Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
Alibaba: riskinen, mutta halpa superkonserni
Alibaballa ei vielä syytä hermoiluun - vai?
Yrityksiin ja sijoittamiseen yleensä kohdistuu aina monenlaisia uhkia. Suuyhtiöillä on aina vihaajansa erinäisistä, joskus aika painavistakin syistä.
Monopoliasemaan tai ainakin liki sellaiseen kammenneet teknojätit saivat virkavallan niskaansa niin länsimaissa kuin Kiinassa. Nettikauppiaasta monialakonserniksi versonut Alibaba joutui tutkintaan monopoliasemansa väärinkäytöstä.
Syyte ei ole aivan aiheeton, vaikka Kiinan lait ovat tässä suhteessa kapeat ja karkeat. Alibaba kieltää asiakkaitaan kauppaamasta tuotteitaan muilla sivustoilla tai heidät suljetaan ulos.
Samaa kampitustaktiikkaa harrastavat muutkin kiinalaiset teknojätit, kuten myös länsimaisssa. Alibaban vyyhti on kuitenkin laajempi.
Kiinan viranomaiset vaativat Alibaban rahoitussegmenttiä palaamaan juurilleen eli luopumaan uusista palveluistaan, kuten kuluttajaluotoista. Vasta äsken Kiina esti kyseisen yhtiön osan Ant Groupin massiivisen osakeannin ja pörssilistautumisen.
Alibaban tilannetta hankaloittaa sen taustojen epävarmuus. Kiinaa hallitsevaa kommunistista puoluetta hermostuttavat valtaviksi turvonneet superkonsernit, joista Alibaba on painavin.
Niillä on tärkeä rooli taloudessa, mutta aivan kuten lännessä yhtiöiden pelätään kasvaneen liiankin mahtaviksi. Ei huoli tuulesta temmattu olekaan, riippuen toki näkökulmasta. Mutta ainakin Kiinan autoritaarisen hallinnon.
Onko kohteena Jack Ma?
Monopoliaseman väärinkäytösten ehkäisyä omistajan ei vielä kannata suuresti murehtia. Alibaba ei siihen kaadu, vaikka päätökset varmasti jossain määrin rassaavat ainakin tulevia monista lähteistä kertyviä tuottoja.
Alibaba on erittäin kannattava kasvuyhtiö, marginaaleiltaan toista luokkaa kuin vaikka verrokkinsa Amazon. Se tuskin oleellisesti muuttuu, mutta kasvua virkavalta ainakin saattaa kyetä nipistämään.
Vaikeampi kysymys kuuluu, onko viranomaisten tavoitteena Alibaban pääomistajan, Kiinan tunnetuimman yrittäjän Jack Man armoton kurinpalautus. Pääkuvassa sormea heristävä Ma on arvostellut avoimesti kotimaansa järjestystä.
Se on dynamiitilla leikkimistä, varsinkin hänen asemassaan. Monet kiinalaiset mahtiasemaan yltäneet ovat päätyneet vankilaan julkisilla oppositioasenteillaan, jopa puolue-eliittiin kuuluneet.
Kiinassa hallitus voi tehdä lähtökohtaisesti mitä huvittaa. Oikeusjärjestelmä ei sille aseta mitään esteitä. Kiinan aina itseriittoisemmalla johtajalla Xi Jingpingillä on enemmän valtaa kuin kenelläkään maailmanhistoriassa.
Puoluekin tarvitsee talouskasvua
Rajoitteena toimivat vain hallituksen laskelmat. Puhdas mielivalta Alibabaa tai muita yhtiöitä kohtaan loisi voimakasta epäluottamusta Kiinaan taloudellisena toimintaympäristönä.
Se haittaisi kommunistipuolueelle elintärkeää talouskasvun ylläpitämistä. Ilman sitä järjestelmää uhkaa hajonneen Neuvostoliito kohtalo – mikä on Pekingin vallan kammareissa tarkkaan tiedostettu.
Se suojelee Alibabaa ja muitakin vastaavia yhtiöitä silkalta ryöstelyltä ja muulta sikailulta, jota Kremlin sisäpiiri harrastaa Venäjällä. Kiina on talouspoliittisilta taidoiltaan aivan eri tasoa kuin Vladimir Putin hännystelijöineen.
Mutta varpaidensa polkemista ei hallitus missään muodossa varmasti suvaitse. Hongkongin itsenäisen aseman ja vapautta vaativan kansanliikkeen väkivaltainen nujertaminen sen tylysti todistaa. Taiwaniakin Kiina on taas uhkaillut avoimesti.
Joten suuryhtiöt miljardööreineen voivat saada vastaansa mitä vain tilanteen sitä vaatiessa. Kiina ei ole koskaan häikäillyt edes kansalaistensa joukkosurmia. Tianamenin verilöylyssä hallituksen joukot tappoivat jopa tuhansia mielenosoittajia.
Kiinan hallitus osoitti armottomuutensa 30 vuotta sitten Tianamenissa
Ei vielä syytä hermoiluun
Tämä ei tarkoita, että Alibabasta olisi silti tullut pommiosake. Luultavasti skismat tasaantuvat, tosin se riippunee paljon Jack Masta.
Alibaban osake kuitenkin on saanut kylmää kyytiä. Yhtiö itse ei sitä hätkähdä, päinvastoin se tuplasi omien osakkeidensa osto-ohjelman kymmeneen miljardiin dollariin.
Eipä kannata panikoida tässä kohtaa sijoittajankaan. Vaikka uusi sääntely ja mahdollinen kovempi kurmuutus varjostavat näkymää.
Riskejä ei pidä koskaan vähätellä, varsinkaan Kiinan kaltaisen totalitaristisen valtion iskiessä niskaan. Mutta riski on jo vankasti sisällä Alibaban hinnassa.
Turskaankin täytyy aina varautua, mutta fundamenttien puolesta Alibaba on nyt todella halpa ja riskin ja tuoton suhde siten kohdallaan.
Hyvää uutta vuotta!
Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista. Alibaba on Pörssihaukan suositusyhtiö.
https://porssihaukka.fi/sijoituskohteet/monen-sortin-pommeja/
Kommentit
mistä
Moi,
Mistä tätä voi ostaa? ja millä valuutalla?
Voi ostaa
Dansken kautta löytyy Hongkongin pörssistä. Lisäksi ADR:nä löytyy nysestä ja saksasta.
Lisää uusi kommentti