Alhaiseen syntyvyyteen on yksinkertaiset toimivat korjauskeinot

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomessa syntyy yhtä naista kohden alle 1,5 lasta.

Asia olisi korjattavissa eikä korjaaminen vaadi edes rahaa valtion budjetista. Eläkkeemme riippuvat tulevista sukupolvista ja olisi täysin perusteltavissa että lapsien määrä vaikuttaa tulevan eläkkeen suuruuteen esimerkiksi 10% / lapsi. 

Olisiko tämä oikeudenmukaista kun kaikki eivät voi saada lapsia? Muutos voi olla kivulias, mutta järkevät tavat hyväksytään aikaa myöden ja niitä aletaan pitää oikeudenmukaisuutena. Lapsiluvun vaikutus eläkkeeseen olisi eräs tällainen järkevä toimintatapa.  Monilla meistä ei ole edellytyksiä korkeakouluopintoihin ja se johtaa yleensä pienempään palkkatasoon. Se on samanlainen eriarvoistava, mutta järkevä toimintatapa johon olemme tottuneet.

Toinen mahdollinen korjaava operaatio olisi jos vanhemmat saisivat vaaleissa äänestää alaikäisten huollettavien lapsiensa puolesta. Tämä korjaisi automaattisesti voimasuhteita niin että lapsiperheiden asiat tulisivat huomioon otetuiksi. 

Muutaman tuhannen euron välitlön rahallinen palkkio syntyvästä lapsesta olisi merkittävä kannustin monelle. Kyllä rahalla on merkitystä jos palkkio on välitön. Tämä ei ole kyllä mikään ilmainen keino, ja palkkiolla voisi olla myös haittavaikutuksia. Mutta toimiva keino tämäkin on. Palkkion koolla voidaan tarvittaessa säätää suomalaisten hedelmällisyystasoa. 

On olemassa myös monia pieniä asioita joilla voi jossain määrin vaikuttaa hedelmällisyyteen:

  • Lyhyemmät koulutusajat johtaisivat siihen että perheet perustetaan aiemmin ja lapsiakin tulee silloin enemmän
  • Väljempi yhteiskuntarakenne antaa tilaa lapsille ja helpottaa perheen rakentamista. Kaupunkien keskusta-alueet ovat yleensä vähälapsisia eikä se johdu pelkästään siitä että siellä asuu varttuneempaa väkeä. Myös nuoret perheet hankkivat vähemmän lapsia jos seinät ovat lähellä.

Näillä pienillä asioilla ei kenties korjata koko ongelmaa, mutta kyllä niilläkin voidaan saavuttaa jotain.

Kaikenkaikkiaan hedelmällisyyden korjaaminen olisi mahdollista sitten kun on tahtoa. Yhteiskunnan arvot korjaantuvat kyllä sitten perästäpäin jos yllä mainittuilla kovemmilla keinoilla korjataan ensin itse ongelma. Arvot ja oikeudenmukaisuus asettuvat aikanaan järkevien toimintatapojen taakse. Mutta ensin täytyy alkaa toimia järkevästi.

 

Kommentit

Comment: 

Itselläni on kolme lasta. Perhettäni pidetään näinä aikoina suorastaan suurperheenä. Kaikki perhealennukset ja vastaavat koskevat yleensä maksimissaan nelihenkistä perhettä.

Lapsia on tehty aina taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta. Suuret ikäluokat syntyivät sodan jälkeen hataralta tuntuvan rauhan ensimmäisinä vuosina epävakaaseen talouteen. Mielestäni on turha etsiä syitä lapsiluvun vähenemiseen yksinomaan taloudelliselta puolelta. Vaikka on toki silläkin vaikutusta.

Kulttuuri on muuttunut. Nykyään pitää olla ikinuori, matkustella, syödä hienoa ruokaa ja litkiä lattea hipsterikuppilassa, käydä pumppaamassa itelleen piukeat pakarat kuntosalilla, ostaa hienot salivaatteet ja seurata muotia ylipäätään, kokea unohtumattomia elämyksiä. Unohtumattomuus varmistetaan ottamalla paljon kuvia, joista iso osa levitellään muille sosiaalisessa mediassa. Eletään vaikka velaksi, että päästään someen leveilemään. Pitää elää kasvavan kaupungin sykkeessä keskellä kaikkea upeeta, että pääsee artistien keikoille tai helposti matkalle minne vaan maailmaan. Siellä asuminen on kallista ja kämpän vaihtaminen isompaan hankalaa.. kun sitä kulutusvelkaakin jo on. Lapset on kalliita ja ne vie aikaa omilta harrastuksilta. Siinä hipsterikuppilassa käymisenkin hinta moninkertaistuu, kun lapset on vaatimassa mehun ja pullan, eikä niille muodikas vihersmoothie kelpaa. Somekuvat lapsista ei oikein ole seksikkäitä ja eksoottisen elämyksekkäitä. Jos ostat itsellesi jotain uutta kivaa, niin lapsellekin pitää jotain hommata. Lapset jarruttaa opiskelua, uraputkea ja ennenkaikkea elämyksiä. Ne tekee elämästä kalliimpaa.

