Aloita säästäminen - Mitä aiemmin, sen parempi

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aina, elämäntilanteesta tai iästä riippumatta, sitä ei varmasti kukaan voi kiistää. Kuten niin monessa muussakin lajissa, on säästämisessä ehdottomasti vaikeinta sen aloittaminen. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitsisi olla.

Ehdottomasti helpoin tapa oppia säästämään on aloittaa mahdollisimman nuorena. Kun jo lapsesta saakka opettelee laittamaan pienen osan viikko- tai kuukausirahastaan talteen, jää ajattelumalli tavaksi, ja sitä on helppo soveltaa koko loppuelämän ajan. Aluksi tärkeää ei niinkään ole säästöön jäävän summan suuruus, vaan enemmänkin tavan omaksuminen. Monet alan ammattilaiset ja talousvalmentajat kannustavatkin vanhempia tämän tyyliseen “talouskasvattamiseen”, sillä tavan kuin tavan oppii helpommin, mitä nuorempana aloittaa harjoittelemisen.

Ja mitä tulee nuorena aloittamiseen, säästämään ryhtyminen mahdollisimman aikaisin on kannattavaa myös toisesta näkökulmasta – mitä useampia vuosia ehdit kartuttaa säästöjä, sitä enemmän kertyy rahaa pahan päivän varalle. Yksinkertaista, ja ehkä jopa päivänselvää, mutta totisinta totta.

Säästäminen, ja erityisesti eläkesäästäminen onkin päivänpolttava aihe. Totuus on, että suhteellisen harva tällä hetkellä työelämässä oleva uskoo lakisääteisen eläkkeen riittävän toivottavan elämäntyylin ylläpitämiseen eläkepäivillä. Näin ollen yhdeksi harvoista vaihtoehdoista tulevaisuuden turvaamiseksi jää omatoiminen säästäminen. Kenenkään ei varmasti käy kieltäminen, etteikö olisi mukavaa elellä eläkepäiviään sen kummemmin toimeentuloa miettimättä.

Erilaisia tapoja säästää löytyy lukemattomia. On mahdollista tehdä suurempia kertasijoituksia, tai vaihtoehtoisesti säästää voi omaan taloudelliseen tilanteeseen sopivasti kuukausittain. Sijoituskohteet ja riskitason voi valita omien mieltymysten mukaisesti. Jos itseltä ei löydy aiheeseen tarvittavaa tietämystä tai kiinnostusta, on aina mahdollista turvautua alan ammattilaisen apuun. Jopa niille, joille säästäminen tuntuu haastavalta, eikä tuloista osan käyttämättä jättäminen tule luonnostaan, on asia tehty nykyään äärettömän helpoksi: automatisoimalla kuukausittaisen säästösumman tulee säästäneeksi ikään kuin huomaamattaan.

Tulevaisuuden turvaamisen lisäksi meistä kaikista on varmasti mukavaa, että on hieman extra-rahaa käytettävänä taskun pohjalla. Tälle rahalle varmasti löytyy yhtä monta käyttötapaa kuin löytyy säästäjiäkin. Yhdelle mieluisin käyttötapa saattaa olla viimeisimmän muodin shoppaileminen Zalandolla tai Asoksella, siinä missä toinen ehkä haluaa kokeilla rahojen tuplaamista pelaamalla pelejä, kuten Kolikkopelit. Jos on vaikeaa keksiä miten itse kuluttaisi ylimääräiset pennosensa, ne voi aina myös lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, jollekin, joka ehkä tarvitsee niitä enemmän.

Jos säästämisen aloittaminen on kuitenkin nuorempana jäänyt, ei syytä huoleen. Kuten moneen muuhunkin asiaan elämässä, pätee tähänkin vanha klisee: parempi myöhään kun ei milloinkaan. Mikset alottaisi jo tänään jollakin pienellä ja arkisella tavalla: tupakka-askin ostamisen sijaan laittaisitkin siihen käytettävät eurot talteen? Rahan säästämisen ohella tulisit huomaamattasi säästäneeksi myös terveyttäsi ja ympäristöä.

 

Kuvan lähde: PxHere

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.