Asuntokauppa on hiljentynyt 34%, kauppahintoihin ei vielä vaikutusta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Asuntokauppojen kappalemäärät ovat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan romahtaneet huhtikuussa 34% verrattuna viime vuoden huhtikuuhun. Kerrostaloasuntojen kauppa hiljeni 37%, rivitalojen 32% ja omakotitalojen 29%.

Hinnat ovat kutenkin Tilastokeskuksen mukaan toistaiseksi pitäneet. Asuntokauppojen hinnat ovat kehittyneet kutakuinkin entiseen malliin. Asuntojen hintataso on kestänyt parhaiten siellä, missä kauppa kävi parhaiten jo ennen Korona kriisiä  (Kuva oikealla). Hintataso saattaa kuitenkin seurata viiveellä kauppamääriä ja saattaa olla että Koronan vaikutus näkyy vasta kesällä. 

Pankkien myöntämien uusien asuntolainojen kokonaismäärä on laskenut saman verran kuin asuntojen myynti. Pankit ovat korvanneet mentettyä liiketoimintaa markkinoimalla joustoja takaisinmaksuaikoihin. Asuntolainoja onkin Suomen Pankin mukaan neuvoteltu uudelleen normaalin 1Mrd€ sijasta 6Mrd€ verran kuukaudessa. Maksuaikajoustot ovat olleet tervetullut helpotus Koronan takia lomautetuille.

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Itse uskon, että laskevat kyllä ajan kanssa, koska tämän koronahölmöilyn taloudelliset tuhovaikutuksetkin purevat viiveellä. Ei se 90-luvun alun romahduskaan ihan yhdessä yössä muistaakseni tapahtunut.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.