Aasiassa merkittävimmät talouskasvun lähteet

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Viiden miljardin ihmiset markkinat, riittävä syntyvyys ja kehityskelpoiset taloudet tulevat tuottamaan suurimman osan maapallon talouskasvusta seuraavina vuosikymmeninä. Aasian vaikutus kaikkien talouteen ja muuhun elämään tulee kasvamaan tätä myötä, halusimme sitä tai emme. Aasian lisäksi toinen taloukasvun lähde on viime vuosikymmeninä ollut Piilaakso, joka on tuottanut merkittävän määrän innovaatioita.

 

Talouskasvun voi jakaa kahteen osaan eli työmarkkinoilla olevien henkilöiden määrään ja tuottavuuskasvuun. Euroopassa työikäinen väestö pienenee seuraavien vuosikymmenien aikana eikä Pohjois-Amerikassa kasvua ei ole tiedossa. Etelä-Amerikassa työikäisten kasvua on tiedossa, mutta ei merkittävää sellaista verrattuna Aasiaan tai Afrikkaan. On helppo todeta, että työikäisen väestön kasvun ajurit ovat Aasiassa ja Afrikassa. Tämä väistämättä näkyy tulevaisuuden talouskasvussa ympäri maailmaa. Tuottavuuskasvua Aasiakin jakautuu lähes kahtia jossa työikäisten kasvusta eivät nauti Kiinan, Japanin, Thaimaan ja Koreoiden muodostama nelikko muiden maiden kasvattaessa työikäistä väestöään.

 

Lähtötilanne on merkittävä taustatekijä tuottavuuskasvussa. Korkean tuottavuuden maissa on vaikeampi nostaa nykytasoa kuin matalan. Tämä on itsestäänselvää, mutta ansaitsee maininnan. Lähtötilanne on heikompi Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Näistä on vaikea uskoa kahden ensimmäisen toimivan tuottavuuskasvun lähteinä länsimaissa tai Aasiassa. Sen sijaan Aasian merkittävästä tuottavuuskasvusta on todisteita. Maanosassa panostetaan sekä infrastruktuurin parantamiseen että teknologiseen kehitykseen. Siellä tehdään massiivisia ponnistuksia maiden välisten kaupan esteiden, kuten huonojen väylien parantamiseen. Näistä ensimmäisten esimerkkeinä voidaan mainita mm. Shanghain ja Teheranin välinen rautatierahdille keskitetty väylä sekä eteläisen Kiinan Kunmingista Singaporeen menevä nopeiden rautatieyhteyksien verkko. Teknologisesta kehityksestä esimerkkinä voi pitää Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin etumatkaa 5G-verkoissa. Yhdysvallat ovat jäämässä jälkeen puhumattakaan Euroopan maista. Mainittakoon vielä Aasian suurin ongelma eli laajamittainen korruptio verrattuna länsimaihin. Näen sen maanosan suurimpana ongelmana eikä sitä pidä vähätellä.

 

Yhdysvallat ja Eurooppa keskittyvät nykypäivänä lähinnä rahanjakamiseen tuottavuuskasvun aikaansaamisen sijaan. Niiden ongelmien ratkaisuun käytetään keskuspankkirahaa, vaikka se lykkää ongelmien ratkaisemista. Keskuspankit eivät voi painaa työpaikkoja tai teknologista kehitystä vaan niihin tarvitaan muita toimia. Rahanpainaminen on tapa jakaa varallisuutta, mutta se ei luo uutta. Pikemminkin se tuhoaa pitkän aikavälin talouskasvua, vaikka siitä on iloa lyhyellä aikavälillä. Teoriassa painettu raha voisi mennä järkeviin investointikohteisiin, mutta näin ei ole käynyt ainakaan länsimaissa. Uutta infraa ei ole järkevästi rakennettu. Pikemminkin päinvastoin. Tuskinpa näin käy EU:n 750 miljardille eurolle, vaikka siihen uskotaan rahanjakajien mielessä tai ainakin pohjolan perukoilla. Länsimaista Yhdysvallat vielä pärjäävät uusien innovaatioiden luomisessa ja etenkin niiden kaupallistamisessa. Samaa ei voi sanoa EU:sta. Itse en pysty luettelemaan kovin montaa Euroopassa viime vuosina tuotettua innovaatiota joka olisi täällä ensimmäisenä kaupallistettu. Pystytkö sinä? Tämä kehitys tulee jatkumaan Euroopan osalta samanlaisena vielä pitkään.

 

Euroopan nykytilanne ei ole huono mikäli katsoo sitä maailmankaupan näkökulmasta. Euroopan osuus vähän aikaa sitten oli 38%:ia maailmankaupasta, kun Aasian osuus oli 34%:ia ja Pohjois-Amerikan osuus vain 14%:ia. Jälkimmäisin on vähemmän riippuvainen maailmankaupasta. Jos katsotaan tämän kolmikon välistä kaupankäyntiä niin tilanne on erilainen Aasian ja Euroopan välinen kauppa on 1600 miljardia dollaria, Aasian ja Pohjoisamerikan 1400 miljardia ja jälkimmäisen sekä Euroopan välinen kauppa on 1100 miljardia. Ero maailmankaupan ja kolmikon välisen kaupankäynnin ero tulee siitä, että Euroopan ja Aasian sisäiset kaupankäynnin ovat merkittävä osa niiden arvosta maailmankaupassa. Tämä ei taas päde Pohjois-Amerikkaan mikä johtuu siitä ettei Yhdysvaltojen sisäistä kaupankäyntiä lasketa maailmankauppaan. Euroopan osuus maailmankaupasta perustuu siihen, että maanosan sisäinen kauppa muodostaa noin 70%:ia koko sen osuudesta maailmankaupasta. Aasiankin sisäinen kauppa näkyy sen luvuissa. Euroopalla on paremmat mahdollisuudet käydä Aasian kanssa jatkossa kauppaa kuin Yhdysvalloilla jo vain maantieteellisistä syistä. Tätä etua ei voi vähätellä. Euroopalla on jatkossa mahdollisuudet hyötyä Aasian talouskasvusta Yhdysvaltoja enemmän. Tämä vaatii laadukkaita vientituotteita.

 

Suurin hyötyjä Aasian talouskasvusta on maanosa itse. Suomalaisenkin sijoittajan kannattaa suunnata katseensa sinne. Tämän voi tehdä sijoittamalla suomalaisiin yrityksiin, joilla on merkittävä osa liiketoimintaa Aasiassa kuten Koneella, laittamalla rahansa ETF-rahastoihin, joiden pääpaino on Aasiassa tai suoraan joko Aasiassa tai muualla listattuihin aasialaisyrityksiin. Näistä ja muista vaihtoehdoista voi jokainen itse ottaa lisää selvää.

 

Lähteitä:

www.populationpyramid.net

https://www.youtube.com/watch?v=26hucWzf6a4&t=1098s

 

Toivotan samalla hyvää joulua!

 

- Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.