Arbitraasi – mikä se on?

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Buffett kertoi Berkshire Hathawayn vuoden 1988 sijoittajakirjeessä, että yhtiö oli tehnyt noin 78 miljoonan dollarin arbitraasivoitot sijoituksilla, joiden arvo oli 147 miljoonaa dollaria. Eli tuottoprosentiksi tulee rapsakat +53 prosenttia. Buffett totesikin, että sekä dollarimääräinen että pääomantuottoprosentti oli epätavallisen suuri.

Mutta mikä on arbitraasi?

Vedonlyöntiesimerkki

Yksinkertaistaen arbitraasi tarkoittaa sitä, että ”sijoittaja tekee voittoa tapahtuipa, mitä tahansa”. Vedonlyönnin kautta tätä on helppo ajatella.

Oletetaan, että Suomi ja Ruotsi ovat jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa ja että Veikkaus tarjoaa pelikohdetta, missä Ruotsin mestaruuden kohdalla kerroin olisi 2,10. Eli 10 euron vedolla (ja Ruotsin voittaessa mestaruuden) voittaisi 21 euroa.

Samaan aikaan olisit työpaikassa, missä on paljon ruotsalaisia, joiden kanssa voisi kehitellä kaverivedon 1:1 suhteella eli kerroin olisi 2,00.

Nyt voisit tehdä seuraavasti:

 • työpaikalla: 100 euroa Suomen puolesta (kerroin 2,00, voittomahdollisuus 200 eur)
 • Veikkausen pelissä: 95,25 euroa Ruotsin puolesta (kerroin 2,10, voittomahdollisuus 200 eur)

Yhteensä peleihin menisi 195,25 euroa ja molemmissa tapauksissa voittaisit 200 euroa. Tasapeliä ei voi tulla, sillä peli pelattaisiin ratkaisuun asti. Eli kävi miten tahansa, niin voittosi olisi 4,75 euroa.

Teoriassa tekisit voittoa riskittä, vaikka tässä esimerkissä vastapuoliriski on tilanteessa, missä Suomen voittaessa, ruotsalaisten maksuhalukkuus voi olla heikkoa.

Sijoitusmaailman arbitraasit

Useilla osakkeilla käydään kauppaa eri pörsseissä. Esimerkiksi Telian tai Nordean osakkeella voi tehdä kauppaa sekä Helsingissä että Tukholmassa. Mikäli Telian osake on Helsingissä halvempi (esim. 4,05 euroa) kuin Tukholmassa (euroissa 4,10 euroa), niin sijoittajan kannattaa ostaa Teliaa Helsingissä ja myydä sitä Tukholmassa. Tilannetta kannattaa hyödyntää niin kauan, kuin hintaero pysyy kulujen jälkeen voitollisena.

Harmi vain, että nykyaikainen elektroninen ja rajat ylittävä kaupankäynti tasoittaa pörssissä olevat arbitraasitilanteet lähes reaaliaikaisesti pois. Mitä enemmän Teliaa ostetaan Helsingissä, niin sitä varmemmin osakkeen hinta nousee täällä. Vastaavasti, mitä enemmän Teliaa myydään Tukholmassa, niin sitä varmemmin hinta laskee siellä.

Yritysjärjestelyt

Buffett:n tilanteessa arbitraasi liittyi yritysjärjestelyihin. Hän oli analysoinut ostajan ja ostettavan yrityksen tilanteen ja todennut, että arvoa syntyy yhdistymisen myötä. Esimerkiksi niin, että ostettavan yhtiön osake muuttuu osakemuunnoksen kautta paljon arvokkaammaksi ostajan osakkeeksi.

Buffett kertoo, että näissä yritysjärjestelyissä pitääkin kysyä:

 1. Kuinka todennäköisesti lupaava tilanne aidosti menee maaliin asti?
 2. Kuinka kauan tähän menee?
 3. Millä todennäköisyydellä jotain vielä parempaa tapahtuu – esimerkiksi kilpaileva tarjous?
 4. Mitä tapahtuu, jos yritysjärjestely raukeaa jostain syystä?