Katsokaa mainoksia. Jos mainokseen liittyy elämykset, niin harvoin niissä lapsia näkee. Mainosmaailman mahtavimmat superelämykset on varattu lähinnä nuorille ja kauniille sinkuille. Mainostajan toki kannattaa näin tehdäkin. Sinkuilla tai pariskunnilla on varaa törsätä ylellisiin tuotteisiin ja elämyksiin. Lapsiperheissä se koetaan törsäyksenä.

Lapsen kasvattamiselta vaaditaan näinä päivinä paljon. Onnettomuuksien ja vaikkapa pedofiilien pelko on kohtuutonta. Ne harvat lapsiin kohdistuvat mainokset perustuu isolta osalta pelkoon. Vanhemmille myydään lasten turvallisuutta, terveyttä ja kehitystä. Ei seksikästä eikä hauskaa. Ennen vanhemmat nakkasivat minut veljeni kanssa pihalle. Perään ei liikoja katsottu. Ja kyllähän sitä vaikka mitä tehtiin, josta ei äidille ole kerrottu vieläkään. Monesti isovanhemmat olivat lähellä tai kyläyhteisö avitteli tarvittaessa. Eipä juurikaan enää. Nyt vanhempien itsensä pitää olla koko ajan lapsia vahtimassa. Jos lapsi ei pysy näköetäisyydellä, niin olet huono vanhempi. Eikä lasta saa istuttaa sisällä ruudunkaan ääressä. Lapset vie aikaa enemmän kuin entisaikaan.

Vasta oli lehdissä juttua kuinka vastuu koulunkäynnistä on valunut osaksi vanhempien vastuulle. Koulunkäynti on muuttunut. Lapsilta vaaditaan enemmän omia valintoja, itsearviointeja ja suunnitelmallisuutta. Vanhin kakruni seiskaluokkalaisena vasta suunnitteli oman tavoitteensa ja "opetuspolkunsa" matematiikan oppimiseen. Vanhempien opastuksella tietenkin. Kaikilta tämä ei onnistu. Koluja käyneiden ja lapsiinsa panostavien vanhempien lapset menestyvät koulussa. Matalasti koulutettujen ja esim. vuorotyössä käyvien lapset menestyy huonommin. Nykyinen työelämä vaatii jatkuvaa uudelleenoppimista ja lisäkoulutusta. Ja ohessa pitäisi vielä valvoa lasten koulunkäyntiä ja pyörittää muuta arkea. Kännykkä piippaa. Wilma piukuttaa vähintään kymmenen viestiä viikossa lasta kohti. Lapset tuo vaikka minkälaista lankettia täytettäväksi tai katsottavaksi koulusta. Vanhempien on osallistuttava vanhempieniltoihin, luokkaretkitalkoisiin, lasten kehityskeskusteluihin sekä sekalaisiin juhliin ja teemapäiviin. Olet huono vanhempi, jos sinua ei siellä näy. Tässä kehityksessä mieluusti ottaisin askeleen takapakkia. Aikuisia pakotetaan osallistumaan liikaakin. Tämä on varsin rasittavaa eritoten mikäli lapsia on enemmän kuin yksi.

Syvempääkin syyllistämistä alkaa olla ilmassa. Lapsettomuus on ekoteko ja sitä rataa. On kuulemma tyhmää tehdä lapsia tähän saastuvaan ja tuhotuvaan maailmaan. Ennen yhteisö tyrkki nuorisoa pariutumaan. Nyt naimisiin menon tai lasten tekemisen kysely koetaan röyhkeäksi ja tahdittomaksi. Sikäli poikamiesveron palauttaminen tai korotetut eläkemaksut voisi olla kannustin lapsen hakkimiseen. Saataisiin menetettyä painostusmomenttia takaisin.

Paljon on siis hankaluuksia lapsiperheen elossa. Isänä olen kuitenkin kasvanut ja kehittynyt joka tasolla ihmisenä ja aikuisena. Yhteiskuntaa ja tulevaisuutta katsoo entistä laajemmasta näkökulmasta. Olen iloinen, että lapset tuovat elämään kasvua ja muutosta, eikä elämä junnaa raiteillaan. Perheen perustaminen tarvitsisi PR-kampanjan, jossa kerrotaan niistä hyvistäkin puolista. Media tuo liikaakin esille lapsiperheen karumpaa arkea.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.