaat asuntosijoituskaupungit

Viime aikoinan on tulluut vastaan monia vertailuja parhaista asuntosijoituskaupungeista. Tämä onkin hyvä sillä sijoittajan on oleellista olla perillä kaupunkien kehityksesä ja asuntomarkkinoista.

Vertaaensin.fi -palvelun keräämän datan (vuoden 2018 tilastot) perusteella olemme vertailleet 23 suurimpaa kaupunkia (ei pk-seudun kehyskuntia) asuntosijoituskaupunkeina. 

Asuntosijoituskaupungit asukasluvun sekä neliöhintojen ja –vuokrien kehityksen perusteella

Oheisessa taulukossa on vertailtu asuntosijoituskaupunkeja väkiluvun, neliöhintojen sekä –vuokrien kehityksen perusteella. Vähemmän yllättäen suurimmat kaupungit ovat tämän vertailun piikkipaikoilla. Tarkoittaako tämä siis sitä, että suurimmat kasvukeskukset ovat parhaita asuntosijoituskaupunkeja?

Arvonnousumielessä on järkevää keskittyä kasvukeskuksiin pitkällä aikavälillä. Kääntöpuolena taas on kalliimmat hinnat ja sitä kautta pienemmät vuokratuotot.

Asuntosijoituskaupungit, joissa korkeimmat vuokrat suhteessa hintoihin

Oheinen vertailu listaa kaupungit sen mukaan missä vuokrat ovat korkeimmat suhteutettuna asuntojen velattomiin hintoihin. Käytännössä siis, missä kaupungissa on parhaat vuokratuotot.

Tässä vertailussa kasvukeskukset löytyvätkin sitten listan toisesta päästä, vähemmän yllättävää sekin. Korkeaa vuokratuottoa tavoitteleva sijoittaja kannattaa katsoa tätä tilastoa enemmän kuin arvonnousua hakeva. Paremman vuokratuoton kohteet saattavat sopia myös asuntosijoittajan alkuvaiheisiin, koska niihin pääsee kiinni pienemmällä rahamäärällä. 

Onko nyt sitten selvää, minne kannattaa sijoittaa? Ei. Jatketaan eteenpäin. Yhdistetään kaksi edellistä vertailua.

Kahden vertailun yhteenvedon perusteella parhaita asuntosijoituskaupunkeja ovat siis Rovaniemi, Jyväskylä ja Pori. Seinäjoki, Vaasa ja Kokkola ovat sitä vastoin heikoimmat.

Kannattaako kaupunkivertailuja uskoa?

Kannattaa olla tarkkana sen suhteen mistä näkökulmasta vertailut on tehty ja mitä asioita niissä on huomioitu ja mitä ei

Mitä vertailut eivät yleensä kerro?

  • kaupunkien alueellisista eroista
  • tulevaisuuden näkymistä
  • vuokrattavuudesta

Vertailuja kannattaa ilman muuta seurata, mutta itse olemme kuitenkin sijoittaneet sekä vertailun kolmeen parhaaseen sekä myös kolmeen heikoimpaan kaupunkiin ja itse asiassa olemme onnistuneet aika lailla yhtä hyvin kaikissa näissä kaupungeissa. Ja on aivan varmaa, että jokaisessa vertailun kaupungissa on menestyviä asuntosijoittajia, sekä ei-menestyviä.

Voisi todeta, että sinulle parasta asuntosijoituskaupunkia ei määrittele tilastot vaan sinä itse. Suurimpia määrittäviä tekijöitä ovat sijoitusstrategia sekä resurssit. Korkeaa vuokratuottoa tavoitteleva aktiivinen sijoittaja voi sijoittaa toiselle puolelle Suomea korkean vuokratuoton kohteisiin, kun taas kiireiselle ja turvallisuushakuiselle sijoittajalle paras kaupunki voi olla lähin suuri kasvukeskus.

Asuntosijoittamisessa onnistumisen kannalta tärkeimmässä roolissa on sijoittaja itse. Kyse on siitä, että tuntee hyvin alueen minne sijoittaa ja onnistuu löytämään siltä alueelta keskimääräistä parempia asuntodiilejä sekä sijoittamaan fiksusti velkavipua hyödyntämällä. Onnistuneita asuntosijoituksia voi tehdä missä vaan, epäonnistuneita myös.

Lue myös kirjoitus 10 hyvää syytä sijoittaa asuntoihin.

Pekka Väänänen on sijoittanut asuntoihin vuodesta 2012 asti ja toimii tällä hetkellä täysipäiväisesti asuntosijoittamisen parissa. Pekka kertoo kokemuksiaan, jakaa tietoaan ja antaa vinkkejä Asuntosalkunrakentaja.fi-sivustolla. Voit ladata sivustolta myös yli 50 sivuisen E-kirjan ilmaiseksi tai tutustua sijoitusasuntoihin asuntosijoittajien sisäpiirissä.

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.