Amer Sportsin kohdalla julkisuuteen tuli syyskuussa 2019 tietoa, että yhtiö oli ”kiinnostuksen kohteena” ja ostohinta voisi olla 40 euroa. Osake pomppasikin 28 – 29 eurosta noin 34 – 35 euroon. Myöhemmin joulukuussa ostotarjouksesta tietoa tuli lisää ja hinta nousi noin 38,5 euroon.

Hinta ei noussut suoraan 40 euroon, sillä markkinoilla oli pientä pelkoa siitä, että josko yritysjärjestely jostain syystä raukeaa esimerkiksi kilpailuviranomaisten vastustukseen tms.

Sijoittajat pohtivatkin em. 4-kohdan kysymyslistaa ja osa päätti luopua osakkeistaan 38 – 39 euron hinnalla. He olivat saattaneet ostaa osaketta 27 eurolla tai halvemmalla, jolloin viimeisten senttien hakeminen ei heille ollut tärkeää. Tärkeää oli turvata saatu tuotto.

Tässä onkin hyvä muistaa, että marras-joulukuussa 2018 markkinat olivat laskeneet -15 prosentin luokkaa. Jos ostotarjous olisi tuolloin peruuntunut, niin osakkeen arvo olisi tipahtanut aluksi syyskuun tasolle noin 28 euroon ja ehkä tästäkin vielä muun markkinan -10 – 15 prosentin verran arviolta noin 24 – 25 euroon.

Mikäli sijoittaja piti ostotarjouksen toteutumista täysin 100 prosenttisen varmana, niin hänen kannatti ostaa 38,50 euron osakkeita niin paljon kuin hän vain pystyi. Hän saisi noin +3,9 prosentin tuoton 3 – 4 kuukauden sijoitukselleen. Mutta, koska mikään ei ole 100 prosentin varmaa, niin taustalla oli pelko, että jos jotain yllättävää tapahtuu, niin hinta tippuu karkeasti laskien noin -35 prosenttia.

Näin oikeastaan kävi Baswaren ostotarjouksen kohdalla, kun tilanne raukesi. Osake kävi noin 40 eurossa ja laski sieltä sitten noin -40…-45 prosenttia noin 23 euroon.

Riskejä

Edellä olikin jo mainittu arbitraasitilanteisiin liittyviä riskejä eli vastapuoliriski sekä se, että tilanne raukeaa.

Osakemarkkinoiden arbitraasitilanteen hyödyntäminen vaatii samanaikaista ostoa ja myyntiä. Muutoin sijoittaja ottaa markkinariskiä siitä, että arbitraasitilanne raukeaa toista transaktiota syöttäessä. Hinta tai tarjouskirjassa oleva määrä voivat muuttua.

Yhteenveto

Mitä tehokkaammat markkinat ovat, sitä varmemmin arbitraasitilanteet ovat varsin lyhytikäisiä. Yksityissijoittajan on käytännössä mahdoton hyödyntää näitä tilanteita. Ilmaisia lounaita harvemmin on tarjolla. Sen takia kulunut vitsikin kuuluukin, että maassa olevaa 5 euroa ei kannata nostaa, sillä ”se ei ole siellä”. Tehokkaiden markkinoiden tapaan joku muu ehtii viedä setelin nenän edestä.

Vaikka periaatteessa arbitraasi tarkoittaa sitä, että voit tehdä rahaa ilman riskiä, niin tilanteisiin liittyy kuitenkin aina jonkin verran riskiä. Yritysjärjestelytilanteissa osakkeella voidaan käydä kauppaa selvästi alle tarjoushinnan, joka kieltämättä houkuttelee ostamaan osaketta. Mutta, jos tilanne raukeaa, niin tappioita voi tulla helposti kymmeniä prosentteja, kuten Baswaren tilanteessa kävi.

Lisää arbitraasista mm Wikipediassa (englanniksi): https://en.wikipedia.org/wiki/Arbitrage

Buffett:n vuoden 1988 sijoittajakirje


Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu Talousmentor.com blogissa:
https://talousmentor.com/2019/04/04/arbitraasi-mika-se-on/

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.