Alhainen korkotaso jähmettää yhteiskunnan dynaamisuutta

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Alhaisella korkotasolla on välittömiä positiivisia vaikutuksia

 • Yritysten rahoitus halpenee, voitot kasvavat ja investointeihin riittää rahaa
 • Ihmiset ostavat halvemman rahoituksen turvin asuntoja, rakentaminen piriristyy ja kestokulutushyödykkeet menevät kaupaksi ja kulutus ja bruttokansantuote lisääntyvät
 • Julkinen sektori saa halpaa rahoitusta ja pääsee myymään omistuksiaan ja voi näiden tulovirtojen turvin lisätä julkisen sektorin kulutusta ja osuutta kansantaloudesta

Negatiivisia vaikutuksia tulee vuosien viiveellä

 • Asuntojen, kiinteistöjen ja tonttien hinnat nousevat tasolle, jossa sijoituksen tuotto riittää kattamaan entisen 3% lainakoron sijasta noin 1% koron.
 • Kiinteän omaisuuden hintojen nousu aiheuttaa sen että palkalla on vaikea hankkia kiinteää omaisuutta. Yhteiskuntakierto tyrehtyy ja syntyy omistava rälssi. Kiinteä omaisuus menee perintönä.  Ja kun henkilötason yhteiskuntakierto hidastuu niin myös yhteiskunnan kehitys hidastuu.
 • Kaikenlaisten huonosti tuottavien pitkäikäisten investointien (tunnin juna, Tallinna tunneli, ydinvoimalaitos....) rakentaminen muuttuu järkeäväksi kun rahaa voidaan sitoa kohteeseen lähes nollakorolla ja määräämättömäksi ajaksi.  Investoinnit kohdistuvat huonosti ja hitaasti vaikuttaviin kohteisiin. Huonoja investointeja tekevät kaikki: yritykset, valtiot ja yksityishenkilöt. Yhteiskunnan kehitys hidastuu vastaavasti. 

Lyhytaikaiset positiiviset vaikutukset pienenevät ja lakkaavat vähitellen

 • Kaikkialla on huonosti tuottavia kehnoja investointeja: julkisella sektorilla, yrityksissä, ja yksityishenkilöillä. Korkojen nostaminen aiheuttaisi konkurssiaallon ja muuttuu vähitellen poliittisesti mahdottomaksi.
 • Yhteiskunnan dynaamisyys heikkenee ja BKT kasvu hidastuu.  
 • Kiinteistö-, metsä- ja asunto- rahastojen arvot paisuvat kun rahastot pääsevät kirjaamaan omaisuuksien arvoja ylöspäin. Tämä kehitys kuitenkin loppuu silloin kun korkotaso ei enää voi laskea ja hinnat saavuttavat sen seurauksena muutaman vuoden kuluttua lakipisteensä. Siinä tilanteessa ollaan nyt tai aivan kohta.

Olemme pysähtyneisyyden kierteessä

Kumpi on ensin, alhainen talouskasvu ja alhainen yhteiskunnan dynaamisuus vaiko alhainen korkotaso?  Kumpi on syy ja kumpi seuraus. Voi olla että alhainen korkotaso on enemmän seurausta poliittisten päätösten aiheuttamasta alhaisesta yhteiskuntadynamiikasta. Mutta tässä yllä on myös perusteita sille miksi myös alhainen korkotaso aiheuttaa alhaista yhteiskuntadynamiikkaa. Ja me olemme kierteessä jossa alhainen yhteiskuntadynamiikka johtaa alhaiseen korkotasoon ja se vuorostaan entistä pienempään yhteiskuntadynamiikkaan ja se taas entistä alhaisempaan korkotasoon.  Olemme jähmettymässä pysähtyneisyyden kierteeseen.  

 

Kuvan lähde: wikipedia jääkuutio

Kommentit

Comment: 

Olisi pitänyt minusta painottaa artikkelissa yhtä tärkeänä tekijänä sitä että yhteiskunnan huonot säännöt johtavat alhaiseen yhteiskuntadynamiikkaan ja se taas johtaa alhaiseen korkotasoon. Kyllä alhainen korkotasokin aiheuttaa yhteiskuntadynamiikan pienenemistä, niin kuin artikkelissa sanotaan, mutta tuota toista suuntaa pitäisi kuitenkin aina pitää esillä. Syytä ongelmiin ei saa sysätä johonkin matemaattiseen suureeseen kuten korkotasoon. Primäärinen syy löytyy aina peililstä.  

Yhteiskunnassa voi olla huonot säännöt jotka hidastavat kehitystä, pienentävät investointien tuottoja ja tehokkuutta:

 • Tehokkaimpia yksilöitä rangaistaan muita suuremmilla veroilla (esim. progressiivinen verotus).
 • Palkat ja työehdot määrätään keskusjohtoisesti eikä sovita yrityksen ja sen työntekijöiden välillä.
 • Yritystukia jaellaan virkamiesten mieltymysten ja hakijoiden innokkuuden mukaan erityisti niille yrityksille jotka eivät pysty tuottamaan lisäarvoa ympäristölleen. (Yritystukia pitäisi maksaa korkeintaan niille joiden liikevaihto kasvaa ja jotka tuottavat voittoa. Niillä on hyvä johto joka pystyy rakentamaan uusia työpaikkoja.) 
 • Lapsia ei arvosteta tulevina eläkkeenmaksajina. Eläkkeet määräytyvät muilla perusteilla kuin lapsiluvun perusteella.
 • Yksilöiltä riistetään heidän mahdollisuutensa menestyä ja saavuttaa (rahallista) etua.
 • ....

Huonot säännöt johtavat siihen, että yritysten tulokset ja investointikyky heikkenevät. Yksilöiden halu yrittää pienenee ja loppujen lopuksi yhteiskunnan kehitys hidastuu. Ja kun yhteiskunnan kehitys hidastuu niin samassa suhteessa pienee myös se korko jonka investointeihin sidotuista pääomista pystyy maksamaan. Korkotaso on loppujen lopuksi mittari sille miten nopeasti yhteiskunta kehittyy ja uusiutuu.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.