​​​​​​​Brittien tuska - brexit käy ennustetun kalliiksi

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Ennen Britannian EU-kansanäänestystä kampanjat julistivat jyrkästi ristiriitaisia väitteitä brexitin seurauksista. Eroa ajaneet puhkuivat kaikkea mahdollista riemua, mikä EU:sta irtoamisen jälkeen odottaisi. He vakuuttivat Britannian voittavan erossa taloudellisesti, koska jäsenmaksut säästyisivät, ja suuri ja mahtava Britannia kyllä saisi EU:n yhteismarkkinan tilalle parempia kauppasopimuksia.

Vasta valtaan noussut, jyrkkää nationalismia kannattava ja EU:ta vihaava Donald Trump lupaili samaa, vaikka EU oli Britannian ylivoimaisesti tärkein kauppakumppani. Sille oli vaikea keksiä korvaajaa jo maantieteen, väestöpohjan ja talouden koon vuoksi. Mutta nationalistisessa huumassa kaikki kääntyi mahdolliseksi – puheissa.

Talouden asiantuntijat varoittivat kautta linjan, että riippumatta äänestäjien poliittisista mieltymyseroista ja tavoitteista yksi olisi varmaa: erosta seuraava epävarmuus rassaisi pahasti Britannian taloutta. Täsmälleen samaa puhuin itsekin toistuvasti.

Britannia oli pärjännyt erittäin hyvin EU:n osana, koska tarjolla oli valtava markkina-alue ja jo kielensä puolesta houkutteleva maa investoinneille. Ero muuttaisi tilanteen oleellisesti, riippuen tietysti myös korvaavan sopimuksen sisällöstä ja prosessin kivuliaisuudesta.

Sotkuisesta tiestäkin varoitettiin, koska siitä joutuivat päättämään keskenään niin vahvasti eriseuraiset toimijat niin EU:ssa kuin Britanniassa. Brexitistien lupaamat vaivattomat järjestelyt uusine uljaine sopimuksineen olivat alusta asti utopiaa ja propagandaa.

Ja siitä väistämättä seurannut epävarmuus on pahinta myrkkyä taloudelle. Investoinnit ovat mahdottomia ilman riittävää tietoa kustannuksista ja tuotannon reunaehdoista. Ilman sopimusta tullimaksut, alihankintojen saatavuus ja sääntelyn asettamat rajoitteet pysyivät hämärän peitossa.

Kukaan täyspäinen ei lähde investoimaan sellaisissa oloissa, varsinkin jos keskeinen markkina-alue on EU – kuten isolla osalla Britannian suurta ja pienempääkin teollisuutta tilanne on. Se on ollut keskeinen osa maan vetovoimaa yritysten silmin. Britannia jos mikä edusti EU:n taloudellisia etuja jäsenmaan kannalta.

Bloombergin julkaisemat Britannian tuoreet tilastot kertovat karusti kehityksen olleen juuri sen, mistä varoitettiin. Investoinnit ovat pudonneet tasaisesti kansanäänestyksen jälkeen vajoten jo miinukselle. Ja koska investoinnit ovat talouskasvun moottori, on koko kansantalouden vauhti hyytynyt, vaikka reippaasti kansanäänestyksen jälkeen halventunut punta on tarjonnut viennille vetoapua.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-11/u-k-economy-wilts-as-brexit-jitters-hit-business-investment?srnd=premium-europe

Britannian ja tietysti muunkin Euroopan kannalta surkeaa on, että eron ehdot ovat yhä täysin sumun peitossa. Pääministeri Theresa Mayn sopimusluonnos tyrmättiin historiallisen suurella äänierolla parlamentissa. Hallitus ei kuitenkaan ole vaihtumassa, joten uudet vaalit eivät tarjoa ratkaisua. EU on hyvin haluton neuvottelemaan valtavan urakan vaatinutta luonnosta uudestaan. Eikä Britannia tunnu keksivän mitään tietä keskinäiseen sopuun.

Yksi tragikoomisesti valoisa puoli tilanteessa on. Kun populistien lupauksilta EU-eron autuudesta on kiskottu housut kunnolla nilkkoihin, vastaavat sotkut eivät ole järin todennäköisiä. Jos Britannian kokoinen talous saa niskaansa saavillisen jäävettä, odottaa pienempien jäsenmaiden vastavaa loikkaa vielä hyytävämpi kylpy. Niillä ei ole senkään vertaa neuvotteluvaraa ja taloudellista kapasiteettia.

Sen luulisi valkenevan jo kovapäisimmillekin EU:n vihaajille. EU:n kaltaisissa yhteistyön malleissa on tietysti ongelmansa ja haittansa, mutta niiden edut unohtuvat hyvinä aikoina turhan helposti. Nykymuotoinen talous ei pärjää ilman laajamittaisia sopimusjärjestelmiä, jollainen EU nimenomaan on. Sellaisesta lähtö ovet paukkuen käy kalliiksi jokaiselle. Briteille se alkaa valjeta kunnolla vasta nyt.

Kommentit

Comment: 

varmasti nauroi matkalla Venäläiseen pankkiin 29.3.2017.

Comment: 

Piristi kovasti kiireistä aamua, kiitos!

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.