Asuntomarkkinat ovat kääntyneet parempaan suuntaan (?)

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Markkinat ovat Suomen Kiinteistövälittäjien ennusteen mukaan kääntyneet parempaan suuntaan. Kevät tuo asuntokauppaan valoa ja kaikki mittarit ovat nyt SKVL:n mukaan selkeästi paremmat kuin kolme kuukautta sitten.

”Suora korrelaatio talouden kehitykseen ja pörssikursseihin on nähtävissä ja tuo nousua asuntokaupan kysyntään hitaamman vuodenvaihteen jälkeen”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Pääkaupunkiseutu ja Turun seutu ovat selkeimmät nousujohteiset paikkakunnat.  ”Vuodenaikojen välinen kysynnän vaihtelu kuuluu Suomen asuntomarkkinoihin ja on nähtävissä selvästi toteutuneissa kauppamäärissä”, jatkaa Mannerberg.

Pienempien paikkakuntien tilanne ei ole niin huono kuin kuvitellaan

Monet pienemmät kaupungit ympäri Suomea elävät positiivisessa vireessä. Laaja uudistuotanto on tuonut vipinää myös vanhojen asuntojen kauppaan ja erityisesti uudemmat talot ja asunnot ovat erittäin kysyttyjä. Taloissa, joissa suuret remontit ovat edessä, on luonnollisesti suurimmat hintapaineet alaspäin ja tämä on ehkä tullut monille ikääntyville myyjille yllätyksenä, kun suunnitellaan muuttoa esimerkiksi uusiin kerrostaloasuntoihin. Edellä mainituista seikoista huolimatta esimerkiksi paljon mediassa esiintyneessä Kainuussa on poikkeuksellisen positiivinen ennuste tulevasta keväästä.

Huonot vakuusarvot jarruttavat asuntokauppaa pienillä paikkakunnilla

Pankkien tiukka linja kiinteistöjen ja huoneistojen vakuusarvoihin pienemmillä paikkakunnilla heikentää selvästi ensiasunnon ostajien asemaa, kun käydään lainaneuvotteluja. Tämä johtaa usein siihen, että ainoaksi vaihtoehdoksi jää vuokra-asuminen, jolloin niiden kysyntä jatkaa nousuaan.

Omakoti- ja rivitalojen kysyntä jatkuu ennallaan

Rivitalojen kysyntä jatkaa nousuaan. Erityisesti kasvukeskusten läheisyydessä kysyntä on selvästi noussut. Hintakehitystä jarruttaa se, että iso osa rivitalokannasta on 70-80-luvulla rakennettua ja niissä lähestyvien remonttien kustannukset estävät keskihintojen nousun. Uudemmissa rivitaloissa odotetaan hintojen loivaa nousua. Omakotitalojen keskihintakehityksen nousupiikin odotetaan taittuvan. Esimerkiksi sähkön siirtohinnan voimakkaat korotukset alkavat näkyä suorasähkölämmitteisten talojen hinnoissa. Omakotitaloissa on kaikilla alueilla selvästi nousevaa kysyntää uudemmista keskikoon taloista kasvukeskusten tuntumassa. 67 % välittäjistä uskoo siihen, että omakotitalojen kysyntä nousee tai pysyy ennallaan. Kevät ja kesä ovat myös rivi-, pari- ja omakotitalojen vilkkainta kaupankäyntiaikaa.

Vuokra-asuntojen kysyntä jatkaa loivaa nousua

Vuokra-asuntojen kysynnässä odotetaan edelleen loivaa nousua. Markkinoilla on lisääntynyt tarjonta ja sen myötä vuokramarkkinoilla syntyy kilpailua hyväkuntoisten uudempien asuntojen ja vanhempien edullisten kohteiden välillä. Keskimääräisen vuokratason odotetaan jatkavan loivaa tasaista nousuaan kysynnän kasvun mukana.

Vuoden 2019 loma-asuntomarkkinaennuste

”Vuoden 2018 hienot kesäsäät näkyvä nyt selvästi loma-asuntokaupassa”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Kysyntä on herännyt aiemmin kuin normaali vuosina. Nuoremmilla ostajilla matkustaminen kilpailee vahvasti kotimaan lomailun kanssa ja heikentää omalta osaltaan ostajien määrää. Toisaalta ympäristöajattelu nostaa seuraavina vuosina kotimaan lomailuvaihtoehtoja.

Savo ja Pohjois-Karjala nostaa jälleen suosiotaan

Keskimäärin loma-asuntojen kysynnän odotetaan nousevan loivasti tai pysyvän ennallaan. Savo ja Pohjois-Karjala ovat selvässä nousussa. 100 % välittäjistä uskoo, että kysyntä paranee tai pysyy ennallaan alueella.

Perinteiset mökkialueet rannikolla kasvukeskusten lähistöillä ovat edelleen suosittuja. Erityisesti etelä- ja lounaisrannikko sekä Savo ja Pohjois-Karjala ovat suosittuja.

Lautamökit kelpaavat vain lähinnä hyvän tontin etsijöille. Kysyntää hyvin varustelluista.

Mökin ostaja on erittäin valikoiva. Lautamökki tai mummonmökki sisämaassa ei tällä hetkellä ole ostajien kiinnostuksen kohteena. Jätevesilain määräysten astuminen voimaan loppuvuonna lisää ostajien halua hankkia valmiiksi varusteltuja mökkejä. Tämä mahdollistaa luonnollisesti ostajille loistavia tilaisuuksia hintatason laskiessa kysynnän puuttuessa. Hyvin varusteltujen, halutuilla alueilla sijaitsevien mökkien hinnoissa on näkyvissä loivaa nousua tai ennallaan pysymistä hyvän kysynnän mukana.

Vanhemmat huonompikuntoiset mökit hyvissä sijainneissa ovat ostajille vaihtoehtoja, jos etsitään hyvää tonttia uudelle rakennukselle.

 

Lisää tietoa:  Suomen kiinteistövälittäjien ennnuste

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.