4Q2017 EPS laskelmat

Käyttäjän mikko kuva

Piksuun on muutaman vuoden ajan kerätty OMXH yritysten tunnuslukuja. Tunnusluvut kerätään suoraan yritysten osavuosikatsauksista, jolloin muiden lukuja keräävien tahojen oikeudet eivät rajoita lukujen käyttöä Piksussa.

Vuoden 2017 neljännen vuosineljänneksen luvut on nyt pääosin kerätty ja osa kerätyistä luvuista on nähtävillä Piksun Analyysit/OMXHEX/EPS estimaatit sivulla. Kustakin osakkeesta esitetään 3 tietoa:

1. EPS Laskelma
Sisältää kerättyjä EPS arvoja raportoiduilta vuosineljänneksiltä ja estimoituja tulevien vuosineljännesten EPS arvoja. Tulevat EPS arvot on asetettu siten, että ne nykyhetkeen diskontattuna yhteensä vastaavat yrityksen arvoa. Tulevaisuuden EPS arvot ovat siis arvoja, joita "markkinat odottavat".

Citycon

Joillekin osakkeille, kuten Cityconille, laskevakin tuloskehitys riittää perustelemaan nykyisen pörssikurssin.

 

Vastaavasti toisille osakkeille, kuten Cargotecille "markkinat vaativat" nousevaa tuloskehitystä.

Cargotec

 

2. E/P (Earnings per Price)
Tässä osiossa esitetään kaksi vaihtoehtoista tapaa laskea tulostuotto E/P toteutuneista EPS arvoista. Tulostuotto on P/E luvun käänteisluku. Esimerkiksi Cityconille on saatu korkea tuottoprosentti 8.2% seuraavasti: "tuore mediaani EPS" on 0.04€, joka vastaa vuositasolla 0.16€, joka kurssiin 1.960€ suhteutettuna E/P% = 8.2%. Tämä vastaa P/E lukuna 100/8.2 =~12.3.

3. Osinkoennusteet
Tässä osinkoennusteet lasketaan tulevien vuosien EPS arvoista olettamalla osingon suuruudeksi suunnilleen sama prosenttiosuus EPSistä, kuin viimevuosilta maksetuissa osingoissa on ollut. Esimerkiksi Cargotecille saadaan näin kuluvan vuoden tuloksesta keväällä 2019 maksettavaksi osingoksi sama 1.05€ osinko, jota se suunnittelee maksavansa tänä keväänä viimevuoden tuloksesta.

Artikkeli: 
LiiteKoko
Image icon Citycon51.72 KB
Image icon Cargotec46.01 KB

Kommentit

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Kiitos, Mikko, tuosta saa saman käsityksen, jota olen sijoituskurssillani tuonut esiin, kun käsittelen hinnoittelua esimerkkien kautta. Cargotec on minusta varsin hintava osake reippaasti yli 20 P/E-luvulla ja alle 2% osingolla. Kyseessähän ei ole historiallisesti mikään varsinainen kasvuyhtiö, ja oman kokemukseni mukaan tällaiset trendit eivät hevin muutu - vaikka yhtiöllä nyt hyvin koko lailla menee. Muttei se edelleenkään kasvuyhtiöltä vaikuta, eivätkä edes ennusteet sen puolesta juuri puhu.

Päinvastoin Cargotec on klassinen syklinen, joka niiaa taas suhdanteen heiketessä. Korkeasuhdanteessa näistä silti maksetaan kovia hintoja. Olen kurssilaisille sanonut, etten tähän hintaan Cargoteciin koskisi, koska odotukset ovat pettäneet ennenkin, ja suhdanteet eivät kestä mittaansa enempää. Toisaalta olen sanonut, että voin olla väärässäkin, mutta tämä on mallitapaus osakkeesta, jota tarkastelen historian kriteereillä. Kun ei ole kunnon kasvutarinaa takana niin aika optimistista odottaa sellaista tulevaisuudelta. Kauniita tarinoitahan näissä ympyröissä riittää.

Comment: 

On se osinko hiukan yli 2% muttei sitä voi ruusuisena pitää, kun osinkohistoria on kehityksen osalta aika vaatimaton tai jopa lattea. Sama osinko napsui jo 10 v sitten.

https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/osingot/osinkohistoria.jsp?klid=1906

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Mikon laskelmien perusteella pyörittämässäni osasalkussa on nyt seuraava tilanne:

  • Salkussa on eniten Nordeaa
  • Neste, jota oli runsaasti, on nyt myyty voitolla. Pois sai lähteä myös Telia, josta tuli pieni tappio. 
  • Salkussa on pienempiä määriä sellasia kuten Finnair, Fiskars, Outokumpu, Suomen Hoivatilat ja Technopolis

Olen vältellyt vähemmän vaihdettuja pienempiä yrityksiä. Niidenkin joukossa näyttäisi olevan helmiä, mutta en ole siltikään niihin tarttunut. Myös isompien yritysten joukossa on Mikon laskelmien perusteella muutamia aliarvostettuja ja vähemmälle huomiolle jääneitä.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.