Asioista sopimisen vaikeus on ratkaistavissa oleva ongelma

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Asioista sopiminen ja varsinkin kaikkia hyödyttäviin ratkaisuihin pääseminen on vaikeaa. Erityisen vaikeaa on päästä hyviin ratkaisuihin kun tavoitellaan poliittisia ratkaisuja, työmarkkinaratkaisuja ja toisinaan se on vaikeaa myös yritysten sisällä. Vaikeuksilla on yksi yhteinen piirre - poteroihinsa kaivautuvat sovitteluun haluttomat osapuolet. Ja jos sitten päädytään ratkaisuun, niin tuo ratkaisu tapahtuu vahvimman ehdoilla, eikä vahvimman etu ole aina kokonaisuuden etu. 

Poteroihinsa kaivautumista voi kuitenkin tehokkaasti ehkäistä. Usein mielipiteisiinsä fiksautuneet ovat niitä joille maksetaan siitä, että he tiukasti fiksautuvat ajamaan tietyn ryhmän etua. He ovat lobbareita. Heihin kannattaa suhtautua kuin mainosmiehiin. Ja jokainenhan meistä tietää mieten mainosmiehiin kannattaa suhtautua. Yhteiskunnan tulisi vetää tukensa lobbaajilta ja suosia sen sijaan riippumatonta mediaa, perustutkijoita ja virkamiehiä - niitäkin meillä on onneksi vielä jäljellä.

Yhteiskunta voi suojautua maksetuilta "asantuntija" mielipiteitä (lobbaamiselta):

 • Riippumattoman perustutkimuksen järjestäminen on positiivista toimintaa joka tuottaa puolueettomia asiantuntijoita.
 • Riippumatonta mediaa olisi mahdollista auttaa esimerkiksi avaamalla YLE:n sisätö riippumattoman median vapaaseen käyttöön. YLE:n sisällön avaaminen parantaisi sisällön saatavuutta ja rikastaisi keskustelua. 
 • Jotkin puolueet ja/tai niiden taustayhdistykset ovat saaneet lobbareilta rahallista tukea. Tämän tyyppinen tuki pitäisi kieltää. Suomessa ei saisi olla mahdollista ostaa eduskuntason poliitikkoja.
 • Ministeriön virkamiehillä tulee olla poliitikot ohittava kasvoton kanava julkisuuteen. Tällainen kanava on tietääkseni vain valtionvarainministeriön virkamiehillä.
 • Monet lobbarit saavat yhteiskunnalta tukea.
  • Ammattiliittojen jäsenmaksut peritään palkasta ja siitä saa veroedun
  • Yritysten edunvalvontaa tehdään "rekisteröidyn yhdistyksen" verhon takana piilossa ilman että riippumaton media näkee mihin nuo yhdistykset suorittavat rahallista lobbaamista.
  • Monet edunvalvojat ovat 20% veroetua nauttivia "yleishyödyllisiä yhdistyksiä". 

Lobbareiden yhteiskunnallista rahallista tukemista pitäisi vähentää. Lobbaamisesta on kuitenkin myös haittaa.

Onko maksettujen mielipiteiden levittäminen paheksuttavaa? No ei sen enempää kuin mainoksista. Joskus mainoksista saa hyödyllistä tietoa. Samalla tavalla lobbaritkin tuottavat joskus hyvää tietoa. Mutta yhteiskunnan ei kannata tukea maksettujen mielipiteiden tuottamista. Kyllä noille maksetuille mielipiteille löytyy maksaja muualtakin - siksi niitä lobbareita Suomessa on kun niille on maksaja löytynyt.

Aiheenvalinta "sopimisen vaikeus" on tapahtunut Martti Hetemäen innoittamana. Kiitos hänelle siitä.

Kuvan lähde:  Freepick

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.