5 G

Käyttäjän J.Vahe kuva

Vain muutaman G:n tähden

Tälle kirjoitukselle olisi mahdollista saada paljon pätevämpiä kirjoittajia, mutta kun sellaista ei ole kuulunut, niin kokeilen nyt sitten itse.

Tuossa aiemmassa kirjoituksessani olen osoittanut, että toimiminen teknisen kehityksen etulinjassa on usein hyvinkin epätaloudellista. Usein on yrityksiä ollut liikaakin, mutta 5 g:n osalta näin ei tosiaankaan voi sanoa.

Yhdysvalloissa eräät yritykset kehittelivät 5g:tä, mutta lopettivat. Siten verkkopäätoimittajan roolissa tällä hetkellä maailmanlaajuisesti on kolme yritystä.

On tietysti täysin mahdollista, että mikäli Mr. Trump onnistuu saamaan joksikin viikoksi sovun aikaan Kiinan kanssa, Huawei osoittautuukin hänen mielestään jälleen ”turvalliseksi” yhtiöksi. On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi brittien ja Saksan tiedustelupäälliköt varoittavat Huaweista varmaankin aivan ilman Trumpin apua.

Kun katsoo kahta muuta, pohjoismaista verkkotoimittajaa, niin molemmat ovat esim. Ciscoon nähden kovin pieniä. Ciscon markkina-arvo on 200 miljardia dollaria, kun Nokialla se on noin 20 ja Ericssonilla vajaa 30 mrd. euroa.

Ericssonin vahvuutena voi mainita, että sillä on esineiden internetissä (IoT) yrityksiä alustallaan yli 4500 ja kasvu kovaa. Tämä on paljon realistisempi tilanne kuin se, että Suomessa esineiden internetiin on yritetty tunkea kaikenlaisia yrityksiä, esimerkiksi nosturivalmistajia Cargotecia ja Konecranesia. Voisi ajatella, että operaattoreiden laitetoimittajalla on enemmän tekemistä internetin kanssa kuin jollain nosturikonepajalla. 

Myös Ericssonin kassatilanne on kunnossa. Nokiasta oletetaan (OP), että se jättää osingot maksamatta ainakin koko ensi vuoden. Oletus on realistinen, koska tuskin osinkojen maksua olisi lopetettu aivan pienen paussin takia. Paluu osingonmaksajaksi 2021 edellyttäisi päinvastoin sitä, että kassavirta saataisiin kuntoon, mikä sekin on epävarman huomisen hallussa.

Nokiassa olisi kannattanut lukea Siilasmaan ”muistelmia” sillä silmällä, että Ollilan ajan huonosta raportoinnista olisi päästy eroon. Näin ei ole selvästikään tapahtunut. Lisäksi Siilasmaan olisi kannattanut itsekin lukea, mitä haamukirjoittaja on saanut aikaiseksi – tämä on usein meidän haamukirjoittajien päänsärkynä.

Kahden pohjoismaisen verkkovalmistajan tilanteesta sanoisin, että vakavissa ongelmissa aiemmin ollut Ericsson on tällä hetkellä vahvempi, mutta toisaalta Nokian heikkous voi kiinnostaa ostajaa. Esim. Ciscolle Nokia olisi pelkkä suupala. Wallenbergit tuskin myyvät Ericssonia ihan ensi hätään – tai edes toisella tai kolmannella hädällä.

Huaweita lukuunottamatta omistan tekstissä mainittujen yritysten osakkeita.

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Noiden mainitsemasi kolmen suuren 5G toimittajan (Huawei, Nokia, Ericsson) joukkoon ovat kovasti pyrkimässä:

Luullakseni ainakin ZTE:llä on takanaan todellisia 5G pilotti verkkotoimituksia. Nämä haastajat ovat operaattoreiden ja valtioiden kannalta tervetulleita. Luovat jonkinlaista aidon kilpailun henkeä ja estävät sitä että dominoivat toimittajat pääsisivät hinnoittelemaan tuotteensa aivan mielivaltaisesti.

USA (Cisco ?) on ostamassa 5G tekniikan osaajayritystä

Se keneltä ostetaan ei ole pelkkää laitteiden hinta laatu suhdetta ja toimituskykyä. Kyse on teollisuuspolittiikasta ja puolustuspolitiikasta. USA:lla ei ole omaa 5G tekniikkaa ja mielestäni asiat ovat juuri niin kuin sanot:

  • On todennäköistä, niin kuin sanot, että amerikkalaiset haluavat ostaa Nokian tai Ericssonin (tai Samsungin) 5G access tekniikan osaksi Cisco:n runkoverkkoa. Nämä keskustelut ovat varmasti käynnissä. Cisco toimittaa tällä hetkellä runkoverkon ja jos siihen liitetään 5G access tekniikka niin paletti on Ciscon kannalta valmis. Samalla varmistuu amerikan tietoliikenneverkon säilyminen puolustuspoliittisesti turvallisissa käsissä. Neuvottelujen tuloksesta ei voi olla varma vaikka amerikkalaisilla on kova tarve onnistua. 
  • Jos amerikkalaisten neuvottelut 5G verkkolaitetoimittajan ostamiseksi epäonnistuvat niin saattaapi olla että amerikkalaiset ostavat Nokian ja Ericssonin ohella myös hieman Samsung tekniikkaa, vaikka se olisi vähän kalliimpaa. Sillä tavalla voidaan ylläpitää tervettä markkinaa. Mutta en usko että tähän päädytään. USA tarvitsee kipeästi oman 5G tekniikan ja kyllä ne ostavat jonkun 5G tekniikan osaajan markkinoilta ja tekevät siitä amerikkalaisen yrityksen tai liittävät sen amerikkalaisen yrityksen (cisco?) osaksi.  Tämä on ainakin minun arvaukseni.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.